用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學(第二輪面試),大定分享吓! ...
樓主: sosuetmeimei
go

港大同學會小學(第二輪面試),大定分享吓! [複製鏈接]

我都係當興趣班比囡囡試下先, 因為佢現在喜歡唱歌, 仲喜歡自己改歌詞, 見到親戚有鋼琴又話想學, 所以想比囡囡試左先; 但我之前睇話在五歲先學琴會好些, 因為手指會較有力?

原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-14 14:34 發表
拿, 你直接問我又直接答, 好多鋼琴老師都話jmc教壞手勢(因為大班學, 老師唔會得閒執), 而且亦學唔到sight reading
你當係啟蒙班, 興趣班, ok, 如果想學琴, 搵個琴老師學好過
...
Don't worry!Be happy![/color purple]

醒目開學勳章 王國長老

你可以先試下tom lee, 有興趣既再跟私人學嘛! 始終一對一, 跟得貼d架, 而家1:1學琴都唔係一件好奢侈既事姐 不過要搵地方練琴就煩d
俾少少意見, 不妨同小朋友一齊學, 唔駛真係exactly一齊上堂交學費, 不過起碼要知道小朋友學緊d咩, 唸一唸, 3,4 歲小朋友, 佢唔識你又唔識, 叫佢下星期自己問wor! 幾慘呀, 佢都好frustrated架
仲有, 一開始要同琴老師有個共識, 課程點去, 我果時無特別迫我女練熟, 總之佢學到野, 下堂有新野學, 就已經ok, 我唔想迫到佢為左練琴而無晒興趣, 至於比賽考試, 校際一年一次, 練一隻歌仔, 都可以玩下既, 考琴試就多野要預備, 如果一年一級咁考, 都咪話唔辛苦! 所以好多老師都係跳級考的, 唔駛成年都係練果幾隻歌
原文章由 chingbb 於 07-12-14 02:58 PM 發表
我都係當興趣班比囡囡試下先, 因為佢現在喜歡唱歌, 仲喜歡自己改歌詞, 見到親戚有鋼琴又話想學, 所以想比囡囡試左先; 但我之前睇話在五歲先學琴會好些, 因為手指會較有力?
...

請問港同小學喜歡收甚麼幼稚園的學生??
你們多數來自那一間幼稚園呢 ??

醒目開學勳章 王國長老

約1/4來自維多利亞 (尢其英普班, 因為中英能力都ok), 靈糧堂同巔南都有d(因為學校教學方式較開放, 小朋友敢去投入)
其他各間都有d, 我知除左除左以上, 有真光, 星加坡國際, think, 康傑, 聖心, 聖馬加利大等
總之只要個小朋友o係inteview表現出色, 邊間幼稚園出生都有機會既, 呀, 仲有, 港同唔一定prefer收大仔架, 班中都有d係11,12月細仔既!
原文章由 bbccqq 於 07-12-15 06:52 PM 發表
請問港同小學喜歡收甚麼幼稚園的學生??
你們多數來自那一間幼稚園呢 ??

Thank you very much!!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-15 14:14 發表
你可以先試下tom lee, 有興趣既再跟私人學嘛! 始終一對一, 跟得貼d架, 而家1:1學琴都唔係一件好奢侈既事姐 不過要搵地方練琴就煩d
俾少少意見, 不妨同小朋友一齊學, 唔駛真係exactly一齊上堂交學費, 不過起 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]
‹ 上一主題|下一主題