用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

回覆 EmilyMami 的帖子

我哋兩間都有CO, 其實兩間都好,不過最後放棄咗Man U, 因為佢LLB 係under School of Social Science,我哋比較喜歡有自己Law of faculty, 而且我哋考慮係兩者取其一放在Insurance, 仔一早已經有Firm Choice, 我哋冇特別考慮一啲嘅排名,純粹係考慮學校配套設施,學校聲譽口碑,支援及課程等中選擇

EmilyMami    發表於 23-5-31 14:29

回覆 Bigmowmow 的帖子

明白,謝謝你的寶貴意見,很有參考價值!感謝感謝!!!

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

回覆 小時了了 的帖子

1)其實預定 pick-up 服務 的時候,已經可以定日期,
只要跟 College 的 move-in date 沒有衝突就可以。

2)要轉機的,還是最好盡早買。尤其是只買單程的話。
第一次自己去的時候,可能兩段都是同一家航空公司比較穩妥。

3)Oxbrige 以外, Durham 也是 collegiate system,
入住日期一定要先問自己的 College.
開學前一個星期的 orientation,再早幾天就是 move-in date,
international student 通常可以再有商量餘地。
不過,盡量還是跟官方的 pick-up dates.
試試搜索一下 2019年或之前的 接機過程,
幾點到幾點坐旅遊大巴,幾點之後坐 cab。
不跟官方的 pick-up dates,反而要自己訂車。

小時了了    發表於 23-5-31 16:10

回覆 小時了了 的帖子

2018/19 年的。

小時了了    發表於 23-5-31 16:09

小時了了 發表於 23-5-28 15:32
想請教大家:

1)大學9月25日開學,孩子一個人去英國,孩子應該買8月尾定9月頭抑或9月中機票

Deleted

Jpeg74 發表於 23-5-14 07:35
我女果科英國co 4offer 1 reject.  香港果間都有co.  但成績要求比英國更高。

UCAS 今年 六月八日 accept offer deadline。 請問知唔知道 accept offer 使唔使畀錢 或者deposit?

DOCTORGG 發表於 23-6-5 19:27
UCAS 今年 六月八日 accept offer deadline。 請問知唔知道 accept offer 使唔使畀錢 或者deposit?
...

不用比 deposit, 是否只係選 firm and insurance choices? 未出考試成績offers 只是 conditional

alpham0m    發表於 23-6-6 22:59

唔洗比錢UCAS, 但要比學校depoait

回覆 poonseelai 的帖子

現在就是在每一個OFFER 的右邊出現“Make this my firm Choice" 額字樣。是不是點選之後, 其他的OFFER 才會出現“... My insurance choice " ?謝謝

回覆 Jpeg74 的帖子

哦, 你們從哪里看到學校要比deposit呀?學校單獨的email嗎?

回覆 jiang_rabbit 的帖子

對,學校email 比學生

Jpeg74 發表於 23-6-5 22:34
回覆 jiang_rabbit 的帖子

對,學校email 比學生
係咪Firm choice 就要比?insurance 唔使比?請問比幾多?

是否個別大學不同處理方法?阿仔firm果間大學冇要求交deposit 但係要簽ㄧ張類似家長有足夠財力比學費既文件同銀行月結單。

定係一轉unconditional 就要交deposit?冇經驗真係唔知(emoji)️

回覆樓主:

UCAS排firm&insurance就唔使俾deposit,而學校方面,係咪好似關報讀乜野科事,我見醫療科目既CO(物理治療呀醫科嗰啲),係要俾deposit同埋仲要求遞交良民證。

alpham0m 發表於 23-6-5 23:53
定係一轉unconditional 就要交deposit?冇經驗真係唔知(emoji)️

我兩個孩子都無交過deposit, 只分期交學費, 如樓上家長講,可能個別科目要

jiang_rabbit 發表於 23-6-5 21:48
回覆 poonseelai 的帖子

現在就是在每一個OFFER 的右邊出現“Make this my firm Choice" 額字樣。是不是點 ...

唔識答, 我孩子自己上ucas選, 選校過程就有傾有講

我孩子firm choice 間大學又係無叫交deposit, 成績 upload 大學 portal 2月時已meet 到Conditional Offer 條件,但大學無叫交deposit 亦無消息及回音大學轉為unconditional offer, 個心仍未好實在大學已取錄,心情仲是忐忑擔心大學唔取錄

回覆 yuyueng 的帖子

Firm choice 後學校就email 嚟比deposit.  

Jpeg74 發表於 23-6-6 15:06
回覆 yuyueng 的帖子

Firm choice 後學校就email 嚟比deposit.

即是一間間大學不同。 有啲要求deposit,有啲唔要求!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