用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS Offer 2020 互通消息
樓主: 一家三口
go

[英國] UCAS Offer 2020 互通消息   [複製鏈接]

一家三口 發表於 20-8-18 22:03
囡囡 話 學校要學生 9 月 29 /30 日回到學校,10月3日開學。

請問有冇開學禮?

LLLT 發表於 20-8-18 22:00
小朋友讀的college有個freshmen what‘s app group,有同學仔問過college的admin,話10月1日至3日可以入住 ...

阿仔都有WhatsApp group,不過佢college多數都係local students,好似冇乜人關心幾時入住。

呢兩日見好多班直航機都滿得好快,搵到地方可以暫住幾日,就即刻訂機票早幾日飛。

題外話,用英航里數換機票,而家大部份時間都係non peak,3萬9里換到premium econ單程,超抵!

回覆 Band5 的帖子

當地人不用買機票,唔使擔心入學日子是了解。小朋友讀的college 有較多海外生,學生一樣比較緊張機位問題。 其實你都可以問吓college有關開學日子,相信他們會回覆。

我早幾日想用Asia Miles 去redeem,CX可惜9月底已經無位,最後要俾錢買機票。

20020116 發表於 20-8-18 22:16
請問有冇開學禮?

講有Zoom開學禮。 :th
其實係一家四口子

Band5 發表於 20-8-18 22:46
阿仔都有WhatsApp group,不過佢college多數都係local students,好似冇乜人關心幾時入住。

呢兩日見好多 ...
我用了7萬分換了1張商務單程, 都覺便宜.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-8-19 08:34
講有Zoom開學禮。 :th

請問知唔知幾時?是college定cambridge嘅開學禮?我地未收到資料。

資料遲啲收我都唔擔心,我呢一刻擔心仲收唔到cas唔知點做visa

20020116 發表於 20-8-19 15:02
請問知唔知幾時?是college定cambridge嘅開學禮?我地未收到資料。

資料遲啲收我都唔擔心,我呢一刻擔心 ...
之前聽說妳小朋友IB 欠1分, Cambridge都出了OFFER 嗎? 恭喜晒!
其實 CAMBRIDGE 只係大約5月/6月出了EMAIL, 說會小班真人上課, 大班就ZOOM. 開學禮都係視像. 所以詳程可能要開學才清楚.
其實係一家四口子

20020116 發表於 20-8-19 15:02

資料遲啲收我都唔擔心,我呢一刻擔心 ...
A LEVEL 13/8 出成績,  14/8 已經有CAS, 你要追追你囝囝間COLLEGE 啦.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-8-19 15:01
我用了7萬分換了1張商務單程, 都覺便宜.

我仔好慳,佢話坐經濟已OK,不過我驚佢一件行李唔夠,就幫佢訂premium economy。

好彩早一日訂,同一班機,今日all class都full晒!

Band5 發表於 20-8-19 15:41
我仔好慳,佢話坐經濟已OK,不過我驚佢一件行李唔夠,就幫佢訂premium economy。

好彩早一日訂,同一班機 ...

慳,好呀!我訂商務是 獎勵囡囡,亦都完她心願。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-8-19 15:49

而家坐商務唔正啦, 貴賓室又關閉, 飛機餐又縮水,躺平瞓又驚佢啲被唔乾淨。

一家三口 發表於 20-8-19 15:08
之前聽說妳小朋友IB 欠1分, Cambridge都出了OFFER 嗎? 恭喜晒!
其實 CAMBRIDGE 只係大約5月/6月出了EMAIL, ...

雖然跌咗1分,但大分仍符符合CO conditional offer嘅大分。只是佢地要求HL要777達唔到,變成776,不過最後Cambridge都出咗unconditional offer,可惜嘅係已失落狀元寶座

20020116 發表於 20-8-19 17:20
雖然跌咗1分,但大分仍符符合CO conditional offer嘅大分。只是佢地要求HL要777達唔到,變成776,不過最後 ...
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-8-19 15:10
A LEVEL 13/8 出成績,  14/8 已經有CAS, 你要追追你囝囝間COLLEGE 啦.

已追過一次,但對方是auto reply,點算好?

summerhotel1 發表於 20-8-19 16:24
而家坐商務唔正啦, 貴賓室又關閉, 飛機餐又縮水,躺平瞓又驚佢啲被唔乾淨。
...
不過不用人貼人嘛...

wloi 發表於 20-8-19 17:40
不過不用人貼人嘛...
我都係這樣諗.
其實係一家四口子

佢同朋友一齊飛,所以冇考慮要呢個獎勵。

如果返HK時果邊疫情嚴重,就會再考慮了!

20020116 發表於 20-8-19 17:39
已追過一次,但對方是auto reply,點算好?

囡囡剛收到學校physics 老師講,ofqual 搞了一場大龍鳳出來,現在要大學承擔責任,學校要收學生,但要求defer 1年入學。
其實係一家四口子

Hi , 是否女兒自己一個飛去開學?
因我仔第一次出國讀書,我地那邊又冇朋友,所以我就想一起陪同開學settle d 雜事...開戶口....但我老公又話唔駛,那邊有人會take care d 國際生!

一家三口 發表於 20-8-19 19:59
囡囡剛收到學校physics 老師講,ofqual 搞了一場大龍鳳出來,現在要大學承擔責任,學校要收學生,但要求de ...

唔係下話?唔好嚇我!但根據我地UCAS 個update,個取錄係8月11號update上去,即是話13號放榜前已取錄,唔會要我地defer1年掛?
‹ 上一主題|下一主題