用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
樓主: petmum
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

我地開學時應該交左錢的, 可能只是未排到... 點解可以第二次見牙醫既? 仲可以補牙同洗牙? 我以為只係檢查一下..

原帖由 lamlamama 於 09-4-9 17:08 發表
我同朋友傾計時  , 問我囡囡睇牙科保健未 ,牙醫點講 , 我先醒起 , 亞囡學校學童牙科保健仲未開始喎 ....

我朋友的仔仔都係小一 , 學校有專車載去牙科診所見牙醫 , 上星期 , 朋友的仔仔第二次見牙醫 , 有補牙 & 洗牙 ...

原帖由 Zukina 於 09-4-9 22:53 發表
我地開學時應該交左錢的, 可能只是未排到... 點解可以第二次見牙醫既? 仲可以補牙同洗牙? 我以為只係檢查一下..

我都記得交左錢.....

我囡囡對門牙 , 而家鬆鬆地 , 又未甩得 ...

有關牙保,學校係會有車車佢地去的,而有問題都會約家長自行帶多次去做治療。我個仔舊年去前私家牙醫提阿仔去照大X-Ray,因為佢少左隻乳齒,重有姑娘問佢洗唔洗牙,自行選擇,我個仔話洗,果日真係照埋x-ray,重有張覆診紙叫我帶佢去覆診,睇完後同我排期黎緊5月去瑪嘉烈見口腔科醫生。可能要開刀拎返隻乳齒出黎。

好耐無出現, 我個小朋友都無同我提過你地講的美食節. anyway, 假期好快完咗, 又要為下次考試同25號見老師取測驗卷而頭痕了.

希望佢自己努力唔好唔合格啦.

原帖由 jk923 於 09-4-16 15:42 發表
有關牙保,學校係會有車車佢地去的,而有問題都會約家長自行帶多次去做治療。我個仔舊年去前私家牙醫提阿仔去照大X-Ray,因為佢少左隻乳齒,重有姑娘問佢洗唔洗牙,自行選擇,我個仔話洗,果日真係照埋x-ray,重有張覆診紙叫我帶佢去 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原帖由 d2343130 於 09-4-20 14:41 發表
好耐無出現, 我個小朋友都無同我提過你地講的美食節. anyway, 假期好快完咗, 又要為下次考試同25號見老師取測驗卷而頭痕了.

希望佢自己努力唔好唔合格啦.

...

佢地應該對晒卷,我個仔都講左幾多分返黎比我知。

今朝我打咗去學校問喇, 佢答我話呢一兩日會收到有關檢查牙齒既通告, 應會在5月份進行, 到時會有車接送.

我囝囝都有隻門牙鬆鬆哋喇, 同埋佢有時會話d牙齒痛和唔舒服, 但我都無法幫唔到佢, 希望佢既換牙過程順順利利啦.

原帖由 lamlamama 於 09-4-10 17:30 發表

我都記得交左錢.....

我囡囡對門牙 , 而家鬆鬆地 , 又未甩得 ...

多謝報料 !
原帖由 杜比 於 09-4-22 10:05 發表
今朝我打咗去學校問喇, 佢答我話呢一兩日會收到有關檢查牙齒既通告, 應會在5月份進行, 到時會有車接送.

我囝囝都有隻門牙鬆鬆哋喇, 同埋佢有時會話d牙齒痛和唔舒服, 但我都無法幫唔到佢, 希望佢既換牙過程順順利利 ...

原帖由 杜比 於 09-4-22 10:05 發表

我囝囝都有隻門牙鬆鬆哋喇, 同埋佢有時會話d牙齒痛和唔舒服, 但我都無法幫唔到佢, 希望佢既換牙過程順順利利 ...

我都打左去學校問 , 都係話5 月份...

我囡兩隻門牙鬆哂 , 但未甩得 , 亞囡刷牙時話流血, 我話用條線整甩對牙 , 佢又話唔好...
亞囡而家成日搵條脷頂對門牙 , 而家兩隻門牙都哨哨地 , 亞囡仲話佢有個同學仔都係咁....

