用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

littledada :
老公對真光中學附屬小學有興趣,係男女校,同真光中學+真光女書院有聯繫,同埋響九龍塘,校網好,不過我上去校網睇,好似冇open day,同埋好少人響網上講呢間,
你識唔識人讀呢間呀?

原文章由 littledada 於 08-6-24 20:36 發表

1. 天主教柏德  (聽完後覺得幾好. )
2. 音小 (好正....... )
3. 播道  (好好, 好難入.... )
4. 九龍灣聖若翰
5. 油塘基顯 (Happy school )
6. 九龍灣基樂 (Happy school :yummy  ...
我家有三寶

原文章由 fostermak 於 08-6-25 12:23 發表
littledada :
老公對真光中學附屬小學有興趣,係男女校,同真光中學+真光女書院有聯繫,同埋響九龍塘,校網好,不過我上去校網睇,好似冇open day,同埋好少人響網上講呢間,
你識唔識人讀呢間呀?

...

其實我都不認識這間學校..........都想知多些............
我最近對 嶺南大學同學會直資小學有興趣!

littledada:
嶺南大學同學會直資小學,我聽過,但冇留意,亦唔認識呀,有乜特別呢?

我反而想知多D
九龍塘學校/九龍塘官小/德望/德雅/真光/播道/禮賢會

原文章由 littledada 於 08-6-25 15:03 發表

其實我都不認識這間學校..........都想知多些............
我最近對 嶺南大學同學會直資小學有興趣!
我家有三寶

醒目開學勳章

徵:德福中英文班k1校服

由於打算俾仔仔在德福讀1年幼稚園,
所以若有BK媽媽想出售/送出不合適的男仔校服,
請pm我
謝謝

hi 各位,

請問全日班家長, 尋日11:15am 轉左3號風球, 你地有無帶小朋友返學?  因為我同老公都要返工, 所以1:45pm 帶左囝囝返學, 但入到學校, 老師話今日唔收生, 要我地帶埋小朋友走. 但開學時, 收到通告又話3號風球 及 紅雨, 全日班可以返.  今日去問校長, 點知佢話跟教育局指引, 因教育局今次無附加幼兒園要開放俾有須要家長.  跟著又話你地返左都會收, 又話2:30pm收左兩個學生.  咁我話1:45pm返左黎, 要我地走, 佢就話我返得早所以唔收 .  但轉左3號風球, 都已經兩個半鐘都叫早.  老師都應該返晒黎啦.
校長話下一次要返學, 打電話去校務署, 等佢地安排好先喎.  但校務署要兩個鐘後先有人接聽.  我仲邊可以等咁耐丫.
我再問校長尋日保良局D幼兒園都有收生喎, 佢就話o果D係全間學校都係全日班, 德福只有少部份係, 所以唔同.  但間學校叫得做幼兒園有開全日班, 就應該負責任啦, 如果唔係就唔好開全日班.

you can take a look of it, there is a video of 星期二檔案, talking about their new way of dictation, very good and funny. my friend's daughter will be there in this sept, she like this school because their 防感染 did a good job, (my friend is a nurse), the standard of this school is just ok, 要留意升中時選校, 有機會會跟得辛苦D, but is a happy school!

http://www.luaaps.edu.hk/dss/index.htm

原文章由 fostermak 於 08-6-25 18:00 發表
littledada:
嶺南大學同學會直資小學,我聽過,但冇留意,亦唔認識呀,有乜特別呢?

我反而想知多D
九龍塘學校/九龍塘官小/德望/德雅/真光/播道/禮賢會

我非常同意你,以前個校長好似安排得好些,宜家個校長好似覺得我們全日班的家長唔係好需要學校的幫忙一樣,我都俾佢激死,所以昨日都自己諗辦法. 好彩有Minama幫手.  Anyway, 宜家學校對全日生的安排好似好差,可能這個校長唔多想攪全日班.
原文章由 katrina918 於 08-6-26 14:13 發表
hi 各位,

請問全日班家長, 尋日11:15am 轉左3號風球, 你地有無帶小朋友返學?  因為我同老公都要返工, 所以1:45pm 帶左囝囝返學, 但入到學校, 老師話今日唔收生, 要我地帶埋小朋友走. 但開學時, 收到通告又話3號風球 ...

