用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

會鼓勵佢由bridging course 開始識多d新朋友。
我中學亦係讀男校,照計係男校就好快識到好好既新同學...

引用:會鼓勵佢由bridging+course+開始識多d新朋

原帖由 ys_ka 於 15-07-14 發表
會鼓勵佢由bridging course 開始識多d新朋友。
我中學亦係讀男校,照計係男校就好快識到好好既新同學... ...
我的小朋友都係跨區來的,希望他們都能開心在LSC渡過愉快的生活。

引用:文憑試放榜,今年年紀最小的考生只得15歲,

原帖由 ha8mo 於 15-07-15 發表
文憑試放榜,今年年紀最小的考生只得15歲,他來自喇沙書院,並考獲4科5**、1科5*及2科5級的佳績。 ...
其他學生成績如何?

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢位黃同學係咪應屆中6學生?有無家長知情?
我想知多少少....
恐龍家

引用:呢位黃同學係咪應屆中6學生?有無家長知情

原帖由 小曳人 於 15-07-15 發表
呢位黃同學係咪應屆中6學生?有無家長知情?
我想知多少少....
今年全港年紀最小的中學文憑試考生來自喇沙書院,他在考試中取得4科5**、1科5*及2科5級的優異成績。

15歲的考生黃澤鉅,數學包括M2延伸部分、物理、經濟、化學分別獲得5**,英文獲得5*,中文及通識考獲5級。他表示對化學科有興趣,大學聯招會以中大理學院為入學目標。

黃澤鉅曾於小一跳班到小三,認為年齡並非考試的重要因素,讀書時會預先備課,又不認為自己是「贏在起跑線」。被問到有否參與佔中,他說沒有,又表示自己作為學生應以讀書為重,將來會再思考政治立場。

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-07-15+發表呢位

原帖由 1773 於 15-07-15 發表
今年全港年紀最小的中學文憑試考生來自喇沙書院,他在考試中取得4科5**、1科5*及2科5級的優異成績。

15歲 ...
【on.cc 東網專訊】中學文憑試今日放榜,今年誕生11名7科5**狀元。傳統名校喇沙書院,誕生一名15歲中學文憑試「神童」。該校鄧副校長向東網證實,15歲的中六男生黃澤鉅,應考7科獲44分佳績,其中4科包括物理、化學、經濟及數學考獲5**,英文考獲5*,中文及通識分別考獲5級。他曾於小學階段跳升2級。

醒目開學勳章 貢獻勳章

thx!! 俾我老公估中咗,小學已跳班! 即係唔係喇小升上去嘅!
恐龍家

夾幾多, 中學每人多少??  成績很好

回覆 ha8mo 的帖子

點夾法?

回覆 ha8mo 的帖子

剛睇報紙提及劉同學平日還要靠做補習老師,來幫補自己的補習開支,但仍然考獲佳績而吸引劍橋青睞,實在難得。

我認為要確定此孩子是否品學兼優才幫佢、因現時有名數學神童因學业超晒班、上堂無聊、成日騷擾同班同學、家長咒聲再度話可解吾比佢跳班!所以學业有成就‧吾代表品格!
而劉同學如果品學兼優.相信舊生會吾會坐視、我接觸過佢地、好熱心、而且熱血、在背後默默支持書院、最重要係好多都是專业人事、好有能力!
作為LSC家長、吾想見到在這大家群裡、孩子優異而因錢讀吾到書!

回饋母校

假設全校每级有35人X6班X6级=1296人 每人平均捐或借$2000 =2592000
是否已解決佢問題?如果得、我願捐比佢!

王家爸爸  揾商界 Old Boys 實際啲  發表於 15-7-15 15:24

貢獻勳章

其實舊生咁多門路,可否將劉同學 case pass 比超級富豪呢? 一兩球班富豪買箱靚紅酒都唔得啦,但對於呢位同學與及社會,係一件無比意義公德的善事。

希望唔好因為學費而打沉呢位年青人!

貢獻勳章

回覆 Sky2002 的帖子

唔會係中一嗰位嘛 ?

引用:thx!!+俾我老公估中咗,小學已跳班!+即係

原帖由 小曳人 於 15-07-15 發表
thx!! 俾我老公估中咗,小學已跳班! 即係唔係喇小升上去嘅!
係咪喇小上有什麼关係?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