HELLO,

我個仔一直都無話我知, 昨日睇到份卷先知佢測成點, 當然無第1次測驗咁好. 不過, 我最開心係老師由上次見面要我多加提醒個仔的行為,到事隔2個月變成大讃他有進步守規,有主動性及有禮貌, 受到老師同同學的加許, 我個仔好開心.我就更加開心因為我認為做人要守規不要亂成一團任意莽為, 學識自然因主動性而自我啟發.

我要他的當然是有進步但基本的是"不要不合格".

我是一個懶媽媽又無大志!!

原帖由 jk923 於 09-4-21 14:07 發表

佢地應該對晒卷,我個仔都講左幾多分返黎比我知。
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我個仔一向自己擦牙又唔比我補擦, SO FAR 佢D牙都好好, 不過,就因無同佢補而佢又唔出聲,今日先知佢有隻下門恆齒出在乳齒後, 我都要睇吓前面2隻牙仔自動脫否,因都鬆鬆地.

原帖由 lamlamama 於 09-4-23 11:50 發表

我都打左去學校問 , 都係話5 月份...

我囡兩隻門牙鬆哂 , 但未甩得 , 亞囡刷牙時話流血, 我話用條線整甩對牙 , 佢又話唔好...
亞囡而家成日搵條脷頂對門牙 , 而家兩隻門牙都哨哨地 , 亞囡仲話佢有個同學仔都係咁 ...

回覆 # 的文章

上一年我阿仔都有做這個檢查,後來還要多去一次做補牙,但他還得不到教訓,每日早晚都要由我檢查他有否擦妥,不然他真的不去關注。很快又到第二年,他居然不想去做這個牙齒檢查,原因.....怕痛。

原來不用表演的小朋友連4/29都不用返校!  咁就連放五天!

放得太多假了......唔係唔想放, 只係之後就會好忙好忙了-小朋友.

6月頭又考試啦. 5月學校仲唔開turbo教小朋友!!!

又要個個星期都中,英默了.

原帖由 Gabrielma 於 09-4-27 14:52 發表
原來不用表演的小朋友連4/29都不用返校!  咁就連放五天!

有無人參加"常識科親子科學發明比賽"呢?

5月5日前要交啦.

方舟滿戴妙韻

昨日的星島-學生訂版有專訪!

小朋友的扮相, 很可愛.

挪亞方舟兒童音樂劇已完滿結束。水準不單只比前年的430荃灣音樂會高, 更可說比很多同類型的音樂劇辦得好。身為馬基一分子, 真的感到很自豪!

原帖由 CSW 於 09-4-29 23:27 發表
挪亞方舟兒童音樂劇已完滿結束。水準不單只比前年的430荃灣音樂會高, 更可說比很多同類型的音樂劇辦得好。身為馬基一分子, 真的感到很自豪!

好耐無見啦,近排好嗎?

Hi jk923,  最近係比較少左上bk了...不過有時其實只係潛左水, 我都有留意下大家的話題. 見到相中你仔仔的相片, 真係大個好多了, 小孩子長大得真快...你有去挪亞方舟音樂劇嗎? 真是很精彩!

原帖由 jk923 於 09-5-1 15:41 發表

好耐無見啦,近排好嗎?

我也覺得這個音樂劇表演得真的十分精采,  很高興小女弟一年來到馬基就有份演出, 須花了許多時間釆排,但當看了演出後就明白什麼是辛苦得來的成果. 看到演出最後所有同學和老師出來的時候令我感動到想落淚.

原帖由 CSW 於 09-4-29 23:27 發表

近日有阿仔以前幼稚園同學的媽媽打電話給我, 問我仔仔的讀書情況....她的仔仔當年去了KT的聖xx讀, 她現在覺得該學校有很多方面的安排都不太好, 例如:同一個老師要教同一班學生5科, 老師對學生的關顧不夠, 學生的表演機會更是欠奉(這個說法是聽完我提及馬基的音樂劇而說的)...言下之意, 好像有心想另找學校...有時我想...盲目追求「名校」, 真的不知是祸是福!?

原帖由 FungKristy 於 09-5-4 16:17 發表
我也覺得這個音樂劇表演得真的十分精采,  很高興小女弟一年來到馬基就有份演出, 須花了許多時間釆排,但當看了演出後就明白什麼是辛苦得來的成果. 看到演出最後所有同學和老師出來的時候令我感動到想落淚.:p ...
‹ 上一主題|下一主題