用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

原文章由 菇芝bebi 於 07-9-18 20:14 硐表
想問有無人知課外活動韓國英文數係乜, 要$1800咁貴

10月飯餐單

又收到10月份o既訂飯單啦!! 好頭痛都唔知食咩好?
請問邊種餐最好食, 因為阿仔每日返o黎o既反應都唔一樣.如果有消息請告之....

原文章由 kirara 於 07-9-21 12:22 硐表

10月飯餐單

又收到10月份o既訂飯單啦!! 好頭痛都唔知食咩好?
請問邊種餐最好食, 因為阿仔每日返o黎o既反應都唔一樣.如果有消息請告之....

亞女通常揀粟米汁, 忌廉, 茄汁, 葡汁的飯/意粉.
佢話好味, 但我好懷疑係咪真的.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-9-21 16:51 編輯 ]

大家有冇發覺今年學校減少了很多資源?
p2少了中文老師,小班不再了,今年cut中文老師,明年就可能要面對cut英文老師、數學老師的問題。
取消小食部
少了免費的課外活動,每個學生在一學年只可分配一項免費課外活動,真係大倒退。
少了守大閘個啞嬸,校長自己守咗几日就無再出現...點解可以咁放心

學校真係令我好失望 學校一年比一年差

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-24 10:50 編輯 ]

小班不再???唔係呀 仲係雙老師.
免費課徥後活動無少到喎, 反而仲多, 只係改每人最多參與一樣, 咁會公平d.
門口阿姐同校工換人, 但覺得所比以前乾淨
小買部, 舊年見到班主任成日都有同家長反映, 佢小朋友成日食埋d無益零食, 就算我有俾食物阿女, 佢都可以唔食 問佢點解, 佢話有同學請佢食薯片, 仲有次佢話我知個同學仔成日借佢錢去買零食, 仲唔會還錢, 我將呢件事話俾老師知, 佢都因此做好多野, 無小賣部, 小朋友唔洗浪費時間去買, 小息仲可以多d時間玩, 我讚成
原文章由 06yy 於 07-9-23 00:13 硐表
大家有冇發覺今年學校減少了很多資源?
p2少了兩位中文老師,小班不再了,今年cut中文老師,明年就可能要面對cut英文老師、數學老師的問題。
取消小食部
少了免費的課外活動,每個學生在一學年只可分配一項免費課外活 ...

多咗田徑又少咗ball games咁又點叫做多咗免費課外活動呀

數吓p2中文老師有几多位咪知是否cut咗人囉 舊年主教老師不須做助教,今年人少咗就要做。

學校D 所和电梯的清潔問題,舊年就一早有家長投訴啦,今年先改善咪已經反應慢囉

至於小食部,家長可自行決定小孩是否有需要在此購買食物,家長多個選擇,今年就沒有選擇。
學校cut咗校工人手,就算請咗新人都係無人守大閘 自己接放學的家長可能覺得問題唔大,我本人就好担心,出校門就係馬路播:(  

我同多位家長都談過以上問題,而細心的家長都會看出問題之所在。

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-27 01:55 編輯 ]

原文章由 06yy 於 07-7-4 21:01 硐表
書商9月份又唔知分多少次派書la 今年兩個學期p1的書本都分開幾次派,老師教完都未收到本書。再用舊年批書,唔會再有藉口遲啦

開咗學成個月,學生重未收齊書 點做嘢

聽你咁講, 即係對保圓好不滿 你個小朋友好似係P.1喎, 咁你係咪後悔選呢間學校呢 其實舊年都係班主任做英文科副教, 數學科主教, 中文科就一正一副, 到e+都係咁, 你諗全級得4班之嘛~~
今年多Fun English喎
另外我覺得俾得個小朋友讀呢間學校, 最重要係佢學到d乜, 其他野係咪要用"失望"呢兩個字呢
原文章由 06yy 於 07-9-23 14:54 硐表
舊年每位學生只要願意參與,每學期都最少有一項免費課外活動參加而不是全個學期都沒有:tongue: 多咗田徑又少咗ball games咁又點叫做多咗免費課外活動呀

數吓p2中文老師有几多位咪知是否cut咗人囉 舊年主教老師 ...

原文章由 06yy 於 07-9-24 11:05 硐表

開咗學成個月,學生重未收齊書 點做嘢

有無阻到學習進度呀, 你有無把你和其它家長的不滿向學校反映呢.

原文章由 YanYan0116 於 07-9-25 10:13 硐表

有無阻到學習進度呀, 你有無把你和其它家長的不滿向學校反映呢.

如果有問題有沒有係家長會提出問老師及校長,
Pig

當然有問學校啦,唔只我問還有其他家長,不過答案都係一樣,D書未到香港,每個學期都有同樣問題!

原文章由 flyingpigpig 於 07-9-25 10:43 硐表

如果有問題有沒有係家長會提出問老師及校長,

講極你都唔明!我無講英文同maths cut 咗人手,我係講中文科。你問吓你個女,每日是否都有兩個中文老師上課就會明

Fun English 舊年有啦!我講東,你講西!
我講今年有些小朋友不會如以往可以每個學期都有免費課外活動,你就數學校有多少項免課活動。

我會不時提醒自已,現在的圓玄前身是殺校,我讓孩子入學是因為校方承諾會改革,我對保良局的教育政策亦有信心,所以才讓小孩入讀,並不是如你所講小朋友上課學到D嘢我就收貨,因為讀免費小學小朋友一樣學到嘢架。

校長的說話要有誠信,如果你也是P2家長,希望你還記得05年小一簡介會中校長的承諾,她講過每班學生人數不會超出30人,你數吓現在每班人數多少人吧!學生人數增加,老師人數減少,還看不出問題嗎?

