用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

原文章由 manisaac 於 07-8-21 16:15 發表
各位圓玄小學媽咪, 你們好呀..
我囝囝08年便升小一
早於幾年前知道圓玄轉做直資時
已作好打算給他報讀圓玄

請問各位媽咪... 讀那間幼稚園的學生取綠機會會大些呢
面試時是否全用英語和普通話
有那些地方 ...

E+就唔肯定,但我囝囝果年,保良局幾間幼稚園+埋收左一班(即大約30人),聖公會幼稚園(兆麟)果間都好似收左有成一班架

希望幫到你啦!

原文章由 whywhywhy 於 07-8-22 20:45 硐表

E+就唔肯定,但我囝囝果年,保良局幾間幼稚園+埋收左一班(即大約30人),聖公會幼稚園(兆麟)果間都好似收左有成一班架

希望幫到你啦!

thanks again.

今日囡囡返預備班, 都幾開心, 大家如何呀.

原文章由 YanYan0116 於 07-8-27 18:01 硐表
今日囡囡返預備班, 都幾開心, 大家如何呀.

今日我個囡都有返預備班,佢好好緊張,老師講咩到唔知,真係俾佢 ,不過佢話好開心想日日返學, yan yan0116你唸住同靚女報邊D課外活動 我個女讀第四班你呢
;-) :-x

原文章由 fletcher 於 07-8-27 19:23 硐表

今日我個囡都有返預備班,佢好好緊張,老師講咩到唔知,真係俾佢 ,不過佢話好開心想日日返學, yan yan0116你唸住同靚女報邊D課外活動 我個女讀第四班你呢 ...

YanYan & fletcher,

第4班是否vil 1呀? 我個女都係喎! 佢有3個幼稚園同班同學編埋一齊. 佢都係話唔係好知老師講咩?(全英語) 但係佢就話明天要穿運動鞋和褲子. 因為要上PE堂. 大家要提吓小朋友, 果個名牌上的扣好"介"手, 阿女隻手"介"而到流血.

今年兆麟得16人咋, 有好多都入左"何記"同"胡記", 可能係01年無千禧咁緊張掛....
原文章由 whywhywhy 於 07-8-22 20:45 硐表

希望幫到你啦!

鞋就真係唔駛買大架, 我都係一年2對 連校服都係, 因為佢地玩得咁癲, 件校服會好快殘 另一個原因緊係佢地快高長大, 買件新校服過新學期, 鼓勵下佢啦
原文章由 whywhywhy 於 07-8-22 20:39 硐表

我地舊生放暑假前就已經買左校服喇,新生係咪有迎新生日架?如果有就係果日買埋,我地舊生就27/8返學校拎校服,咁27/8當日可能都有校服賣

鞋,除左P.E果日著白色運動鞋之外,其餘4日都著白色皮鞋,可以等
JUSCO減價買,我 ...

原文章由 fletcher 於 07-8-27 19:23 硐表

今日我個囡都有返預備班,佢好好緊張,老師講咩到唔知,真係俾佢 ,不過佢話好開心想日日返學, yan yan0116你唸住同靚女報邊D課外活動 我個女讀第四班你呢 ...

是不是room206, 班主任vivian leung, 人名board要行到最入個塊, 我個女係讀呢班, 外籍老師是david austin.

原文章由 miffy3005 於 07-8-27 19:57 硐表

YanYan & fletcher,

第4班是否vil 1呀? 我個女都係喎! 佢有3個幼稚園同班同學編埋一齊. 佢都係話唔係好知老師講咩?(全英語) 但係佢就話明天要穿運動鞋和褲子. 因為要上PE堂. 大家要提吓小朋友, 果個名牌上的扣好" ...

有網友同班真高興,你打算報咩課外活動,到時可以一齊放學,我個囡話要報合唱團、圍棋、網球及中國舞,你話佢係唔係自己囉離辛苦 不過未必報口急多
;-) :-x

原文章由 fletcher 於 07-8-28 00:25 硐表

有網友同班真高興,你打算報咩課外活動,到時可以一齊放學,我個囡話要報合唱團、圍棋、網球及中國舞,你話佢係唔係自己囉離辛苦 不過未必報口急多 ...

我頭先問過亞女報唔報合唱團, 佢話報, 因為佢想攞多D獎, 真係多謝有線兒童台, 比咗咁大激勵亞女, 佢話要好似上電視的小朋友咁.

亞女一向都好內向, 希望可以改變一下佢D性格, 我之後3天都會帶亞女返學, 下午才返工.

請問幾時要報興趣班呀!!
因為我星期一唔知要開會呀!
我仔仔返o左兩日學都好似一舊雲?
麻煩有家長知道, 請報o下料, 唔該哂!!

原文章由 kirara 於 07-8-28 17:38 硐表

應該會另外派通告, 小朋友真係未必會知, 唔好咁話囝困啦, 今日都派咗D通告, 不過我未睇呀.

亞女今日last lesson係PE, 成班小朋友都好開心, 我見D老師只講英/普, 我相信小朋友會好易上手, 真係無揀錯學校呀.

學校放學後免費既興趣班係班主任問小朋友, 要佢地自已舉手至可以參加, 人多仲要抽簽, 入選同學會有通告俾家長簽名, 呢間學校鐘意學生自已爭取, 唔係家長安排, 要俾錢既就例外
原文章由 kirara 於 07-8-28 17:38 硐表

原文章由 菇芝bebi 於 07-8-30 19:35 硐表
學校放學後免費既興趣班係班主任問小朋友, 要佢地自已舉手至可以參加, 人多仲要抽簽, 入選同學會有通告俾家長簽名, 呢間學校鐘意學生自已爭取, 唔係家長安排, 要俾錢既就例外  ...

我好似在家長日聽到校長話今年會派通告, 如有錯請更正.

係bor, 原來今年改左派通告 咁咪幾好 原來今年P.2都有drama
原文章由 YanYan0116 於 07-8-31 15:11 硐表

我好似在家長日聽到校長話今年會派通告, 如有錯請更正.

原文章由 菇芝bebi 於 07-9-3 18:15 硐表
係bor, 原來今年改左派通告 咁咪幾好 原來今年P.2都有drama  

今年重多左田徑揀tim wor

hi ,我們都是小一新生,開學已經數天,都未真正上諜,是否這麼輕鬆
Pig

可能仲係適應期啦! 下個星期開始會逐漸回復正常架喇

小一d同學來自五湖四海, 通常第一個月都係蜜月埋期, 教下佢地併音, 玩下遊戲咁, 慢慢o黎唔洗心急 我阿女2年班都未有功課, 但我知佢起呢兩日係佈置課室, 今日又影相, 但應該已經開始在學校做緊big book
原文章由 whywhywhy 於 07-9-6 17:10 硐表
可能仲係適應期啦! 下個星期開始會逐漸回復正常架喇

我亞女讀p1, 呢2天都有ws做吓, 亞女以前好怕羞, 今朝我提佢叫門口個老師morning, 佢好大聲咁叫"good morning", 以前佢係係"喉嚨定"到叫架, 都算性格上有少少改變, 返咗個零星期, 日日都話好開心.
‹ 上一主題|下一主題