用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學   [複製鏈接]

bluefriend 發表於 19-5-5 02:35
我地打算2020年九月先入學。而家考慮緊讀RSD定Campbell。
RSD有做監護人,男女校,但九成宿生都係香港人, ...

如果宿生九成都係香港人就會少左容入當地校生溝通機會,這都是重點。

adobee 發表於 19-4-16 12:21
Campbell上年Y13數名香港同學升不倒Y14要離校

咁證明真係要努力讀書有競爭。學校都唔想俾佢拉低哂啲平均分。

Belfastmummy 發表於 19-5-9 04:50
咁證明真係要努力讀書有競爭。學校都唔想俾佢拉低哂啲平均分。

考GCSE有些科考不好,但勉強升Y13後,當考AS時需要考番GCSE哪些不理想科目,務求要達標,正如考AS勉強升Y14後,當考AL時需要考番AS哪些不理想科目,務求也要達標,如果你有朋友仔女現在起campbell讀,可以問問這件事也無妨

adobee 發表於 19-5-9 11:56
考GCSE有些科考不好,但勉強升Y13後,當考AS時需要考番GCSE哪些不理想科目,務求要達標,正如考AS勉強升Y14後, ...

多謝資料。咁樣都幾好喎。

請問北愛學校既中三程度同香港B1B英中中二比,相差好遠嗎?
Team break后回校,一般可以早到一日嗎?
我見Dublin來回香港,有直航.一般學校會提供接送服務嗎?如無,學生自行前往,可行嗎?安全嗎?
謝謝!

bluefriend 發表於 19-5-10 08:50
我見Du ...
有啲人會讀完中二過去讀中三, 亦有跳一級讀中四, 主要睇小朋友能力, 一般香港學生數理較強, 中二可能已經係北愛學校的中三程度, 但有其他科目及外語要讀。

Team break後可以幾時回校就要問返自己學校了。

有啲學校會安排車去DUBLIN機場, 要問返學校, 自己去DUBLIN機場的話, 搭的士外, 有巴士, 都安全。

bluefriend 發表於 19-5-10 08:50
我見Du ...

boarding 早1日已經開左門,學生通常用city airport因為真係好近5mins回到學校,要去Dublin airport先搭的士去Belfast city bus station轉airport coach ,2hrs直到机場門口好方便,但家長話無得claimOEA ,因為唔喺北愛爾蘭範圍。

fr 發表於 19-5-10 12:37
有啲人會讀完中二過去讀中三, 亦有跳一級讀中四, 主要睇小朋友能力, 一般香港學生數理較強, 中二可能已經係 ...

請問有咩途徑可以了解佢地中二,中三課程深度呢?

小朋友今年香港中一,如明年過去跳一級插班中三,咁就可以AL後報考返香港既大學,唔使比香港同學遲一年畢業;如繼續英國升讀大學就比香港同學早一年畢業。
還是明年香港完成中二才過去讀中三好呢?

Belfastmummy 發表於 19-5-10 16:29
boarding 早1日已經開左門,學生通常用city airport因為真係好近5mins回到學校,要去Dublin airport先搭的 ...

謝謝回覆!
我地無OEA claim,所以邊個機場走都得。我見dublin來回香港有直航,唔使轉機,而且價錢都係10000元內,所以學校交通都係一個考慮因素。因為阿仔要自己來回香港,所以安全最重要!
其實多唔多學生經dublin機場來回香港的?

請問北愛果邊的政治、治安好嗎?安全嗎?同埋北愛人nice嗎?有冇歧視問題呢?因為我打算送阿女去北愛讀書,但又擔心佢一個女仔到陌生地方的安全問題!

yanjoyce 發表於 19-5-19 00:55
請問北愛果邊的政治、治安好嗎?安全嗎?同埋北愛人nice嗎?有冇歧視問題呢?因為我打算送阿女去北愛讀書, ...

阿細讀左三年,冇問題,而歧視問題全世界都有,唔好理果啲人就得,只要做好自己本份,入鄉隨俗,融入當地社會,唔好學某国人咁,自然減少好多歧視問題!放心啦!

回覆 bluefriend 的帖子

我覺得唔喺深淺問題,有些學科某些topic香港已教而英國未教,有些就香港未學,好難回答這問題。反而英文程度要好一點較有利,因為英國好多回答問題時,未必只答個答案,而喺要寫一些解釋或論證,學習方法的確喺要適應,尤其英文這方面

大家對Rockport School有什麼comment?? 見到好少人提及呢間學校!

yanjoyce 發表於 19-5-22 10:21
大家對Rockport School有什麼comment?? 見到好少人提及呢間學校!

間學校有正式高爾夫球訓練堂,學費都唔平。

Belfastmummy 發表於 19-5-22 23:14
間學校有正式高爾夫球訓練堂,學費都唔平。
Thx a lot

亮燈 發表於 19-3-18 19:36
check pm
亮哥,我都揾緊agent 搞北愛學校,請問可否pm我資料🙏🏻🙏🏻

yanjoyce 發表於 19-5-23 22:00
亮哥,我都揾緊agent 搞北愛學校,請問可否pm我資料🙏🏻🙏🏻 ...

Check pm

亮燈 發表於 19-5-23 22:01
Check pm

我也想要agent 搞北愛學校,請問可否pm我資料,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題