用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

原文章由 Pluto 於 07-10-11 10:15 硐表
twins312,

今朝好似見唔到你, 大細孖好d未呀 ?

大哥仲咳到死死下 ,細b早大哥食抗生素,今日就好d, 但都好驚返燒.希望會快d斷尾啦!

原文章由 ahboo 於 07-10-10 14:12 硐表
twins312,

我個女本來食咗兩日退燒藥就已經冇晒燒,但尋日午飯後同himson一樣又有微燒,黃老師都叫我接番佢,食咗一次退燒藥就退咗燒,但係鼻水同咳都多咗,仲變咗有痰tim,於是我帶咗婷婷出佐敦睇兒科醫生,醫生都係話感 ...

同大細b一樣,見佢地狀況好小小,諗住比佢地返學,但又出事 !淨係叫食藥都好忙 !

和平班同學仔
我想問呢幾日,老師教大家唱乜野歌仔呀?上次攞功課時問黄老師,佢話會教大,小兩個中文字,同埋數目2B,b發音,不過資料搜集未討論好,唔知有結果未呢?:

LongBma,

係呀, 璇璇個組係有個叫敬軒架, 但係我唔知佢嘅英文名. 朗朗甘犀利, 認得邊個係邊組.
我唔係叻呀, 小飛飛以前留言問, 我今早專登搵架.
另外, 今早想搵朗朗, 但未見佢, 朗朗係唔係搭校車呢 ?

原文章由 LongBMa 於 07-10-11 11:18 硐表

PLUTO,
璇璇個組係未有個叫軒軒,英文名係samuel架,朗朗尋日撞到呢個同學仔.佢話佢係小烏賊組喎.你咁叻,第二組d名你都記得.

小飛飛,
係呀.朗朗話佢個組係有個wear眼鏡架.但我同爸爸都話送返學唔覺.你囡囡係未搭校 ...
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

璇璇琴晚唱咗一首好古怪嘅歌仔, 我剩係聽到開頭三個字 "小寶寶.................................." 佢已經重複幾次, 但都無辦法聽到其他, sorry    . (都唔知係唔係佢自己作嘅.)

原文章由 twins312 於 07-10-11 14:03 硐表
和平班同學仔
我想問呢幾日,老師教大家唱乜野歌仔呀?上次攞功課時問黄老師,佢話會教大,小兩個中文字,同埋數目2B,b發音,不過資料搜集未討論好,唔知有結果未呢?: ...
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

原文章由 Pluto 於 07-10-11 15:42 硐表
璇璇琴晚唱咗一首好古怪嘅歌仔, 我剩係聽到開頭三個字 "小寶寶.................................." 佢已經重複幾次, 但都無辦法聽到其他, sorry    . (都唔知係唔係佢自己作嘅.)

...

係味...小寶寶微微笑...錦嫁?

這首歌應該之前教咗,不過我都唔係好知內容 ,我聽亞女唱都係小寶寶......微笑背着書包上學去 而今日番嚟佢就成日講國語:我是男孩子、我是女孩子 問佢邊個教,佢話係洪老師同黄老師,乜教國語唔係楊老師咩 不過我諗我個女啲次序概念麻麻地,總之佢哋係屋企肯唱吓歌仔番學都算開心吖  !另外佢這幾天都教咗我一首歌:DO DO DO DO它會大声叫 , 天氣起身不懶隋 ,全靠鬧鐘叫

quote]原文章由 Pluto 於 07-10-11 15:42 硐表

... [/quote]

[ 本文章最後由 phoebeso 於 07-10-11 17:12 編輯 ]
BOOBOO

這幾天天氣早晚凉涼地,小心啲唔好再冷襯,唔係就幣啦 !各位大人細路都要 戰勝病魔

[quote]原文章由 twins312 於 07-10-11 13:28 硐表

大哥仲咳到死死下 ,細b早大哥食抗生素,今日就好d, 但都好驚返燒.希望會快d斷尾啦! [/quote]
BOOBOO

一定係個好開始 見到彩虹啦 恭喜 恭喜

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-10-11 00:50 硐表
all,
今晚同囝囝沖涼的時候, 佢居然自己唱起歌仔, 仲唱左好多首, 好開心阿, 因為佢咁大個仔第一次唱到完整的歌... 仲要冇走音添食完飯, 我又引佢唱大西瓜, 佢仲開心到做埋動作, 仲要求我同佢一齊做,連續 ...
BOOBOO

puipui04你好 ,今朝係學校樓梯同你笑嗰個就係我啦 !今朝係第一次見面,幸會幸會 !思喬呢排點吖
BOOBOO

phoebeso,
幸會呀!!思喬最近好似好d喇,無再話媽咪嬲唔開心,不過返到屋企就成日放聲大喊,一定要我地就晒佢,所以而家仲係同佢對抗中!!
佢最近唔肯返學校食早餐,一定要我地同佢食完先返學!!盡量我都會滿足佢要求!返到課室又要我陪一陣先比我地走,有時要老師幫幫手陪佢玩我先走到!!
不過值得開心既係佢比以前鍾意睇書,而家每日我都會早少少俾佢返學睇一陣書先上課室,放學佢又要睇一陣先肯走!!
你最近又點呀??

