用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

阿仔那班剛剛相反, 默了中文, 未默英文.
原文章由 hundred 於 08-2-27 00:09 發表
英文剛默完,
29號又要默中文一、二課,
真攞命!

各位家長,

請容許我在此呻下.
點解D老師經常在上課時間走去"開會" OR "帶其他學生去參加比賽", 他們已經間中要請假, 請病假就冇得講啦, 但連其他活動都要這些要上課教書的老師去, 學校唔似冇其他職員可做此事??令全班學生果1至2堂都要自修, 又唔交代給代課老師要全班學生做D 麥野功課, 就白白浪費2堂學習時間. 真不明白!

還有請各家長自律, 如小朋友有病就不要返學了, 我仔說有些同學咳得很嚴重都仲返學.

醒目開學勳章

我個仔尋日話佢架校車,有個同學發燒。
:-P  :-P  :-P

gabriela0407,

近期好多友校運動會,  聯校校外比賽, 如田徑, 籃球, 樂團, 還有乒乓球等, 很多時比賽都是在平日上堂時間進行, 而負責的老師是必須帶隊出席因而被迫缺席上堂.

至於開會就真係唔知點解要係平日, 我聽我個女講, 有幾個老師都出國上堂/開會.

原文章由 gabriela0407 於 08-3-11 20:56 發表
各位家長,

請容許我在此呻下.
點解D老師經常在上課時間走去"開會" OR "帶其他學生去參加比賽", 他們已經間中要請假, 請病假就冇得講啦, 但連其他活動都要這些要上課教書的老師去, 學校唔似冇其他職員可做此事??令全 ...

各位好,
我又要來煩大家, 請問假期功課中:
閱讀圖書5本(中文)
~~要記錄下嗎? or 點樣呢??
謝謝各位

必必, thank you very much, 多謝你的解答.

hello all,
復課一星期了, 你們的小朋友多功課嗎, 小朋友個心有回到嗎?
我個隻散度找不到, 唉~~鬼叫自己唔識教~~, 這星期尾我要坐在他身邊寸步不離, 望住佢一個個字寫, 真要命 .

希望各小朋友肯用心學習啦!
呀~~你地估學校幾時出通告講補課問題呢? 我希望佢快d 出, 好等有預備.
原文章由 必必 於 08-3-13 16:17 發表

近期好多友校運動會,  聯校校外比賽, 如田徑, 籃球, 樂團, 還有乒乓球等, 很多時比賽都是在平日上堂時間進行, 而負責的老師是必須帶隊出席因而被迫缺席上堂.

至於開會就真係唔知點解要係平日, 我聽 ...

hi candy32,
你好, 我小朋友p.2 的, 你小朋友幾年級, 以後多多指教, 交流交流
原文章由 candy32 於 08-3-12 16:12 發表
我個仔尋日話佢架校車,有個同學發燒。

唔駛客氣, 都係大家教流下.

放完長假, 小朋友就唔見左個魂魄......最慘係六年級生, 今個月中要考試, 家長, 學生真係辛苦.

原文章由 gabriela0407 於 08-4-6 02:07 發表
必必, thank you very much, 多謝你的解答.

hello all,
復課一星期了, 你們的小朋友多功課嗎, 小朋友個心有回到嗎?
我個隻散度找不到, 唉~~鬼叫自己唔識教~~, 這星期尾我要坐在他身邊寸步不離, 望住佢一個個字寫,  ...

hi 大家好:
很久沒有上來了,最近好嗎?
又考試了,好頭痛.........
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

大家忙於幫小朋友溫習, 各位加油.

原文章由 sanlocama 於 08-5-31 18:46 發表
hi 大家好:
很久沒有上來了,最近好嗎?
又考試了,好頭痛.........

I am almost crazy.  加油

原文章由 必必 於 08-6-3 17:47 發表
大家忙於幫小朋友溫習, 各位加油.

Chanmama108,

慢慢來, 仲有時間.

原文章由 Chanmama108 於 08-6-3 22:46 發表
I am almost crazy.  加油

[ 本文章最後由 必必 於 08-6-18 19:52 編輯 ]

原文章由 必必 於 08-6-4 14:50 發表

慢慢來, 仲有時間.

阿女剛上床睡,希望佢明日小心D已很開心了!

各位, 好快考完試, 大家都可鬆一口氣.
現在陸續派回試卷, 你地滿唔滿意小朋友今次的成績?

我個仔科英文退左步, 其他就有進步. 阿女今次無得派卷, 暫時只知2科的分數, 仲要等.

慢慢來, 仲有時間.

... [/quote]

各位媽媽 & 必必你好,

考完試, 又派晒卷, 放鬆晒了.

我仔同上學期比較差了, 不過都預左, 因家有事, 不可專心溫習.

你女今次無得派卷回家 or  無得派卷比學生睇呀, 要呈分係緊張好多, 遲些到我了.

祝各小朋友學業進步

唔緊要, 都要計埋上學期成績, 拉拉埋埋可能唔差好遠.
你個仔升幾年級?

呈分試所有卷都唔派, 只係係堂上俾佢地自己對過答案, 睇過分數,  無問題就交晒俾老師,  點錯做家長都唔知架.

今次過左一個呈分試, 仲有2個, 真係有排捱.

原文章由 gabriela0407 於 08-6-20 01:23 發表
各位媽媽 & 必必你好,

考完試, 又派晒卷, 放鬆晒了.

我仔同上學期比較差了, 不過都預左, 因家有事, 不可專心溫習.

你女今次無得派卷回家 or  無得派卷比學生睇呀, 要呈分係緊張好多, 遲些到我了.

祝各小朋友學業 ...

必必,

Pls check pm.

今年女女派了油天,大家多多指教

1E

小女在小二上學期,幸運地考到全級第一,但是在大考,成績不是太理想,比上學期差了些。原本,估計三甲不入。
奇績地,今天她的班主任嚴老師告訴她,她考得全年二年班全級第一,使我們一家都很高興。
‹ 上一主題|下一主題