用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

我仲以為係 86分以上為A tim, 咁好似唔係好公平喎, 如果有些學生叩中一學位時, 學校 grading 計法跟其它學校唔同, 人地仲以為聖家學生差過人, 係呢, 咁 P. 5 & 6的成績表有冇寫明 grada A 係 90 - 100 分架? 對我來講, 咁快問定, 好似長遠咗d

原文章由 肥肥師奶 於 08-7-10 11:34 發表
Heidi媽 & vvmakyy

哈哈! 其實2間都係聖家學校,應該都係差不多。我自己就覺得年年吾同既,因素有好多....1. 要睇小朋友本身成績 2. 家長同小朋友既喜愛 等......

由p5開始,report card 都只係show grading,亦沒有任何名 ...

原文章由 vvmakyy 於 08-7-10 11:58 發表
我仲以為係 86分以上為A tim, 咁好似唔係好公平喎, 如果有些學生叩中一學位時, 學校 grading 計法跟其它學校唔同, 人地仲以為聖家學生差過人, 係呢, 咁 P. 5 & 6的成績表有冇寫明 grada A 係 90 - 100 分架? 對我來 ...

Dear all
原來上到5/6年級有這麼多要注意,
好多謝大家分享,
之前見過有朋友為了升中派位,
他做的資料和校網數據,等等
成個大File百多頁紙, 計排位,
我笑他好像做論文,
現在看來,
到時我都可能一樣了

各位,我囡囡升4D有無人同一班呢?

我囡囡升2C班呀!
Joyful Life

原文章由 Heidi媽 於 08-7-9 21:08 發表
總括來說即平均每班都有一半人上番聖家中學 , 以前常聽到人說九龍城那間多些人上到聖家中學, 原來係錯嘅.

fatpanda, 肥肥師奶,

又想請教, 五年級開始的成績表, 是否只是 show grading 而沒有分數, 咁咪 ...

我聽我女講,有兩個考到DGS.(其中一個係有特異功能,運動攞好多大獎,另一位成績好好,不過唔係全級第一).好似冇乜同學派得好差.報聖家書院個d,好多都得.其實到六年級家長會時,校長老師會同大家講解填表策略.唔駛擔心.

講開  DGS, 同事佢囡囡以前係 St. Mary小學讀, 6年來都係考全級十名內, 但佢囡囡唔想升 St. Mary 中學, 走去考 DGS, 又比佢考到, 今年升中四, 佢個囡平均分 75, 但成日收到老師打電話比佢, 話佢個囡係 below average, 要佢想辨法, 因為學校唔可以留班, 亦唔可以有 below average 的學生, 咁即係叫佢走, 佢話佢個囡已經盡咗力, 食晚飯時都要拿住本書, 晚晚12點先瞓, 同老師講到鬧交咁濟, 好在有一科 language 幫到佢, 就係學日文, 如果唔係升中四都好危, 聽佢講完, 係名校讀真係好辛苦

原文章由 Blythemia 於 08-7-12 11:24 發表

我聽我女講,有兩個考到DGS.(其中一個係有特異功能,運動攞好多大獎,另一位成績好好,不過唔係全級第一).好似冇乜同學派得好差.報聖家書院個d,好多都得.其實到六年級家長會時,校長老師會同大家講解填表策略.唔駛擔心. ...

hi Blythernia

記得你講過想同囡囡報私校, 依家你囡囡入到心儀中學嗎?

原文章由 Blythemia 於 08-7-12 11:24 發表

我聽我女講,有兩個考到DGS.(其中一個係有特異功能,運動攞好多大獎,另一位成績好好,不過唔係全級第一).好似冇乜同學派得好差.報聖家書院個d,好多都得.其實到六年級家長會時,校長老師會同大家講解填表策略.唔駛擔心. ...

各位聖家家長,

我女女有幸成功插班入讀聖家小二,但未知邊班,要到29/8晚的家長會才知道.
係呢度打個招呼,日後有咩唔明白請各位多多指教!
真係有d擔心佢初到學校,唔知頭唔知路!

因為插班,所以要自己買校服,要去北角,有冇人知道九龍城賣的校裙是否不一樣?另外,冷衫又如何?
另外,書單的英文只有PLE, 那麼readers and writing 呢?因以前學校是分開教的?是否有ws?
中、英、數有否補充練習?
希望多多指點!Thanks

原文章由 vvmakyy 於 08-7-12 18:29 發表
hi Blythernia

記得你講過想同囡囡報私校, 依家你囡囡入到心儀中學嗎?

