用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

想問剛報F3插班 如有second in 機會有幾多  和貴校上課時間  謝謝

ha8mo 發表於 15-7-10 23:22
嗱,之前唔准我話某校的學生係爛仔波牛的朋友,自己細味下喇

不過你可以唔信的,因為係大家害怕的所謂毒果 ...
哦!我並吾係吾信.佢地更糟的劣行.從朋友【該校家長】傾談中亦聽過、只是在此群组引起罵戰就吾好啫、因佢地亦會看我地此群组架、現由街外人罵佢地、我就無聲出啦!唉.....其實朋友如果吾係想讀IB、都想跟我仔做同學架、佢地囝囝.吾係甘架!

請問有無家長有DSE舊書賣?

回覆:Heidi媽 的帖子

學習與否要靠自己,師傅領進門,修行考個人。學校提供良好的教育環境,有學生唔生性,都冇辦法,但是大部分LSC學生都是很出色。既然能進入殿堂級名校,在人生中也是一個輝煌階段,希望學生能夠珍惜機會,為自己的「家」做多些有貢獻的成績。

其實問題嚴重嗎?

schumacher , Totally agree your point.

LSC至少有部分老師會出黎鬧人, 唔係完全放任
而且唔係直資, 「消費者心態」唔明顯

喇沙仔可以玩得好勁, 對住某D老師可以完全無視
不過上到senior好多自己會生性, 唔想聽老師講就自己刨補習notes
唔生性嘅就係檯底打機, 所以都係睇自己造化

Heidi媽 發表於 15-7-11 08:58
入得男校就預左, 唔好諗住LS d仔個個都同你乖乖坐定定, 上堂喧嘩, 打機.....甚至打架都聽不少, 唯有多提點 ...
在堂上在校內LS仔有幾曳,真係心照。但最低限度,每次出席與外人有關的活動,校長,老師多多少少都訓示一翻,就算在校內點膽大妄為,起碼吾好失禮於人前。

The only way is to accept !

大家好,小朋友是外校生,新學年將加入喇沙書院「特大」家庭,希望佢盡快適應新環境(因學校只有他一人入讀喇沙),好好感受未來6年人生其中最重要階段。請大家多多指教!

而我亦係教育王國新手,剛完成賬戶登錄過程,仍在摸索怎樣運用各種功能階段。

現有一問題希望各位前輩分享,我想問喇沙中一學生會唔會都有同學用舊書?因見書單上很多課本都係2012前版本,舊書係坊間舊教科書店都易搵,希望有前輩分享下同學中一用舊書情況。謝謝!

引用:大家好,小朋友是外校生,新學年將加入喇沙

原帖由 ys_ka 於 15-07-13 發表
大家好,小朋友是外校生,新學年將加入喇沙書院「特大」家庭,希望佢盡快適應新環境(因學校只有他一人入讀 ...
用舊書冇問題,只要版本对便可以了。其實学生是哥哥的多數会把書留给弟弟用,所以並不出奇

引用:大家好,小朋友是外校生,新學年將加入喇沙

原帖由 ys_ka 於 15-07-13 發表
大家好,小朋友是外校生,新學年將加入喇沙書院「特大」家庭,希望佢盡快適應新環境(因學校只有他一人入讀 ...
今年除左書還要買電腦,學校開始新的教學方式。

係,去完迎新日再根據老師講,去埋學校網頁睇完"IT ED section" 及家教會網頁,知道大概宗旨及今年係第一年BYOD校政,值得支持。

另外,喇沙網頁的校曆表及各類活動/設施流程亦十分詳盡,而且快速更新,幾近大專/大學模式!

大家一定要慎選好的書包, 因書包將會好重...

回覆 ha8mo 的帖子

你好ha8mo!經常睇到你第一手關於喇沙資訊,多謝分享!小朋友不是來自你提及的兩所小學,他是轉校網來自外區的小學。

外校生要主動D識人, 自己把握機會, 呢間學校冇人逼你做野
f1可以join下club識下D大哥哥, 如果本身已經被招攬入team就更好啦
f2就試下入SA做返一官半職
當然讀書都要兼顧好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