用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

foopopo 發表於 21-9-14 12:39
回覆 hkpapa852 的帖子

咁叫 BAND 1C 定 1B?
今屆係指今年9月F.6? 定剛公佈成績嗰屆?

hkpapa852 發表於 21-9-9 10:05
沙蘇 DSE update

http://www.kccshatin.edu.hk/#a

其實想問,NT7 阿四位置係唔係爭得好勁呢? 見沙蘇、林裘謀、培英、沙循2021 DSE 都幾接近

MSS 剛公佈2021年DSE成績
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HKDSE2021.pdf

我用尺量度圖表成績如下:-

英文 4+ : ~ 95.5%
中文 4+ : ~ 54.5%
數學 4+ : ~ 69%
通識 4+ : ~ 74.5%

主科4+平均 : ~ 73.38%
所有科目4+平均 : ~ 77.22%

pccw2017 發表於 21-9-20 13:06

MSS 剛公佈2021年DSE成績

點可以計到所有科目 4+ 平均?~~~

mcl203 發表於 21-9-20 13:38
點可以計到所有科目 4+ 平均?~~~

圖表的內的所有科目的4+成績總和再除No. of 科目.

pccw2017 發表於 21-9-20 13:40

睇圖去度得出嘅成績直接去除,似乎,係唔準確嘅。舉例,如果只有一個人考VA,4+ 100%,一除18就會靚仔好多,我估~~~

mcl203 發表於 21-9-20 13:46
睇圖去度得出嘅成績直接去除,似乎,係唔準確嘅。舉例,如果只有一個人考VA,4+ 100%,一除18就會靚仔好多 ...

所以有d學校只會講整體4+或者5以上成績,唔會 show每科成績出嚟,唔知嘅家長,真係會以為學校好勁啊!

整體4+唔可以咁計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-20 14:57
整體4+唔可以咁計
我原話係 "所有科目4+平均" 無話係整體4+喎 !

聖公會鄧肇堅中學
https://www.tsk.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=2262

4主科2+ (中/英/數/通): 87.8%/80%/81.3%/88.6% (應是全港平均)

4主科2+ (中/英/數/通): 99%/100%/96.4%/98.2% (更正)

即係3322率: <=96.4%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-20 16:24
聖公會鄧肇堅中學
https://www.tsk.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=2262

這是全港平均成績.

Sing13 發表於 21-9-20 17:12
這是全港平均成績.
係喎!
睇錯咗

醒目開學勳章

曾經有學校咁計俾網友唱足幾年,話呢啲叫語言偽術

...

bobbob 發表於 21-9-20 18:00
曾經有學校咁計俾網友唱足幾年,話呢啲叫語言偽術

學校真係咁計,家長都唔會知,除非有人放料......

SSGC

5+ (2019-21 平均)
中文:~32%
英文:~43%
數學:~38%
通識:~37%

https://www.ssgc.edu.hk/academic.php?cid=7

聖公會鄧肇堅中學

上到佢個網個figure又唔係咁。

同埋頂籠睇到2222率,冇3322。

papapa 發表於 21-9-21 14:36
上到佢個網個figure又唔係咁。

同埋頂籠睇到2222率,冇3322。
噢!
錯完再錯……. 抄錯2017個年既數字

數/通2+最低個科,咪間接反映3322率最高既數字囉!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-9-21 14:45
噢!
錯完再錯……. 抄錯2017個年既數字
老貓燒鬚

聖公會鄧肇堅中學

正確答案:

4主科2+ (中/英/數/通): 99%/100%/96.4%/98.2%

而真實3322可多時低過4主2+嘅最底數字好多好多
‹ 上一主題|下一主題