Hi Tarama,

我囝囝而家讀緊N1咋, 所以唔知以前個校長做法.
我都有同校長講, 無人睇小朋友我先會揀全日班,  學校有延展都係配合在職家長.  但呢D情況又唔理,  最嬲就係要我走, 之後又收兩個學生.  我都係問下教育局, 點樣知道幼兒園開定唔開.

原文章由 Tarama 於 08-6-26 14:36 發表
我非常同意你,以前個校長好似安排得好些,宜家個校長好似覺得我們全日班的家長唔係好需要學校的幫忙一樣,我都俾佢激死,所以昨日都自己諗辦法. 好彩有Minama幫手.  Anyway, 宜家學校對全日生的安排好似好差,可能這個校長唔 ...

係呀..... 我都好鬼死嬲呀~~~
我聽到電視新聞話, 社會福利署轄下機構會於兩小時內開放, 我地唸住幼兒中心係社會福利署轄下, 咪唸住帶樂樂返去啦, 點知返到去又係用呢個理由唔收, 當時都成1點有多, 我地大人要兩小時內返到公司, 都冇時間搵校長理論, 依家比我知道之後有人返到, 真係好激氣呀~~~

katrina918,
樂樂都係讀緊n1架, 你係邊個同學仔既媽咪?

原文章由 Tarama 於 08-6-26 14:36 發表
我非常同意你,以前個校長好似安排得好些,宜家個校長好似覺得我們全日班的家長唔係好需要學校的幫忙一樣,我都俾佢激死,所以昨日都自己諗辦法. 好彩有Minama幫手.  Anyway, 宜家學校對全日生的安排好似好差,可能這個校長唔 ...

[ 本文章最後由 ritaloklok 於 08-6-26 15:10 編輯 ]

Hi ritaloklok,

你係咪心樂mami?  我囝囝都係N1D.
我頭先打電話問左教育局,  原來尋日幼兒園要開門收生架, 教育局指學校停課, 唔包括幼兒園.  校長一定攪錯左, 佢話跟教育局指引.
因為幼兒園under 社署.  職員話係要開架.

原文章由 ritaloklok 於 08-6-26 15:02 發表
我聽到電視新聞話, 社會福利署轄下機構會於兩小時內開放, 我地唸住幼兒中心係社會福利署轄下, 咪唸住帶樂樂返去啦, 點知返到去又係用呢個理由唔收, 當時都成1點有多, 我地大人 ...

樂樂媽,

我係 Isaac 媽咪丫, Isaac 昨天2:00pm 回到學校, 老師話根據教育局指引要停課, 不過見我地打了兩次電話回校(1:00pm 及1:30pm), 校長額外通融收留 Isaac , 又唔准延展, 令我要遲返工又要早走!  我地都好嬲呀, 講到我地好唔應該帶 Isaac 返學...  

我已經打了電話到社署 (幼兒園是受社署規管), 希望有清晰的指引, 我明明記得之前試過 3 號風球/紅雨學校都會繼續開放給有需要的家長!收到回覆後, 我再同大家匯報

原文章由 ritaloklok 於 08-6-26 15:02 發表
我聽到電視新聞話, 社會福利署轄下機構會於兩小時內開放, 我地唸住幼兒中心係社會福利署轄下, 咪唸住帶樂樂返去啦, 點知返到去又係用呢個理由唔收, 當時都成1點有多, 我地大人 ...

你好!
我係揚揚mami, 揚揚話午睡訓係心樂隔離.

hi, 揚揚mami 你好~
  我地都係咁唸先帶心樂返學, 之前都打過電話去, 又冇人聽.....
我要投訴呀~~~~~ 真係好鬼死嬲~~~~~

佢地已經比其他幼兒園放得多假期, 但收費又唔係平喎!!!
豈有此理!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

原文章由 katrina918 於 08-6-26 15:28 發表

你係咪心樂mami?  我囝囝都係N1D.
我頭先打電話問左教育局,  原來尋日幼兒園要開門收生架, 教育局指學校停課, 唔包括幼兒園.  校長一定攪錯左, 佢話跟教育局指引.
因為幼兒園under 社署.  職員話係 ...

