用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1 下午班(Kent road) 同學請進
樓主: MJS
go

07-08 根德園 K1 下午班(Kent road) 同學請進 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

all,

我問囡囡:學校老師有無點名呀
囡囡: 無架.
(點解無點名?)

我   :坐校車可否傾計
囡囡: 唔可以, 老師唔比傾計
(好慘姐)

原文章由 talkative 於 07-9-14 13:05 硐表
我想問下你地d小朋友,返到屋企有冇唱一首洗手歌呀
話說昨晚一家三口出街dinner,回程聽到個囡o係度唱緊歌,我都聽到R哂頭,之後叫個囡再唱多次,原來佢唱緊一首洗手歌,首歌大約係咁的

"開少少水喉洗洗手,law條毛內 ...

囡囡以前n1時都有一首洗手歌, 但e+唔見佢唱.
不過, 開學後, 佢每日都在家唱歌, 以前好少敢樣
昨晚佢叫我講故事(拿本書給我), 講完後, 佢話今日老師用好大本書講架.....

我個女這星期成日舉起兩隻手指公唱 :  

手指比邊個....... 送比K1N ( 大概是這樣 )

我個仔而家成日都講"唔該生先(針)水比我"...... 可能佢地食茶點個陣老師幫佢地(針)水個時要講呢句!

我仔仔是坐校車的, 但上星期婆婆接他放學, 覺得他著了外套對手仔都好凍, 所以懷疑課室冷氣開得很大呢!

我好似記得之前家長日, 老師層經講過每兩個星期, 會有通告給家長知道這兩個星期的課程, 但昨天的手冊並沒有通告

原文章由 shc 於 07-9-13 13:57 硐表
hi, yy-pig 你好呀
我囡囡到宜家都話番學開心,同老師好好人, 問這星期有無小朋友喊啦, 佢話無喎, 佢之前講過有扎"邊邊"個女仔成日喊,但這星期已經無喊了, 我問係咪全班都好乖,所以有貼紙呀, 佢話係!關於課室冷氣問題, ...

簽名被屏蔽

Dear Liztse,

新工作尚算順利, 但係番工時間就長咗d啦! 所以同阿仔玩d時間都少咗, 不過無辦法啦, 做我呢行(會計), 頭過幾年, 比人簽簿, 係要"崖"吓啦!  不過好在阿仔適應得好快, 加上佢係大仔, 之前都讀過1年k1, 我諗佢應該可以應付得到, 學吓守規舉應該可以的, 而家唯有多d靠我老公睇住佢啦! 你慢慢嚟啦! 女仔比較怕陌生地方, 但同d同學玩吓,好快可以謫適應.

咁又真係幾好玩喎,不過sonson咩都唔講我知,只係話鍾意返學咋.

原文章由 shc 於 07-9-10 20:06 硐表
今日亞女都係話有玩滑梯呀, 仲有一樣新野:
佢話有老師彈琴, 小朋友聽住老師彈琴d音樂傳鴨仔,一個傳一個, 如果聽到音樂停了,那個手上有鴨仔的小朋友便要講出自已個名, 哈哈 幾好玩喎, 新學期大家先互相認識, 希 ...

Hello yy-pig mum,

我係sonson mum, sonson 都係K1I ga. 多多指較.
luiluimama & shc, 今日我送sonson 返學,見唔到你地兩個女嘅,我走嘅時候都1:40,唔知係咪校車late左呢.今日見sonson 返學,miss莊問sonson 記唔記得返學第一件要做ga 事,佢話記得,我已為係wee wee, 但完來係攞本handbook 出來,要打開,重要放在desk上 (over other handbook). 我見佢好流暢自動自覺做完,跟住 miss 莊就話佢good boy. Then, 自己玩玩具.佢自己在home, 連drop down 在腳邊都要叫工人pick up for him, 我真係幾suprise sonson 會咁快自動做野,course he is a lazy boy.:cry:   

原文章由 YY-pig 於 07-9-13 10:09 硐表
Hello, luiluimama and shc, 你們好! 我個仔都是讀K1I 班的, 上星期放學回家, 他表現得很喜歡返學 , 不過今個星期巳經跟我說可否不返學了, 我問他Miss Chong 是否鬧你呢, 他說沒有, 但有時候小朋友在課室周圍走 ...

今日多左本書"開學了", 不過應該未教, 因為無蓋印....
問阿仔, 當然又係唔答我啦.....
佢食茶點整污糟左件衫呀 ...

哈哈, 咁幾好喎, 睇黎學校真係教導有方, 專治懶惰既小朋友, 正

原文章由 kcf 於 07-9-17 15:59 硐表

我係sonson mum, sonson 都係K1I ga. 多多指較.
luiluimama & shc, 今日我送sonson 返學,見唔到你地兩個女嘅,我走嘅時候都1:40,唔知係咪校車late左呢.今日見sonson 返學,miss莊問sonson 記唔記得返學第 ...

簽名被屏蔽

要帶返學, 你唔帶老師點蓋印.  若有另一本新書時, 即是話此本巳教完就可以抽起.

原文章由 talkative 於 07-9-18 02:39 硐表

我想問下本書"開學了"駛唔駛帶返學校架

你哋小朋友有無唱"中秋節"歌?
我個仔唱了兩句, 跟住幾句就唔知佢唱嘜.

"月亮光, 月亮圓......."

Hi sonson mum,

真開心, 在此已經認識了3位K1I 小朋友的家長, 你們有否覺得他們的班房真的有利又有弊, 好處就是全落地玻璃門, 外面是playground 十分開揚, 但弊處便是經常會有小朋友在playground 玩耍, 他們上堂望見外面, 很容易便會被吸引, 不會專心學習了!

聽聞上兩個星期是適應期, 今個星期要正式進入學習階段, 希望他們會繼續喜歡返學啦....

luiluimama & shc, 今日我送sonson 返學,見唔到你地兩個女嘅,我走嘅時候都1:40,唔知係咪校車late左呢.今日見sonson 返學,miss莊問sonson 記唔記得返學第 ...

簽名被屏蔽

吾係嫲甘遲都未到學校
亞女在屋企樓下12:30上車 , 即係坐左個幾鐘頭車, 希望只係特殊塞車情況啦, 因我都好驚佢坐車坐呆左,無心機上堂。我在開學首星期都有返學睇過佢地, 幾日都係準時1:15到喎
sonson mum 真係吾該矖你報料, 我要返工吾可以送佢返學好慘呀! 吾知你係咪全職媽咪日日都會送佢返學架?以後可以多個線人報料, 因在k2 討論區d下午班媽咪會留意到黑板老師寫乜野, 而估到幾時在評估週!

我係sonson mum, ..見唔到你地兩個女嘅,我走嘅時候都1:40,唔知係咪校車late左呢. ...

書本來的, 我照比佢帶返學呀!

原文章由 talkative 於 07-9-18 02:39 硐表

我想問下本書"開學了"駛唔駛帶返學校架

無呀, 我個仔乜都唔肯講, 莫講話唱歌....

原文章由 SCJ-family 於 07-9-18 10:00 硐表
你哋小朋友有無唱"中秋節"歌?
我個仔唱了兩句, 跟住幾句就唔知佢唱嘜.

"月亮光, 月亮圓......."
‹ 上一主題|下一主題