用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

Hi傻妹,
多謝你的安慰。因為中文係個女的弱項,我又唔識教佢,尤其係作文,我都要找些中作班教佢。

原文章由 傻妹 於 08-7-14 10:21 發表
wanmui,
我女前年都係插入小二,同你囡囡一樣中文弱d.其實我都覺中文難教到佢!所以出去再學中作!不過其實你唔使太擔心小二仲有時間追返成績!

Yes ah!
女女及我也喜歡聖家校舍較新. 而中學也在家附近. (因我住在九龍城)
雖然SRL教得不錯,但這兩至三年要借用別校, 而中學在沙田較遠。而且還有細仔,暫借校舍不方便。
我個女的班還有另一個同學也轉校。

原文章由 CKwok 於 08-7-14 16:09 發表
Hello Wanmui,

Is your daughter came from SRL?

Heidi媽,
Thanks a lot!
多唔多人着學校的白色冷衫?質地好嗎?值得買嗎?
我怕得自己的女着外面的白色冷衫,插P.2已經不識其他同學,又見和人地不同,驚佢唔開心。
若果等到訂冬季校服時才訂,就可以懶些不去新浦崗,但又怕冷親個女。
今天打算去北角買裙了。
唔知買校服或服飾方面有甚麼要注意呢?

原文章由 Heidi媽 於 08-7-13 15:48 發表
沒有特別教 writing.
白色冷衫沒有logo的也冇問題.
黑鞋白襪OK.

白色冷氣外套係出面買都得, 無問題既, 去禮堂或特別室冷氣會凍d, 最好著外套.  
買夏季校裙可一併買埋底裙.  注意及膝, 唔好買太長.

原文章由 wanmui 於 08-7-15 08:30 發表
Heidi媽,
Thanks a lot!
多唔多人着學校的白色冷衫?質地好嗎?值得買嗎?
我怕得自己的女着外面的白色冷衫,插P.2已經不識其他同學,又見和人地不同,驚佢唔開心。
若果等到訂冬季校服時才訂,就可以懶些不去新浦崗,但又怕冷 ...

Hi, kiwaiwong 及 Heidi媽
好多謝大家的解答!今日off, 去了北角la,有貨,拎了回來添。
又去了ozone買P.E.衫,不過要遲些回校拎或再去ozone拎。
書都買了,不過未齊,又要第日再去。
好倦!!

原文章由 Heidi媽 於 08-7-15 13:15 發表
wanmui,

插班會有些少不習慣, 只要mami同佢傾多些, 問多些學校的東西, 給她多些輔助和意見, 好快就冇問題, 佢地始終還小.

hi 各位媽咪,

今日學校買了新書, 二年班上學期有乘數了, 所以呢個暑期要背定乘數表, 如果唔係, 開學又冇時間背.

哈,你今日可充實wor ! 
原文章由 wanmui 於 08-7-15 17:26 發表
Hi, kiwaiwong 及 Heidi媽
好多謝大家的解答!今日off, 去了北角la,有貨,拎了回來添。
又去了ozone買P.E.衫,不過要遲些回校拎或再去ozone拎。
書都買了,不過未齊,又要第日再去。
好倦!!

...

除咗背乘數表, 仲有咩會係一開學會教得比較急呢? 有冇家長可以指點迷津, 等我叫阿囡係暑假好好準備, 免得荒費學業

原文章由 HiuyanMum 於 08-7-15 19:17 發表
hi 各位媽咪,

今日學校買了新書, 二年班上學期有乘數了, 所以呢個暑期要背定乘數表, 如果唔係, 開學又冇時間背.

係呀,仲忙過返工!
原文章由 kiwaiwong 於 08-7-15 23:08 發表
哈,你今日可充實wor ! 

醒目開學勳章

HiuyanMum,
E, 背定都好wor, 多謝提醒
呢個暑假都會同女女上返d 英文班, 怕佢放完咩都唔記得啊, 順便都要追返下d 成績。
亞女話佢班有同學仔今年要留班...

原文章由 HiuyanMum 於 08-7-15 19:17 發表
hi 各位媽咪,

原文章由 Celestine 於 08-7-16 09:40 發表
HiuyanMum,
E, 背定都好wor, 多謝提醒
呢個暑假都會同女女上返d 英文班, 怕佢放完咩都唔記得啊, 順便都要追返下d 成績。
亞女話佢班有同學仔今年要留班...

...

多謝大家提點,
囡囡講有兩位留班,
但其中一位在7,15日兩日都無上學,可能轉校了

這個暑假要囡囡唱九因歌至得

大家會在17/18那一日回校看演出呢

醒目開學勳章

id00288,

囡囡尋日仲話留班既同學仔尋日差d買錯書, 好似無咩唔開心, 要唔知整級有幾多人留班呢?

我會星期五回校看演出, 女女表演非洲鼓, 您囡囡有無參與呢?

原文章由 id00288 於 08-7-16 10:00 發表

多謝大家提點,
囡囡講有兩位留班,
但其中一位在7,15日兩日都無上學,可能轉校了

這個暑假要囡囡唱九因歌至得

大家會在17/18那一日回校看演出呢

原文章由 Celestine 於 08-7-16 10:22 發表
id00288,

囡囡尋日仲話留班既同學仔尋日差d買錯書, 好似無咩唔開心, 要唔知整級有幾多人留班呢?

我會星期五回校看演出, 女女表演非洲鼓, 您囡囡有無參與呢?

...

囡囡無參與演出,因為未能入精英隊所以......囡囡有點不開心,
下年努力過啦,
太太會和她星期五看, 我未收工為有等她們看完一起晚飯啊

Dear Celestine,

我囡囡都係表演非洲鼓呀!
我問佢得唔得架?!佢話好熟喇!
星期五,我會回校睇她表演。

原文章由 Celestine 於 08-7-16 10:22 發表

...
Joyful Life

醒目開學勳章

Joyful-Life,
我囡都話練到好, 希望順利啦。
到時自備唇膏會好多, 如果唔係就一支齊齊塗架la

Id00288,
精英隊? 係咪體操呢? 會唔會表演人數唔多, 所以選唔中呢, 下年努力過。
我上學校網看過舊年表演, 好利害, 尤其東方舞d 姐姐跳得好好。

Dear Celestine,

多謝妳的提議。

祝她們 "GOOD SHOW"

原文章由 Celestine 於 08-7-16 11:42 發表
Joyful-Life,
我囡都話練到好熟, 希望順利啦。
到時自備唇膏會好多, 如果唔係就一支齊齊塗架la

Id00288,
精英隊? 係咪體操呢? 會唔會表演人數唔多, 所以選唔中呢, 下年努力過。
我上學校網看過舊年表演, 好利害, ...
Joyful Life

不要太不開心, 因為小一的體操隊是學很基本的. 我上年看表演時, 看到小二以上入到精英隊/表演隊的學生真的很利害.叫囡囡再努力d.............
因為我囡囡上年都係冇份參與, 很明白她的心情.
原文章由 id00288 於 08-7-16 10:44 發表

囡囡無參與演出,因為未能入精英隊所以......囡囡有點不開心,
下年努力過啦,
太太會和她星期五看, 我未收工為有等她們看完一起晚飯啊
綽盈媽咪 ;-)

剛剛睇過小二普通話課本, 好似比小一深咗好多, 又教聲母, 韻母, 好似好難, 想問小二考試除咗要考聲調外, 還會考併音嗎?
‹ 上一主題|下一主題