[ 本文章最後由 ritaloklok 於 08-6-26 15:46 編輯 ]

Isaac 媽咪,

我尋日都想堅持架, 但又趕住返工, 同埋又唔想d 老師難做, 因為都唔係佢地話事既~~~

我都奇怪問左句, 冇嬰幼bb 返咩???
返得嬰幼班, 就一定冇人揍架啦~~~

原文章由 irene*bb 於 08-6-26 15:30 發表
樂樂媽,

我係 Isaac 媽咪丫, Isaac 昨天2:00pm 回到學校, 老師話根據教育局指引要停課, 不過見我地打了兩次電話回校(1:00pm 及1:30pm), 校長額外通融收留 Isaac , 又唔准延展, 令我要遲返工又要早走!  我地都好嬲呀, ...

[ 本文章最後由 ritaloklok 於 08-6-26 15:55 編輯 ]

Hi Issac Ma,

你好!  我有聽揚揚講過 Issac.  又話鍾意Issac, 仲學Issac 玩腳, 好好笑.

Hi 心樂ma,

我諗要再同校長講番, 唔係下次又唔俾返.

心樂ma,

想問下你 心樂 9月升K1, 定係repeat N1?

心樂要 repeat n1 呀~
依家讀緊中英文班, 9月時先轉做國際班~
因為一黎唔想佢讀完全相同既野, 二黎呢半年想佢講野講好d 先, 廣東話都未講好, 費事佢學咁多英文同普通話~

原文章由 katrina918 於 08-6-26 16:10 發表
心樂ma,

想問下你 心樂 9月升K1, 定係repeat N1?

Hi katrina918,

Aiya... Isaac b 真係臭名遠播, 連N1班 d 哥哥姐姐都識得佢!

剛收到社署回覆, 她說已同校長通過電話理解情況, 校長謂因當時未知老師何時回來, 學校要確保有足夠合資格的老師, 才可以開放, 尤其是嬰園需要有特別持牌老師, 聽落都有道理既...  :;pppp:  

社署謂已勸喻校長跟隨社署的指引, 日後遇有同樣情況要開放校舍給有需要的家長!不過, 因德福是私營性質並不是受政府資助, 開放與否, 最終要視乎家長與學校之間的協議...  

不過你地 N 班的情況應該又不同 wor, 昨天2:00pm 時, 我見到好多老師已回到學校, 無理由拒絕收小朋友的!

死啦, 呢位新校長好似好唔體諒在職家長, 新學年會唔會寫到明打風落雨唔開放校舍

HI Issac ma,

但上年9月開學, 已派一張通告, 寫明3號 & 紅雨, 全日班可以返學喎.
香港久不久就有紅雨&3號風球, 如果寫明左唔開咁點算. 邊有咁多大假攞喎.  之前揀呢間就係知佢有延展先讀咋.

原文章由 irene*bb 於 08-6-26 16:29 發表

Aiya... Isaac b 真係臭名遠播, 連N1班 d 哥哥姐姐都識得佢!

剛收到社署回覆, 她說已同校長通過電話理解情況, 校長謂因當時未知老師何時回來, 學校要確保有足夠合資格的老師, 才可以開放, 尤其是嬰 ...

:;pppp: 呢個校長真係藉口多多, 我返去時, 明明已有幾位老師, 仲有兩位姐姐係度..... 唔通呢d 老師都唔 qualify 咩???

佢如果要繼續辨全日同嬰幼, 就應該會跟社罯指引既, 你又唔使太擔心, 之不過佢今次可以用咁既藉口, 難保佢下次都會~

今次之後, 我對校長都扣晒分~~~

原文章由 irene*bb 於 08-6-26 16:29 發表

剛收到社署回覆, 她說已同校長通過電話理解情況, 校長謂因當時未知老師何時回來, 學校要確保有足夠合資格的老師, 才可以開放, 尤其是嬰 ...

[ 本文章最後由 ritaloklok 於 08-6-26 20:31 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題