用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

我個人鐘意就返上午...早睡早起..精神好....這是對小朋友好的..

又可能我兩個都係早瞓小朋友,晚上 8:30 - 9:00 就瞓,早上 6:30 - 7:00 就起身,所以我一定揀返上午..噤下午又可以回家後小睡,工人又可以揀屋企野..唔駛早上搞搞下又要帶佢地返學,一陣又要接放學...這你可以考慮下!..

原帖由 3008 於 09-8-28 15:19 發表
宜家諗緊報上午定下午,我個女平均11點幾先訓,朝早8點幾-9點幾起身,下午又差不多5點幾先訓,諗住報下午朝早可以唔駛咁早起身,我住淘大,本來諗住報聖德肋撒N1,但comment好似唔好,又唔想去咁遠! 請問面試考什麼,我個女講野好叻,但 ...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

原帖由 rabbitgirl 於 09-8-29 07:15 發表
哦...你囡囡叫乜名丫. ..到時 hi 下你丫.. 我女女係 胡柏詠,我9月1日 / 2日都會係到...你呢?

早晨呀... 我囡囡叫譚溱穎呀... 我會同姐姐一齊帶返學...不過我陪吾到囡囡呀...由姐姐陪上堂...

原帖由 rabbitgirl 於 09-8-29 07:18 發表
我個人鐘意就返上午...早睡早起..精神好....這是對小朋友好的..

又可能我兩個都係早瞓小朋友,晚上 8:30 - 9:00 就瞓,早上 6:30 - 7:00 就起身,所以我一定揀返上午..噤下午又可以回家後小睡,工人又可以揀屋企野..唔駛早 ...

Hi: I want to help my child to apply N1 for next year, pls advise the school fee for IN 1 and N1, which divison you suggest?

其實係你想要 d 乜!...才揀 IN 定係 N 班...

因為 IN 就是全英 / 國語教!

N 就中 / 英教..但英係最多 30分鐘一堂...唔係全程講!..

所以...要睇你要 d 乜. ...我就要平,所以揀左 中 / 英班..

原帖由 garyfkl 於 09-8-29 17:16 發表

Hi: I want to help my child to apply N1 for next year, pls advise the school fee for IN 1 and N1, which divison you suggest?
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

我打去問德福,佢地話宜家冇得約時間參觀,要等到19.12 open day先可以參觀喎,我仲諗住可以喺報名前參觀吓!
Rabbit Girl:你對仔女宜家讀緊,唔該講吓入面環境呀,N1係咪喺地下架,衛生同設施好嗎?

單睇學校係ok 的...又有露天地方玩!...但係...大熱天時佢地都會安排小朋友出去哂,問過可唔可唔出住....主任答係...你都想小朋友健康,噤出去玩下車仔唔好咩. ...但其實...一熱一冷仲易病...這點就係我最担心!.

唔好話大熱天時...天冷都一樣會安排出去玩的...這真的冇佢地符...你比得小朋友佢地....都要由佢地安排..只要小朋友玩得 / 學得開心就算...

衛生問題...這點我又覺得佢地做得好好..係見有嬸嬸清潔..日日都有,嬸嬸好好人,會幫小朋友去廁所!

老師方面....我又覺得 d 老師唔錯,可能我乜都唔識,佢地會不定時的電話溝通,講下小朋友學校情況..問下屋企情況,點可以配合小朋友成長得好 d ...又點可以教我教佢地...

好似介片這個係我心結...一直都唔知點做...點知..小兒一返學後約兩個月..就老師打比我,要我在家中都介著片,要一齊比佢學介片,多兩星期,就已介走了,我諗這些小節,不是返左學我都未必知...

N 班是在地下的...一個大班房...即b b 室這個班房!..

希望可以答到你問題...

原帖由 3008 於 09-8-31 14:48 發表
我打去問德福,佢地話宜家冇得約時間參觀,要等到19.12 open day先可以參觀喎,我仲諗住可以喺報名前參觀吓!
Rabbit Girl:你對仔女宜家讀緊,唔該講吓入面環境呀,N1係咪喺地下架,衛生同設施好嗎? ...

Rabbit Gril~唔該晒﹗
我個B由細到大都夜訓遲起,我仲諗緊讀上或下午,學校建議先報上午因較多人報,學校話報左上到時轉下有位都可以,同意嗎? N1是1個老師對幾多小朋友?

同意....因為上午真係好多人想入!..

同收到上午..其實都係好..可以 train 小朋友早睡早起其實係好事...

n1 老師大約一個對14個....不過多是夾班上..即如a 班..就會 ab 兩班一齊上堂...這就會有兩個老師睇,又會多個主班幫手,即共三個老師睇約 28個小朋友...

