用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

有D學校提供2手校服可買,因小朋友發育很快又買過,入學前聯絡學校/冇家長陪同,方法校服費用計算在學費單上,學生不須帶大量現金

Tiger媽 發表於 13-9-4 15:07
我呀仔9月8日才入校。現在還身在London。各位媽咪離開學校那刻心情如何?我怕我會忍唔住喊! ...

我返左香港啦!記得2号入左學校,買校服後就跟大隊参觀和食午餐,再返房整理衣服床舖,因前一晚阿仔先發覺忘記帶黑皮鞋,又要趕快去Barnstaple買鞋,Houseparent要所有學生6:00前到齊,但係點趕都要同阿仔食多餐先回校,我們回校不久,他們就要集合啦!阿仔跟我們講聲bye便追上大隊!我同老公便邊在校拍照和步行回酒店!其實喺這一星期,我已邊玩邊把所講嘅說話同阿仔講,尤其入學校當日,當自己想講時,便有想喊嘅感覺,唯有唔講,但的士又快到學校,就只好深呼吸才講!這兩天他下課後都有whatsapp聯絡,好彩佢OK,還說認識左好多鬼仔,還笑同房的西班牙同學D英文仲差過佢,最緊要佢開開心心,努力讀書!

anglo-chinese 發表於 13-9-4 06:02
剛剛送了小弟弟去學校,叫我們3點到,之後通知要 5:30 走,點知到了先知7人房 (year 7),全部full 左,每 ...

點解阿仔到出年暑假先回港?我聽講低form的通常安排多人一間房,想佢他學習羣體生活,但我又怕人多嘈,想做功課和温習比較難集中!

smallfoothk 發表於 13-9-6 11:24
有D學校提供2手校服可買,因小朋友發育很快又買過,入學前聯絡學校/冇家長陪同,方法校服費用計算在學費單上, ...

我同阿仔買校服時都有見到二手校服,阿仔都買左三件恤衫,因新貨無佢size,西褲和校褸買左新,原本唸住校褸買二手因為都幾貴,但件二手又殘又有走綫,須然兩者相差一半有多,但真接受唔到,還有其他PE着嘅因唔係太多,都買左新,共221鎊,比起之前有家長話要500鎊,仲算鬆一口氣!

Alex媽咪 發表於 13-9-6 10:53
請教大家校服如何安排呢? 數量? 運動服? 運動用品?  我囡囡 9 月上 yr10. 學校講要去STEVESON訂....如何訂 ...

學校張uniform list有數量建議,可以自己決定,好似Tie話要2條,我只買1條!Steveson是校服商嗎?Sorry,我唔清楚,我是跟學校的uniform shop買!

bigfoothk 發表於 13-9-4 10:36
朋友果間,2個人一間房,同房是mix的本地生

我阿仔間房有4張床,但只有阿仔和另一位西班牙同學入住,房門口張name list也只有他兩人,所以阿仔和西班牙同學用埋其他剩餘嘅衣櫃!

回復 Ding 的帖子

D床好得意,但夠長嗎?好似床和床之間距離好近!可能學校覺得year7仲細!窗外環境好正喎!我阿仔個窗向停車塲!我試下post比您睇,但唔知識唔識,但一定無您影得咁靚!

Taimum 發表於 13-9-6 11:43
我返左香港啦!記得2号入左學校,買校服後就跟大隊参觀和食午餐,再返房整理衣服床舖,因前一晚阿仔先發 ...

大家都係媽咪, 真係好明白你的感受, 我都係咁, 亞女出門個日, 我乜都無提, 乜都唔特別交帶佢,
只係當平時咁...要提佢的平時都已經講過, 講多都無謂, 所以只好講少句。

前一天已同亞女講, 我唔會同佢講拜拜或擁別之類, 不是不愛她, 是唔想大家難受, 到時大家擰轉頭就走....。
佢都好明白,

佢走前有同學跟她辦 Farewell party...都係咁, 大家都唔會講 bye bye.... !  

心照就算。還好亞女現在非常適應,我地全家人都安落晒。 飲得杯落。 

shmilu_kio    發表於 13-9-6 21:04
梁媽媽

引用:回復+Ding+的帖子 D床好得意,但夠長嗎?

原帖由 Taimum 於 13-09-06 發表
回復 Ding 的帖子

D床好得意,但夠長嗎?好似床和床之間距離好近!可能學校覺得year7仲細!窗外環境好正 ...
張床就等如一張單人被咁大。
床與床之間係一張書枱咁濶,下面有6個櫃桶,床頭下面係層架。最得意係一打開房門就見到一張氣墊球枱,可以在房玩氣墊球

Ding

去年間細校,校服£250, 其余釘鞋,牙膠,床單枕袋,全用他零用錢買。年尾找數,冇什費會費,呀仔今次返舊校收拾行李,今年boarding已 8成香港人,去年2成。今年轉間大校,校服差不多£1000, 一開學已先收一大堆什費會費。故英國學校真的每間做法不一。

noel2010 發表於 13-9-7 12:07
去年間細校,校服£250, 其余釘鞋,牙膠,床單枕袋,全用他零用錢買。年尾找數,冇什費會費,呀仔今次返舊 ...
嘩好貴成£1000,之前有家長話£500我都覺貴,好彩阿仔£221埋單!Boarding有8成香港人都好多,全校共幾多人?

回覆:Tommy 的帖子

Tommy,

一星期鑽石王老五生活,
習慣 d 未呀?

梁媽媽

回覆:skIII 的帖子

謝謝你通知出前一丁價錢合理,好有用....超謝意!!

梁媽媽

回復 Taimum 的帖子

呀仔買校服埋單580 鎊,我都覺得好貴。他五人一間房。因空間唔細所以也ok。他的boarding house 只有3 個中國人。希望呀仔可以很快䣓入。昨天在校園見到的人都很nice。個個見到我們也say good morning 和問what can I help you。呀仔還講笑說在港的學生見到老師要兜路走,這裡的老師主動向學生say hi。校園的氣氛的確很唔同。

回覆:Ding 的帖子

呀仔剛打電話俾我,話而家去左 champing , 佢話好開心。

Ding

學校除基本校服,PE衫,另有4種運動服及軍服。所以才這樣貴。校服商還車上學生名。雖然貴,我亦樂意支付。讓他享受傳統英式哈利波特的學校生活。

引用:呀仔剛打電話俾我,話而家去左+champing+,+

原帖由 Ding 於 13-09-08 發表
呀仔剛打電話俾我,話而家去左 champing , 佢話好開心。
學校安排得好好,等佢地唔會悶,
就不會太想家。

我女宿舍都安排左今日去市中心遊遊蕩蕩,認識一下。

梁媽媽

引用:學校除基本校服,PE衫,另有4種運動服及軍

原帖由 noel2010 於 13-09-08 發表
學校除基本校服,PE衫,另有4種運動服及軍服。所以才這樣貴。校服商還車上學生名。雖然貴,我亦樂意支付。 ...
可否透露下學校名或地區嗎?樣我們見識下。

Taimum  Yes  發表於 13-9-8 16:19

回復 Tiger媽 的帖子

做父母都只希望佢地開心,開心之後就要努力讀書!如果我無記錯,您仔仔都係year 10,我阿仔就同另一西班牙同房,都全合得來呀,佢仲笑人D英文差個佢!昨天星期六學校送他們到town行,但只得3小時,想食個午餐都唔得要回校吃,阿仔話仲好慳番!

Ding 發表於 13-9-8 05:43

咁快有camping,真開心!您用Skype?我有用呀!都唔錯好清好定!
‹ 上一主題|下一主題