原文章由 phoebeso 於 07-10-11 17:46 硐表
puipui04你好 ,今朝係學校樓梯同你笑嗰個就係我啦 !今朝係第一次見面,幸會幸會 !思喬呢排點吖

ahboo,
婷婷點呀!!好d未呀

原文章由 ahboo 於 07-10-10 20:22 硐表
依家再睇返先知自己又打錯字 ,其實婷婷今日冇返到學,尋日兒科醫生俾既藥對個女似乎完全冇效,佢好似仲辛苦過之前:( 聽日我都唔打算俾佢返啦.

Pluto, LongBma & all mami,

認真唔該曬! 由於我個囡撘校車既關係, 我真係"甚麼都不知道". 呀囡講d野又唔知真定假. 多謝你們告訴我. 正所謂"出外靠朋友",LongBma, 既然朗朗和呈呈同組, 請朗朗同呈呈多d互相關照下.

呈呈仲話有小海豚組, 小海龜組, 小螃蟹組, 小海星組和小烏賊組, 好得意呀!

另外佢唱咗兩首歌:
1. 小寶~寶, 微~笑, 背著書包上學去. (mdrm, mdrm, r r r m f t,d)
2. do do...., 它會大聲叫, 天天起身不懶惰, 全靠鬧鐘叫.

至於資料搜集, 要貼相和自我介紹咁啦.

原文章由 Pluto 於 07-10-11 10:10 硐表
小飛飛syc ,

唔駛客氣, 小朋友開心, 我哋就開心啦 .
璇璇 => 湯薇璇
另外呈呈全名係咪叫關韻呈, 如果係嘅話, 小海豚組係正確嘅, 呈呈好叻喎 :) . 璇璇係小烏賊組.

...

ahboo

原來係果張, 唔該哂, 我都無留意頭頂寫住資料搜集tim, 真係大朦呀  

原文章由 ahboo 於 07-10-10 10:10 PM 硐表
我諗rabbit講嗰份係圈出喜樂班班主任同mr. david嗰張紙,頭頂係寫住資料搜集架
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

rabbit

係真 ga 係我親眼見到 ga, Meira 仲話 Himson 係佢的好朋友呀

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-10-11 12:33 AM 硐表
cy-121,
係咪真架? 個曳仔居然會借玩具同tum Meira玩?!
睇完你寫的野我都係度 阿仔真係大個左啦!:loveliness::loveliness:
不過佢o爹的情況仲係咁......尋日接放學因為等耐左少少, 要人抱住等放學... ...

原來學咗普通話數數呀 我個囡除咗問安歌同放學鐘聲之外, 其他就無唱過 la, 多謝報料

原文章由 mannancy 於 07-10-11 09:03 AM 硐表
rabbit,
柔柔昨晚臨睡前自己不停講: "E - 唷 - 生 - 是 -胡- 佬 "
初頭我都吾知佢唱乜(因之前不停唱緊Annie Apple,早晨歌&大西瓜),...後尾先知佢講緊國語(應該普通話老師教:D )
...

小飛飛
多謝你教我吔唱小寶寶歌呀,如果可以的話....請問吓呈呈鬧鐘歌點唱呀

原文章由 小飛飛syc 於 07-10-11 08:08 PM 硐表

認真唔該曬! 由於我個囡撘校車既關係, 我真係"甚麼都不知道". 呀囡講d野又唔知真定假. 多謝你們告訴我. 正所謂"出外靠朋友",LongBma, 既然朗朗和呈呈同組, 請朗朗同呈呈多d互相關照下. ...

HI,puipui04 ,都好吖思喬鍾意睇書,陪養吓,今朝我都見你好有心機同佢一齊睇!雖然你同思喬係對抗期 ,但係佢番學亦都係佢嘅情緒期 ,無法啦大家張就吓 ,我相信遲啲會改善!而亞BOO開始OK啦,無喊啦,而且重開始食小小茶點添,真係多謝你之前嘅鼓勵,大家都繼續加油吧

原文章由 puipui04 於 07-10-11 19:25 硐表
phoebeso,
幸會呀!!思喬最近好似好d喇,無再話媽咪嬲唔開心,不過返到屋企就成日放聲大喊,一定要我地就晒佢,所以而家仲係同佢對抗中!!
佢最近唔肯返學校食早餐,一定要我地同佢食完先返學!!盡量我都會滿足佢要求!返到課室又要我陪一陣 ...
BOOBOO

原文章由 Pluto 於 07-10-11 15:36 硐表
LongBma,

係呀, 璇璇個組係有個叫敬軒架, 但係我唔知佢嘅英文名. 朗朗甘犀利, 認得邊個係邊組.
我唔係叻呀, 小飛飛以前留言問, 我今早專登搵架.
另外, 今早想搵朗朗, 但未見佢, 朗朗係唔係搭校車呢 ?

...

PlUTO,
朗朗唔係搭校車,每朝都係爸爸湊返學架.
今日爸爸話我好紅喎,佢話聽到有其他媽咪揾邊個係longbma個仔喎.

原文章由 小飛飛syc 於 07-10-11 20:08 硐表

認真唔該曬! 由於我個囡撘校車既關係, 我真係"甚麼都不知道". 呀囡講d野又唔知真定假. 多謝你們告訴我. 正所謂"出外靠朋友",LongBma, 既然朗朗和呈呈同組, 請朗朗同呈呈多d互相關照下. ...

小飛飛
希望佢兩個能互相照顧,做好朋友.

小飛飛,phobeso
你兩個囡囡好叻,識唱呢兩首歌,我未聽過朗朗唱呢兩首.
都係唱之前果d. 話依家教b字.但問b字有冇歌唱,佢話冇,唔知係未?
‹ 上一主題|下一主題