我想你清楚我的立場,我只想把自已對學校的不滿跟各位交流,希望可以保障每位圓玄學生的利益,並無其它目的。

原文章由 菇芝bebi 於 07-9-24 23:43 硐表
聽你咁講, 即係對保圓好不滿 你個小朋友好似係P.1喎, 咁你係咪後悔選呢間學校呢 其實舊年都係班主任做英文科副教, 數學科主教, 中文科就一正一副, 到e+都係咁, 你諗全級得4班之嘛~~
今年多F ...

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-27 03:20 編輯 ]

一班over30人?  係咪收咗插班生, 我係P1媽咪, 我記得開學後的PARENT'S NIGHT, 校長又話唔收插班生嘅.

Hi

很久沒有在這裡跟大家chat 了, 我剛問過女兒, 她說開學以來中文堂一直都是兩位老師上課, 會否是少了助教, 兩位中文老師一齊教四班? 如果這樣兩位中文老師就會辛苦些了. 有機會再問清楚學校吧.
課外活動方面, 除了英文drama是一學期外, 其它都是參加一年的, 不過似乎每人就只可以參加一樣, 但這方面我自己就不會太mind, 因為女兒都無太多時間去應付太多的活動(因為還有收費活動要玩啊)
至於每班人數方面, 我女班真係over30人, 06y, 你不講我都沒有留意到, 會不會有其它班人數少些? 這方面可以問問校長搞清楚.

但我亦感覺到學校改善了很多, 例如, 出通告方面, 以前校際朗誦等因好多家長不知道而miss了個機會, 今年全校通知.  課室佈置很有心思, 功作紙改為booklet, 更清楚,易明又方便溫習.

我是p.1家長,我也問過我囡囡,平時上中文堂得一個老師,但手冊嗰上課時間表寫有2個老師,2個老師只是出現在第1次吧了.至於人數,我囡囡班得29人.免費課外活動p.1只得drama and choir,相比其他小學真係很少,仲要分上學期或下學期,而我囡囡亦要等到2nd term 2008年3月先有得玩,佢都有d失望,等咁耐.:cry:

我已經問了我女兒上中文課時情況,她說郭老師上課時,另一位老師就會來一會看看她們,之後就走了.
我想問上一年的p.1 家長,你們中文科的書本,是否都有CD附加?

[ 本文章最後由 flyingpigpig 於 07-9-26 17:22 編輯 ]
Pig

好耐冇上來,見到D post,想講。
班主任從來都係英文老師,點會係英文科副教?一直都係同外籍一齊教英文,只不過外籍負責教phonics 同 reading。
聽講中文係cutTA,不過仍然係兩位老師。點解要cut 人?老師加人工囉!如果你地有留意新聞,老師加多好多點。老師咁辛苦,加人工都應該。
有D家長話加學費,80蚊!食餐飯都唔止啦!比起李X德、陳守仁、蔡繼有(都係保良局),差得遠啦!我小朋友讀幼稚園時都唔止!
至於課外活動,係少D, 但係有冇發覺,English drama就多。聽講係求過於供問題,好多家長都報English drama。聽講以前兩個外籍教,而家就一個外籍,一個本地。多English drama 同普通話drama,又冇增加教師,其他活動自然減少。唯有自已同小朋友報其他活動。其實都公平,以前有D學生,可以參加兩個,甚至3個課外活動,但有D學生,連一個都冇得參加,因為係老師揀!但係今年就好D, 只要填表,都可以參加一個。
我就覺得老師多少唔係問題,最重要係老師質素好,請個唔好老師,請10個都冇用啦!

原文章由 菇芝bebi 於 07-9-24 23:43 硐表
今年多F ...

原文章由 lokmami 於 07-9-26 17:31 硐表
班主任從來都係英文老師,點會係英文科副教?一直都係同外籍一齊教英文,只不過外籍負責教phonics 同 reading。
聽講中文係cutTA,不過仍然係兩位老師。點解要cut 人?老師加人工囉!如果你地 ...

你說得完全對
;-) :-x

終於有人明白我講野啦 而我亦想講講英文科, 舊年問過班主任, 外籍老師係全權付責英文科的教程, 班主任為第二老師, 這是方便班主任跟進每個學生的進度,  因第一界曾經出現過英文老師和班主任爭做主導, 結果unhappy ending, 所以第二界P.1開始分莊閒,中文科是獨立的, 如大家有留意, 班主任只可清楚回答有關英文和數學兩科的問題, 至於中文科, 一直都是要向中文老師直接對話.
另一方面, 我對學校的要求並非簡單, 我在學校的出鏡率甚高, 上至校長, 下至校工, 個個都知我是誰的家長, 甚至連不是我女的同學/老師亦知到我是誰, 我放了這麼多時間去觀察學校的情況, 個人認為學校的確是在進步, 所以只是不認同""失望"一詞   今年感覺功課比P.1多, 好彩只有一項課後活動, 否則每天放學做完功課就要dinner 和 sleep 原全無晒自由活動時間, 咁同讀傳統學校有乜分別呢
原文章由 lokmami 於 07-9-26 17:31 硐表
聽講中文係cutTA,不過仍然係兩位老師。點解要cut 人?老師加人工囉!如果你地 ...

flyingpigpig,

無CD個....
原文章由 flyingpigpig 於 07-9-26 17:21 硐表
我已經問了我女兒上中文課時情況,她說郭老師上課時,另一位老師就會來一會看看她們,之後就走了.
我想問上一年的p.1 家長,你們中文科的書本,是否都有CD附加? ...

第二界的確係超收, 我個女班33人, 今年好似無超收
‹ 上一主題|下一主題