用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

津貼小學辦學團體的功勞,與10分特權分有何關係。
在於辦學團體與政府商量下之結果。
這結果是:辦學團體希望收多些校友納稅人的子弟為學生。
你解決不到官校的問題,拖津校落水,抹掉辦學團體之前出錢出力建校的功勞,是共產黨式公平。

引用:回覆+mrkokubo+的帖子 咁又唔可以盲抽。只

引用:津貼小學辦學團體的功勞,與10分特權分有何

anntx3 發表於 14-2-11 16:47
這結果是:辦學團體希 ...
以前點解白人對待白人好D,要求黑人要讓公車的座位給白人?白人話美國獨立係佢地攪的,當年白人政府與白人居民商量下的結果是要「分開」白人及黑人,白人當時唔覺得種族隔離係種族歧視。黑人要求公平待遇,又是你的所謂"共產黨式公平"?梗係唔係喇!
而家英國美國等地方都以「方便學生」上課為小學入學原則,亦是我倡議的原則,毫無「共產黨式」的成分!
你唔喜歡我的建議,冇問題,但是千祈唔好亂講,話呢D英國美國都用的原則,係「共產黨式」的公平囉!

你的邏輯是,地主又是中國人,農民又是中國人,為什麼農民辛苦耕種後要交租給地主?
辦學團體之前出錢出力建校,今天營運並抵抗洗腦教育的功勞,就給你一句共產黨式公平抹掉。
你一直避談辦學團體,就只會跟英美屁股,英美大部份是官校,香港大部份是津校,根本不同。

anntx3 發表於 14-2-11 16:47
這結果是:辦學團體希 ...
可否說明曰期,以及辦學團體與政府商量的公文?

引用:Quote:anntx3+發表於+14-2-11+16:47+津貼小

mrkokubo 發表於 14-2-11 19:13
就近入學根本無聊。天水圍去紅尖咀坐西鐵幾快呀,點解唔比嘟,你自私

...
多謝你對「方便上課」原則的意見。

引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-2-11+19:13+就近

回覆:請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分

引用:反感先啱 +

原帖由 mrkokubo 於 14-02-11 發表
反感先啱
多謝你的意見。

引用:Quote:原帖由+mrkokubo+於+14-02-11+發表反

回覆:請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分

講來講去依靠小朋友實力考入去最公平!因此,如果冇支援嘅小朋友如有能力我相信連神級學校都入到!都可以以小朋友為本!好過為了家長嘅 慾望去讀啲小朋友能力應付唔到或要極辛苦才去付嘅學校呀!辛苦個小朋友!!有時見到啲家長大支嘢入到極校又點講真有苦自己知!sorry !家長唔知!至叻叫仔女補習!應該係小朋友有苦自己知!

mrkokubo 發表於 14-2-11 22:17
剩係係自己角度睇,真係無意思,我唔係比意見你。因為我覺得你出發點不正確,唔使多謝我。多謝:heh ...
從你的角度睇,請列出「全港大抽獎」的三大優點,再列出「方便上課」為小學入學原則的三大缺點,以便比較。

引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-2-11+22:17+剩係

引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-2-11+22:17+剩係

引用:講來講去依靠小朋友實力考入去最公平!因此

引用:講來講去依靠小朋友實力考入去最公平!因此

原帖由 samima 於 14-02-12 發表
講來講去依靠小朋友實力考入去最公平!因此,如果冇支援嘅小朋友如有能力我相信連神級學校都入到!都可以以 ...
I am wondering only a minority of parents can be so rational and choose a school according to their child's ability and characters, and most, but not all, parents think their child is smart and adorable.

samima 發表於 14-2-12 01:02
講來講去依靠小朋友實力考入去最公平!因此,如果冇支援嘅小朋友如有能力我相信連神級學校都入到!都可以以 ...

又係妳…

妳的超大B女兒也考到崇小,但妳最終也不选崇小而选仁立?為什么不选靠小朋友實力考入的崇小?
‹ 上一主題|下一主題