用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

引用:Quote:samima+發表於+14-2-12+01:02+講來講

原帖由 piyohk 於 14-02-12 發表
又係妳…

妳的超大B女兒也考到崇小,但妳最終也不选崇小而选仁立?為什么不选靠小朋友實力考入的崇小?
因為我本想搵間近屋企!我最想去隔一條馬路嘅天主教思源;荃灣區伍季明;石鐘山;同埋荃天!不過我又唔係住嗰區!咁點我事彈一間我都ok 喎!但我唔係住嗰區又冇得抽!自選又冇分我記想借地址!但我宗教問題最終都冇借!而我嗰區得一間叫好但又谷!我好唔想選擇呀!但我有宗教分我又唔想浪費搵我個女來博啦!又唔想入咗葵盛點呀!你係我會點選擇?仁立我知個女一定讀得辛苦!而崇真考到又點我了解後佢同仁立都一樣谷嘅話點解又要個女返咁遠咗冇謂啦!再加我女唔like 崇真搭校巴!所以留位都費是交啦!如果津校同私校一樣可以自由報考唔計埋關係分!我就唔駛咁頭痛啦!好似聖芳濟各我女考完唔收就知我女得!大家知道嗎?我幫個女女報嘅私校佢最喜歡禮小!無奈我個女係備取生!面試對年頭年尾嘅小朋友唔公平!那麼見幼稚園時最唔公平啦!人仔都未大定!如果覺得個小朋友太細能力唔得咁遲一年讀囉!我個女12月尾尾個日出世我都俾佢遲一年讀k啦!!講真依個都對小朋友唔公平嘅話!點先叫做公平!!大人係職場搵工都好唔公平啦!世界冇公義啦!大家要依靠命運去安排!

回覆:請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分

又一自私的家長:用「自行」機制(首名十宗教分)取得「機會」,反對其他人享用,倡議一個連超大B也未能全掌握的考核。

那盲抽絕對是一公平可取的制度。

引用:又一自私的家長:用「自行」機制(首名十宗

引用:又一自私的家長:用「自行」機制(首名十宗

回覆:請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分

另為公平公義,幼稚園和小一入學試,應由教育處統一考核,以成績之優劣,為全港幼兒考生按全港的排名作其先後次序,再以其意願分配學位。

那時會否「好戲連場」、「港B贏在起跑線」、「媽媽也瘋狂」。

引用:另為公平公義,幼稚園和小一入學試,應由教

回覆 mrkokubo 的帖子

同意

引用:回覆+mrkokubo+的帖子 同意

引用:另為公平公義,幼稚園和小一入學試,應由教

原帖由 piyohk 於 14-02-13 發表
另為公平公義,幼稚園和小一入學試,應由教育處統一考核,以成績之優劣,為全港幼兒考生按全港的排名作其先 ...
唔駛等第二時!依家啲了家長已經係咁啦!

不過我想起兩首歌:
小朋友未老以識唱-如果命運能選擇十字街口你我踏出的每步無用困惑如果活著能坦白舊日所相信價值今天發現還未老如果命運能演習現實中不致接納一生每步殘酷抉擇留守過去的想法我會否好像這樣生於世上無目的鞭撻
到時父母回應就唱:
-命運是對手,永不低頭,從來沒抱怨半句,不去問理由,仍踏著前路走,青春走到白頭,成功只有靠一雙手。命運是對手,永不低頭,從來沒抱怨半句,不去問理由,仍踏著前路走,青春走到白頭,成功只有靠一雙手。命運是對手,永不低頭,從來沒抱怨半句,不去問理由,仍踏著前路走,青春走到白頭,成功只有靠堅守信心奮鬥

samima 發表於 14-2-13 21:16
唔駛等第二時!依家啲了家長已經係咁啦!

不過我想起兩首歌:

命運? 以前的人,知識水平不夠,唔明白社會運作,樣樣事情都當作命運的安排。
現代的教育,就是要打破人們對命運的迷信。
真正接受教育的人,會了解到知識的力量,有知識,才會有改進,才㑹有進歩。所以,正常的教育家,唔會教育下代的人去相信命運,亦唔會支持一個「識人好過識字」的制度。
教育局的「抽獎」安排,將小一學位當作一種產品,可以當獎品一樣,由他們抽給幸運的家長,抽得好唔好,只好説這是命運的安排!
支持將教育制度當作抽獎制度的人,心裡反對目前某種教育特權,但以為教育係一種賭博,可以由命運安排。
如果命運真的有安排,那麼學生為什麼要讀書?
世界上那一個文明社會,小一入學要「抽獎」?

引用:Quote:samima+發表於+14-2-13+21:16+唔駛等

原帖由 4eyesDad 於 14-02-14 發表
命運? 以前的人,知識水平不夠,唔明白社會運作,樣樣事情都當作命運的安排。
現代的教育,就是要打破人們 ...
講得好!!

引用:Quote:samima+發表於+14-2-13+21:16+唔駛等

原帖由 4eyesDad 於 14-02-14 發表
現代的教育,就是要打破人們 ...
那麼請問那一個方法先做到公平公正每一家長都服呢?又唔會搞到啲小朋友錯配呢?

四眼爹你不是支持公平抽獎嗎?可一出現抽獎,就必然出現命運。這是現實不是迷信哦,在並非信主耶穌帶領的人中,就算不迷信,也總要知道有命運的存在。這才是真實的世界。
老實說,官校盲抽真是最公平。但當每加一項條件,包括分區、就近上學等所謂英美先進國家的做法時,就表示著離開盲抽的最公平點越來越遠。
而剩下要討論就是:為什麼我們要犧牲盲抽的公平而去遷就就近上學呢?
Once我們能犧牲最公平的神性而弄一個就近上學,即代表著其他原因都可加入,例如現有兄弟姐妹、父母員工等也可以方便照顧為由而犧牲盲抽的最公平。
‹ 上一主題|下一主題