用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝中英文幼稚園 天水圍~英藝家長入o黎傾o下!
樓主: BoBoChau
go

天水圍~英藝家長入o黎傾o下! [複製鏈接]

睇完你post, 我同樣好多 佢地d解釋好似有d怪, 真係唔係好明  

原文章由 子峰mama 於 07-8-15 11:19 發表

等我揭宗啦..... o岩o岩打去問過,佢話因為依家d學生仲係適應期所以有d亂喎 .....所以將N1同NCA o既group埋一齊.... 唔知2者有乜啦lunt呢??? 不過佢話由聽日開始就會分返開,NCA o既會去返5號室 ...

我一直都係人手洗, 係有甩色, 不過都無甩到一dark dark:

原文章由 子峰mama 於 07-8-15 12:01 發表
係呢~~唔知各位千金公子o既運動衫有冇洗到一dark dark呢?因之前聽太多媽咪講話甩色,所以一直都唔敢洗,延至尋日至第一次洗 我已經冇撈埋褲一齊o架喇,但件衫o既白色都染左一兩dark紅色......你地有冇呀?

唔夠校室用都開咁多班 可以架咩 咁多小朋友o係同一班, d小朋友學野都唔太好啦, 而老師都難控制啦

原文章由 moondream3003 於 07-8-15 14:16 發表
子峰mama,

但係我昨天問過胡主任及陳院長, 佢話暫時都會係混合班, 要到10月有新生才知道會否分開0咼.

佢地係0吾夠課室用架, 8個課室, 有10班0咼.  老師都0吾夠啦.  NCA班班主任同老師都係一樣架. 都係Mr. ...

我記得我上年參觀學校時, 有位老師(我仍然未攪清邊個打邊個 )講過, 學校係規定每班最多30人, 每一個老師最多只可睇15個, 所以一班內就一定要有2個老師, 但而家佢地咁亂, 都唔知係點

原文章由 abc-mama 於 07-8-15 16:28 發表
其實每一班係有一個老師定兩個老師負責??
如果得一個, 咪1對24人, 咁多佢地可以handle到嗎???
我最concern小朋友的安全和能否得到應有的照顧

另外, 佢地開班前唔知唔夠班房咩??
咁如果無班房, 佢地咪 ...

原文章由 peggyyau 於 07-8-15 13:25 發表
Hi man_man0612,

My daughter and your son is NC international whole day class (K1), but moondream3003's son is N1 international am class (nursery 2yrs old).  They will play, have music lesson,  ...

Thanks peggy, That two day I also pick up my Son about 1745-1800.  After August, he will be pick up by his father.Pls check your pm!

有冇人可以話我知,佢地係年年開學初期都咁亂,定係今年特別亂呀?唉....越諗越擔心tim..... 但就以唔夠班房用呢個問題,對我地o既小朋友的確係好大影響,莫非佢地打算以後都用跳舞室黎做N1課室?

你地點解四圍走既

我都係用手洗衫, 所以唔多覺D衫褪色.

其實私校超收都唔係新聞. 我都覺得佢地行政方面好亂, 剩係張書單都睇到我一頭霧水, 可能係頭一年搞國際班吧!

原文章由 子峰mama 於 07-8-16 09:43 發表

有冇人可以話我知,佢地係年年開學初期都咁亂,定係今年特別亂呀?唉....越諗越擔心tim..... 但就以唔夠班房用呢個問題,對我地o既小朋友的確係好大影響,莫非佢地打算以後都用跳舞室黎做N1課室?

yiubb:
至到尋日為止我都唔見個仔書包有時間表出現,於是我打去問點解,班主任ms.ng覆返我話,學校主任表示唔會比時間表家長喎.....但佢就口頭上講左比我知,kobe返學o既時間表如下:
8:40~9:20     英文
9:20~9:40     普通話
9:40~10:00   茶點
10:00~10:20 遊戲時間(sir梯梯果度o玩)
10:20~11:20  主題分組(唔知係咩呢)
11:20~11:40  電腦
11:40~12:00  整理放學

原文章由 Web 於 07-8-16 09:56 發表
你地點解四圍走既

我都係用手洗衫, 所以唔多覺D衫褪色.

其實私校超收都唔係新聞. 我都覺得佢地行政方面好亂, 剩係張書單都睇到我一頭霧水, 可能係頭一年搞國際班吧!

你所指o既四圍走係指小朋友o係學校唔夠課室用還是我地呀.... 我都係用手洗o架bor........不過係工人洗......點解會咁o架?依家個仔件衫後面成dark紅色o係度好肉酸呀..... 莫非要咁樣著到學期尾??

可能你工人洗得太乾淨, 太落力啦

原文章由 子峰mama 於 07-8-16 10:05 發表

你所指o既四圍走係指小朋友o係學校唔夠課室用還是我地呀.... 我都係用手洗o架bor........不過係工人洗......點解會咁o架?依家個仔件衫後面成dark紅色o係度好肉酸呀..... 莫非要咁樣著到學期尾??
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

你頂唔順, 學校又可賺一筆

原文章由 子峰mama 於 07-8-16 10:05 發表

佢地行政亂一向都有mami講, 不過今年可能攪國際班, 就亂上加亂

原文章由 子峰mama 於 07-8-16 09:43 發表

唔知同國際班同唔同架呢

原文章由 子峰mama 於 07-8-16 09:58 發表
yiubb:
至到尋日為止我都唔見個仔書包有時間表出現,於是我打去問點解,班主任ms.ng覆返我話,學校主任表示唔會比時間表家長喎.....但佢就口頭上講左比我知,kobe返學o既時間表如下:
8:40~9:20     英文
9:20~9: ...

原文章由 moondream3003 於 07-8-16 10:22 發表
可能你工人洗得太乾淨, 太落力啦

我都有懷疑佢起勢咁擦呀......:idea: 但我今朝問佢係唔係,佢又話唔係,咁梗係啦.....唔通話係咩.....

或者你試吓用"碧蓮"去漬霸浸一浸佢, 然後用手洗果dark野, 睇吓得唔得 (不過記住唔好浸太耐) 我估你工人可能浸咗好耐先去洗, 所以甩咗d色落白色位又洗唔番

原文章由 Web 於 07-8-16 10:31 發表

我比佢賺多筆唔緊要......就算我買多套佢又係甩色,咁買黎有乜意思

我都懷疑學校一直用甩色校服, 就係有咁嘅意思

原文章由 Web 於 07-8-16 10:31 發表

原文章由 yiubb 於 07-8-16 10:38 發表

唔知同國際班同唔同架呢

理論上就唔一樣,只係比你參考下,你打去問下啦......

原文章由 yiubb 於 07-8-16 10:43 發表
或者你試吓用"碧蓮"去漬霸浸一浸佢, 然後用手洗果dark野, 睇吓得唔得 (不過記住唔好浸太耐) 我估你工人可能浸咗好耐先去洗, 所以甩咗d色落白色位又洗唔番

thx~~等我親自出馬試下先..... but......唔知會唔會死多兩錢重呢........

如果你驚就浸幾個字就用水去洗吓, 睇吓個情況, 應該衰極都唔會加多2dark瓜
原文章由 子峰mama 於 07-8-16 10:58 發表

thx~~等我親自出馬試下先..... but......唔知會唔會死多兩錢重呢........
‹ 上一主題|下一主題