用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學

我不是小學部而是聖羅撒幼稚園的家長, 對這有點疑惑.  幼稚園是9:00am 上課, 如果要就校車或街車先送小學部回校, 理論上只會遲上車而不會早上車吧?  因為先送小學部回校後才走幼稚園的一轉車, 如果小學部是7:30 -7: 45 am下車, 距離幼稚園上課還有1.5小時 左右.  幼稚園8:45 am 開門, 如果車程是在30-40小時的, 時間上應該剛好.  如果車程比較遠, 時間會好緊迫.

以我囡囡所搭的街車為例, 她K2時我就時常怕它來得遲, 因為囡囡上車已差不多8:30am.  那些住得比較遠, 站頭比較多的, 要早上車就無話可說了, 但原因一定不會是因為要遷就小學部的上課時間.  如果車主用這個藉口, 家長應分析是否合理.

jk67jk 寫道:
恕我多口搭句, 你地咪鬧我喎!
我唔係St. Rose 家長, 但我有幾位朋友係, 佢地小朋友都係由kinder 升上 primary.

據聞d家長好喜歡爭取自己的利益。當小朋友是幼稚園生時, 便以幼稚園的角度爭取, 上左小學, 就認為應以小學利益行頭。

我唔知當時佢所反映的是校車還是保母車。 情況係, 當車主話要咁早上車的原因是要就小學的上課時間, d 幼稚園家長就話, 「讀小學都咁大個, 梗係調反轉要就我地d幼稚園細ge啦!」
OK!當佢地的小孩子升上了小學後, 又調轉槍頭, 要求要就小學生, 不可因幼稚園而影響他們。
——  實際情況我真係唔知, 我只係講我聽回來的。 聽完, 我覺得d 家長好自私。

Re: 聖羅撤小學

如果學校如此容易妥協, 校車去年已經要再招標啦!  小學部的家長們在家長會上力數新校車公司的種種不是, 要求轉換校車公司, 校長都不受理. 她怎會因為某小部分的學生家長的無理投訴而推行夏令時間.  除非那些家長是有"力"人士吧.  不過, 好似冇這類家長在小一/二呀.

反而可能因為她之前在LS做, 參照LS實行夏令時間及早讀就真.

jk67jk 寫道:

另一點尤其令我側目的,是上課時間的安排:
貴校已轉全日制幾年了(不知多少年),選校時也知悉此校上全日制的。 上年度,有小一/小二家長投訴 說午飯後飯氣攻心影響學習 — 有小朋友竟然在學校睡到流口水。 那些會在學校睡著了的學生家長,要搞爭取一進入夏天便不該下午上課,因為他們 (上堂睡覺孩子)會因此學少了課堂上的知識。 (相信為數不少, 才會通過) Oh my goodness! 我就好想知道孩子上堂睡著了的佔多少人? 他們晚上幾點睡覺? 是否家長給予太多課外活動累壞了孩子? 我的朋友向我訴苦,這兒的家長真係大過天,鍾意點就點! 學校竟會妥協又令我為之側目呢!

對不起! 我知我多口又多手,有感而發而已。

不過, 說實在, 我都喜歡8:30 a.m. 上課, 7:55/8:00 a.m. 是早了一點。 但我估計是校車安排的問題 — 我知道有些學校都是因為校車服務公司無法配合,暫時還是要8:00上課的。 祝大家好運!