原帖由 3008 於 09-9-2 17:28 發表
Rabbit Gril~唔該晒﹗
我個B由細到大都夜訓遲起,我仲諗緊讀上或下午,學校建議先報上午因較多人報,學校話報左上到時轉下有位都可以,同意嗎? N1是1個老師對幾多小朋友? ...

Hi rabbitgirl,

妳囡囡叫柏詠,我囝囝叫子溢,都係N1A班架,印象第一日開學,我睇到枱面個名,囝囝好似就係坐妳囡囡隔離喎.

原帖由 rabbitgirl 於 09-8-29 07:15 發表
哦...你囡囡叫乜名丫. ..到時 hi 下你丫.. 我女女係 胡柏詠,我9月1日 / 2日都會係到...你呢?

N1開頭返學係咪可以家長陪上堂,上午班最早幾點可以入?

我記得..係丫..你個仔仔坐隔離..你地姓韓...係未?..我第二日先陪囡囡返..因第一日囡囡跟爸爸返喎...

但第二日好似係你老公陪...係未?..

原帖由 chaco 於 09-9-4 14:51 發表
Hi rabbitgirl,

妳囡囡叫柏詠,我囝囝叫子溢,都係N1A班架,印象第一日開學,我睇到枱面個名,囝囝好似就係坐妳囡囡隔離喎.

開頭係得兩日陪....

適應期...

第一個星期一個鐘..9-10點
第二個星期兩個鐘..9-11點
第三個星期開始正常...9-12點..

上午 / 下午都係返三個鐘...有得返全日..但時間我唔 sure...只知 8點可放小朋友返去食早餐!但好似 4:30 就放學,但又話可以 6點先接..所以..全日的我真係唔太清楚...

原帖由 3008 於 09-9-4 15:30 發表
N1開頭返學係咪可以家長陪上堂,上午班最早幾點可以入?

係呀...
我帶佢返學,見到ar仔同妳囡囡玩積木,兩個都好叻叻無喊.

原帖由 rabbitgirl 於 09-9-5 07:42 發表
我記得..係丫..你個仔仔坐隔離..你地姓韓...係未?..我第二日先陪囡囡返..因第一日囡囡跟爸爸返喎...

但第二日好似係你老公陪...係未?..

各位好~ 請問N1上午班最早可以幾點回校呢?

最早 8:40 開課室門..

原帖由 smpoon 於 09-9-5 21:37 發表
各位好~ 請問N1上午班最早可以幾點回校呢?

係丫..我估死囡囡會勁喊...係估唔到...但哥哥去年都係第一個星期冇喊..但到第二/三個星期就...一喊不可收拾...喊左兩個幾月先好 d..但唔代表唔喊..只係喊小 d...所以我唔會噤快下定佢好勁..唔喊..

原帖由 chaco 於 09-9-5 12:47 發表
係呀...
我帶佢返學,見到ar仔同妳囡囡玩積木,兩個都好叻叻無喊.

原帖由 rabbitgirl 於 09-9-6 09:45 發表
最早 8:40 開課室門..

唔該晒~

原帖由 rabbitgirl 於 09-9-6 09:49 發表
係丫..我估死囡囡會勁喊...係估唔到...但哥哥去年都係第一個星期冇喊..但到第二/三個星期就...一喊不可收拾...喊左兩個幾月先好 d..但唔代表唔喊..只係喊小 d...所以我唔會噤快下定佢好勁..唔喊..

...

唉...我囡囡已經不停講 吾返學吾返學呀... 佢話吾鐘意返n1...要返play group...因為play group 有姐姐陪... 實有排扭....

預左,只可以講 d 正面 d 說話...如...返學真好...又冇餅餅吃.又有朋友仔玩之類說話...

千萬唔好同佢講..好丫..噤聽日唔返啦...之類. ..你要當冇野..唔好比佢知你好担心,好心痛,噤小朋友好聰明,知邊 d 說話/ 知 d 行為係大人的死月....

原帖由 穎穎豬媽 於 09-9-6 23:53 發表

唉...我囡囡已經不停講 吾返學吾返學呀... 佢話吾鐘意返n1...要返play group...因為play group 有姐姐陪... 實有排扭....

原帖由 rabbitgirl 於 09-9-7 07:23 發表
預左,只可以講 d 正面 d 說話...如...返學真好...又冇餅餅吃.又有朋友仔玩之類說話...

千萬唔好同佢講..好丫..噤聽日唔返啦...之類. ..你要當冇野..唔好比佢知你好担心,好心痛,噤小朋友好聰明,知邊 d 說話/ 知 d 行為係 ...

多謝你呀...明白晒... 今朝仲收埋校服添呀...真係比佢激鬼死...
‹ 上一主題|下一主題