用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

梁媽媽 發表於 13-9-2 00:33
我女今晚夜機,與老公送完機,我都要些時間來調適。
一定係好唔捨得喇~  我諗你會瞓唔著囉放鬆心情,好快又見到, 希望囡囡快d適應你就唔會咁担心喇

Tommy 發表於 13-9-2 01:09
無錯,復活節的時候,我們過去買了一間小屋,匯價$11.7的時候兌換。我老婆真係好叻,佢係香港在網上已經打 ...
嘩!你老婆又真係好強喎~ 佩服!佩服!    佢住邊個ctiy呀?

Ding 發表於 13-9-2 00:37
俾你知道老婆有幾重要!

剛剛買左4條西褲都係GBP34,超抵,又撞著大減買原本GBP21減到GBP ...
邊間shop大減價呀? 快d講我知,睇下執唔執到平野先

我今日去探訪host family,睇左間屋,兩夫婦住,我又講左我要求,都滿意啦!明早10:30同阿仔入學校,先買校服,再有迎新活動!開始接近尾声啦!

回復 Ding 的帖子

我在Devon嘅Barnstaple,星期六都好D,但4:00後已有很多店舖收工啦!有D星期日唔開!英國人真寫意!

Tommy 發表於 13-9-2 00:58
傷感嗎?有同女兒擁抱嗎?
舊年送大仔機都無太強烈的感覺,但今次送走了成家人,感覺好震撼!原本都好地地 ...

我的傷感, 與你的成家人飛晒.... 邊能相提並論丫.....你保重。
係呢度, 多分享。

睇黎今日呢度都無乜人得閑 post 了, 好多家長都身在英國 "開學日" 呢。
梁媽媽

Tommy 發表於 13-9-2 01:09
無錯,復活節的時候,我們過去買了一間小屋,匯價$11.7的時候兌換。我老婆真係好叻,佢係香港在網上已經打 ...

11.7 兌換價..真係好抵呀, 小屋係咪近學校呀? 點返學呀? 兩位公子而家寄宿 / 住家呀?  

係呀, 真係唔好睇少女人, 我都覺得女人的適應力好強, 好多男人都怕變化, 乜都話唔好攪, 唔好郁。
(你咁積極支持太太的, 好好。)

我老公都係乜都最好唔好攪, 我唔理佢架, 我自己一個攪晒亞女出國的事,
只係叫佢定期 + 定時 比錢我就得, 連換英鎊都唔駛佢做。 費事嗌交。  

梁媽媽

回復 梁媽媽 的帖子

Hi 梁媽媽!
I am another 梁媽媽 ar! hahaha.

My hubby is the same as yours! He does not want to send my son to UK, but I insist. I plan to send him to UK next year for year10, if he got admitted by our target school!

Tommy, your wife is really 勁. And as 梁媽媽 said, 女人 are really 犀利 ga! I did all the arrangements for my son too since he's born! Schools, ECA, holiday camps and trips, etc.

In fact, I do want to try living in UK ga, but my hubby does not want to work and live there. I said let me and son stay there, he earns money in HK, my hubby immediately 反枱 la!

Tommy, why you would be willing to let your wife and two sons go and leave you alone? You even bought a house there for them! really 好爸爸/老公! Give me some tips on how to convince my hubby pls!

Tommy 發表於 13-9-2 01:25
我幾時都覺得佢好厲害架啦!

您係唔係開心得滯,4 x GBP 6 = GBP 24   您比多左喎!

4條係校服褲GBP34,另一條在 Bhs 買俾自己 GBP6 .. 可能係小鎮開係, D嘢唔太貴.

Tommy, 你太太真係好叻, 有時一個女人要堅強起黎, 真偽唔可以睇少..

今日再去買埋其仔嘢, 酒店又有熨斗, 即時熨埋個名貼, 明天便要送他入學校. 今次爸爸無跟黎, 在機場送別後, 個仔都眼濕濕, 我同佢講唔洗喊, 聖誕節又好快到, 又可以返來.
Ding

shmilu_kio 發表於 13-9-2 05:08
邊間shop大減價呀? 快d講我知,睇下執唔執到平野先

我在 Bhs, M&S, 仲有其他本地舖頭都有減價.. d Clarks ..

shmilu_kio    發表於 13-9-2 21:58
Ding

梁媽媽 發表於 13-9-2 09:21
我的傷感, 與你的成家人飛晒.... 邊能相提並論丫.....你保重。
係呢度, 多分享。
點會無人post, 而家上網好易咋..
Ding

昨日去出電話卡, Lebara 買一送一, 而家我多左一張卡 (no credit) .. 有無朋友
o岩用, 我可以送去.
Ding

如果諗住農歷新年過UK 探仔女,BA 有平機票(搭A380機)

how much for BA during Lunar NY?

回復 Ding 的帖子

今早入學校後,先上房放下行李,快快走去買校服,共£211,件校褸最貴要£69,跟住参觀學校,再回房幫他整理衣服行李,最後睇住佢背影跟houseparent和其他同學去開會,我便跟老公離開學校!

回復 Ding 的帖子

今早入學校後,先上房放下行李,快快走去買校服,共£211,件校褸最貴要£69,跟住参觀學校,再回房幫他整理衣服行李,最後睇住佢背影跟houseparent和其他同學去開會,我便跟老公離開學校!

回覆:Taimum 的帖子

你仔間學校有幾多宿生?
一間房幾個細路?
係呀,有時真是唔捨得都要放手,
為的就係比佢地學習個人獨立,
你們兩公婆一起送都好,無咁傷感!

梁媽媽

Taimum 發表於 13-9-3 05:52
回復 Ding 的帖子

今早入學校後,先上房放下行李,快快走去買校服,共£211,件校褸最貴要£69,跟住参觀 ...

一陣我就送佢入學校了, 不過唔知俾唔俾我跟佢上房. 學校會安排佢買校服d野, 所以我唔洗搞住. 約左的士3pm 接, 5pm走.. 一個鐘夠時間嗎?
Ding

回覆:Ding 的帖子

坐緊的士去學校

Ding

引用:坐緊的士去學校 +

原帖由 Ding 於 13-09-03 發表
坐緊的士去學校
星期六到我了

‹ 上一主題|下一主題