多謝關心,其實我地舊年已經有直資收左.所以呢大半年都好安樂,唔駛心掛掛.

上年也曾叩門聖家(九龍塘),但收不到,結果到了另一間學校。雖然那學校也不錯,但因位置及接送問題(因尚有1個細佬),今年再到聖家考插班試,幸好成功插班小二。希望大家多多指教。Thanks!

Hi wanmui

歡迎你囡囡加入我地聖家, 第日多d上來交流, 學校d校服係由3間唔同的服裝公司負責, 你指校裙係咩不一樣呢, 我唔明, 冷衫質地都 ok, 我囡囡今年都係升 P.2,  上年 P.1時好似係冇 readers 書, worksheet 就有好多, 補充練習開學時學校會安排代買

或者有冇高年級媽咪記得呢?

原文章由 wanmui 於 08-7-12 22:46 發表
因為插班,所以要自己買校服,要去北角,有冇人知道九龍城賣的校裙是否不一樣?另外,冷衫又如何?
另外,書單的英文只有PLE, 那麼readers and writing 呢?因以前學校是分開教的?是否有ws?
中、英、數有否補充練習?
希望多多指點! ...

曾經行過九龍城有聖家校裙, 不過原來係九龍城果間聖家, 所以要小心, 因為條裙好相似, 只係我地白色, 佢地係粉紅色, 同埋條校呔個校徽唔同, 所以要問清楚係邊間.

原文章由 vvmakyy 於 08-7-13 12:08 發表
Hi wanmui

歡迎你囡囡加入我地聖家, 第日多d上來交流, 學校d校服係由3間唔同的服裝公司負責, 你指校裙係咩不一樣呢, 我唔明, 冷衫質地都 ok, 我囡囡今年都係升 P.2,  上年 P.1時好似係冇 readers 書, worksheet 就 ...

很多謝大家的回覆!因為家在九龍城,所以在這裏見到有白色的聖家的校服,所以睇吓有冇人試過買。天天落雨,去北角有些trouble。而我是在職媽媽,仲有個細仔K2升K3,亦打算報九龍塘附近的小學。所以,個女在這裏讀,方便照顧。
那天,個女考完插班試已經好開心,話好鐘意!
這裏的英文程度如何?我個女d英文OK, 中文就較弱。

原文章由 HiuyanMum 於 08-7-13 13:31 發表
曾經行過九龍城有聖家校裙, 不過原來係九龍城果間聖家, 所以要小心, 因為條裙好相似, 只係我地白色, 佢地係粉紅色, 同埋條校呔個校徽唔同, 所以要問清楚係邊間.

...

Hi vvmakyy及各位家長,
冇 readers ,甘有無另外教writing ah, 因為英文作文都幾重要,自己好難教。
中文作文巳經攪到我頭大啦!
白色冷衫,自己着開無logo的OK嗎?
是否黑鞋白袜?
多謝大家指点!

原文章由 vvmakyy 於 08-7-13 12:08 發表
Hi wanmui

歡迎你囡囡加入我地聖家, 第日多d上來交流, 學校d校服係由3間唔同的服裝公司負責, 你指校裙係咩不一樣呢, 我唔明, 冷衫質地都 ok, 我囡囡今年都係升 P.2,  上年 P.1時好似係冇 readers 書, worksheet 就 ...

多謝你的回答!哪麼Eng要否考作文?
中文深d就慘,我唔多識教佢温中文。
原文章由 Heidi媽 於 08-7-13 15:48 發表
沒有特別教 writing.
白色冷衫沒有logo的也冇問題.
黑鞋白襪OK.

wanmui,
我女前年都係插入小二,同你囡囡一樣中文弱d.其實我都覺中文難教到佢!所以出去再學中作!不過其實你唔使太擔心小二仲有時間追返成績!

Hello Wanmui,

Is your daughter came from SRL?

原文章由 wanmui 於 08-7-12 22:21 發表
各位聖家家長,

我女女有幸成功插班入讀聖家小二,但未知邊班,要到29/8晚的家長會才知道.
係呢度打個招呼,日後有咩唔明白請各位多多指教!
真係有d擔心佢初到學校,唔知頭唔知路! ...
‹ 上一主題|下一主題