jk67jk,
我相信學校一定唔會為左瞓著覺o既同學仔而轉夏令時間,學校會喺家長會時反映學生上堂情況及問題,當然問題有大有小,特別係小一生因適應上各異,學校都好重視新生,所以校長會上會"報告"得詳細d,我都記得我女小一時,校長都有提及開學一個月重有幾個同學仔喺學校門口唔願返學,當然百幾個學生之中之佔幾個,但校長講出件事都係希望d家長真係要明白,小朋友有幾投入學校生活,家長協助好重要!
AmyWonglo,
其實我都相信校車真係要因為協調小學及幼稚園時間o架,因為小學返學時重早,所以車程可以快d,但到幼稚園接返學時,已係返工時間,兼係要接左小學生到校再出發,一來一回,就要互相遷就!
不過我係唔滿意佢地態度,我無諗過佢自己早到左幾分鐘就態度唔客氣咁打電話俾我,所以對佢地越嚟越唔滿意,到呢排因為考試完左放學時間亂d,佢地真係亂上加亂,有時有通知我,有時俾一張兩隻手指咁大的紙俾我女(mark左落車時間),唉,,,,要講晒佢地d野,打多三百個字都唔知夠唔夠,,,,hahahaa
daisy媽咪,
我都好鍾意夏令時間呀,特別係五月份,因為真係多左時間預備考試,可能我女性格一向坐唔定,返少左時間,佢坐少左又開心d,,,,,hahahahaa....冬令時間因為佢都好累,加埋做功課及間中溫習,平時真係極少可能睇電視,但夏令时間就可以睇一陣電視....叫做每日辛苦完叫做有少少"bonus"...hehehe
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我知啦!
這個暑假還要多練習中文呀!

wtmaggie 寫道:
上二年級就一定深d。不過,唔緊要,再睇緊d啦!
暑假好背定乘數表,開學舒服d。如果唔係•••HAHAHA

Hi, 大家好,
今日正午收到通知學校有侯補位收小女,想問大家今日新生會有什麼重點?係咪今年去酒店學校?酒店學校邊?校車又點?
謝謝!

今年未走,放心
wanmui 寫道:
Hi, 大家好,
今日正午收到通知學校有侯補位收小女,想問大家今日新生會有什麼重點?係咪今年去酒店學校?酒店學校邊?校車又點?
謝謝!

咁有冇話幾時走,走去邊呢?

聖羅撒小學的家長,
請問如果小學同學家住葵芳, 有沒有家長知道校車或保母車早上上車及下午落車的時間??

想問吓大家聖羅撒小學上中學的問題?好似有約70%,中學好唔好

Hi, SARIDON,

根据校巴公司昨天提供資料:
葵芳地铁站: 7:00a.m. 上車; 4:20 落車.

SARIDON 寫道:
聖羅撒小學的家長,
請問如果小學同學家住葵芳, 有沒有家長知道校車或保母車早上上車及下午落車的時間??

Hi wtmaggie,

校長昨天於家長上說最快都要在8/9月才有正式公佈有關搬校的詳細情況,並且會為此事而招開家長會作說明.

YuenBaBa

Thank you for your information.

吾知有無人知美孚條校車線,好吾好呢?   我見時間都真係幾好喎! 上車7:15,落車4:00    好吾好試搭一個月呢   

Thanks! 希望學校能快點公佈。

YuenBaBa 寫道:
Hi wtmaggie,

校長昨天於家長上說最快都要在8/9月才有正式公佈有關搬校的詳細情況,並且會為此事而招開家長會作說明.

[quote]
[/quote]

中學在沙田威爾斯醫院對面,因為是直屬的關係,約有80%可上中學,但仍要看學生英文的水平。中學是band 1英中,所以在英語水平上對學生有要求。

[quote]
wanmui 寫道:
想問吓大家聖羅撒小學上中學的問題?好似有約70%,中學好唔好

wtmaggie
其實校長都知家長好心急想知,但現階段仍等緊財委會放$$$,所以9月一定吾會搬!聽校長語氣,佢其實都好心急!

其實重建學校,對番個時間,係校長新上任第一年就決定要做o既事,佢係一個進取型o既校長,我都相信佢比任何人都要心急啊!!不過可能知道重建已鬧哄哄咁講左一段時間,而諗諗吓雖然我而家住得近,但校車咪一樣係咁早上車啫,所以我覺得即使日後搬校時路程遠左,但上車時間都唔會差得多!
我之前問過媬姆車,到而家都未有回覆,可能佢真係未必諗到同行幫我都唔定,到時我都係要最終繼續坐校車,不過若我今年決定再坐的話,我一定會打電話去校車公司反映,而亦會每一次有問題時都要佢地俾番交代我!佢地因為成本而調整車費唔係問題,但都要調整吓佢地d服務態度,特別係我女校車線個媬姆,真係太離譜!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

BBChu
我路過咋........早晨呀!
‹ 上一主題|下一主題