用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

每月評估係你下學期時都有簽收的..所以你其實係見過. .

至於...祁老師 / 岑老師都好似下年唔做啦,所以..你想佢有幾好態度丫..加上,唔好話你..我個仔讀緊,個女就讀,我都覺得佢 d工作態度已唔同左!..

梁老師係好...我一認識佢都知..佢好關心小朋友,所以佢話柏謙有進步,老實講,小朋友要對住一個信得過的人才可以做回自己,才會表現真的一面比你睇...梁老師就係可以令柏謙係學校都做回自己,這才會有進步的感覺...所以佢好..但可惜,妹妹下年唔係跟佢..係跟許老師..不過 梁老師私下同我講,有許老師教..都可放心...她一句說話..我就真的會放心!..

原帖由 fostermak 於 09-8-18 13:40 發表
MrsJCLee & rabbitgirl:
其實份今年總評估報告跟上學期果份係咪一樣?

我尋日中午收到祁老師電話,通知我可以放工就去攞左妹妹上學期評估同下學的每月評估,講明剩係攞報告,唔會有乜野講,可能我黎緊唔再係德福家長,所 ...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

啊!原來有兩位老師唔做,怪不得阿仔親手俾張多謝咭祁老師,佢都無反應啦,所以 fostermak 你所遇到的實屬正常;至於梁老師,是的,佢真係好好人...

fostermak: 阿囡報讀小學情況怎樣?是否有哂全盤計劃?願神祝福你們一切的安排!

rabbitgirl:唔知蔚妍媽媽搬屋,是否都係搬返德福,或是其他地區?

rabbitgirl:
原來祁老師唔做,唔怪得啦...
放心啦,許老師真好好,好有經驗,好錫小朋友,因為大囡果陣係佢教,所以先覺得德福好好...

其實梁老師初初黎果陣,我同其他媽咪響窗口張佢,覺得佢
一般,不過發覺越黎越好...

MrsJCLee:
下星期六會去音小面試,九月初同九月中去真道+優才,上星期六去左播道簡介會,我同老公都視呢間為首選,但知道好多人考,好難入...

呢幾日陸續下載左幾間學校表格,仲同老公斟緊私校直資排位,同埋會報邊幾間,跟住再報邊d做次選...
如果直資收,就唔抽獎,如果私校收,就會試下大抽獎...

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-19 10:06 發表
啊!原來有兩位老師唔做,怪不得阿仔親手俾張多謝咭祁老師,佢都無反應啦,所以 fostermak 你所遇到的實屬正常;至於梁老師,是的,佢真係好好人...

fostermak: 阿囡報讀小學情況怎樣?是否有哂全盤計劃?願神祝福你們一切的安排!

rab ...
我家有三寶

蔚妍家搬去麗晶,今次買樓!所以正路會住耐一點..佢都好忙..一時在淘大,之後搬來德褔,d 家又搬去麗晶!..

所以我話佢搬定左先約出來.未佢心掛掛要搞屋企野...

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-19 10:06 發表

rab ...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

嗯..明白,我仲以為許老師係新老師..原來佢都係舊老師來的...這就可以大大的放心囉...

梁老師呢...我第一眼望佢...同第一眼望陳老師..我就鐘意佢多 d ..但當時唔知佢有幾多料...一到上學期家長日後..傾完計,我又覺得佢好得..應有教 / 帶小朋友一手,這我才放心...

下學期家長日我仲同梁老師講笑噤講..

我話...."你做乜多左噤多白頭髮,短短半年搞成噤"
佢話....好多野諗,要諗下點教小朋友..可以將佢地由唔得..拉返來,拉到同同齡差唔多 (好似柏謙噤,由比同齡慢,到 d 家我係覺得進步左好多,當然我唔識分係未可以比較同level..但我知梁老師係幫左唔小手,落左唔少心機)

我話..可惜 妹妹唔可以跟你啦..
佢話..唔好啦..我鐘意有挑戰(即佢感覺妹妹返學的問題會少過柏謙,應冇難度)...
我話..是旦啦..
佢話..放心啦...許老師都好好的...(所以之前都講過,佢一句說話..我真的放心哂...)

就係噤..佢比我的印象就係噤...不過今年我都知我有個中學同學個女女都係梁老師教..好開心!...

原帖由 fostermak 於 09-8-19 18:31 發表
rabbitgirl:
原來祁老師唔做,唔怪得啦...
放心啦,許老師真好好,好有經驗,好錫小朋友,因為大囡果陣係佢教,所以先覺得德福好好...

其實梁老師初初黎果陣,我同其他媽咪響窗口張佢,覺得佢
一般,不過發覺越黎越好...

Mr ...

fostermak:

哇!你地報小學的安排,資料很周詳,我想兩年後再要向你請教呢!我暫時停了找小學資料,因為想看看囝囝來年的讀書表現怎樣,同埋自己暫時偏向讀直資/私小多啲,因為校網好的男仔中學不多,同唔知會否搬屋(小學前).

rabbitgirl:

蔚妍家搬咁遠?我記得蔚妍媽話九月份自己帶囡囡返學(藍田啟思),咁未唔就腳搭車?

MrsJCLee:
係啦,到時你有需要,我再將手頭上有用資料e俾你...
你揀定一d心儀o既小學,見到有簡介會或開放日,又報下名去睇下,睇得多,聽得多,大概知道每間學校要求.校風同理念...

搬屋,我地都諗緊,但近派樓價實在太貴,都唔知搬近家姐第日間小學,定係搬近麻麻屋好,牽一髮動全身,好多考慮...

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-20 10:18 發表
fostermak:

哇!你地報小學的安排,資料很周詳,我想兩年後再要向你請教呢!我暫時停了找小學資料,因為想看看囝囝來年的讀書表現怎樣,同埋自己暫時偏向讀直資/私小多啲,因為校網好的男仔中學不多,同唔知會否搬屋(小學前).

rabbitgi ...
我家有三寶

聽蔚妍媽咪講,話如果要等蔚妍爸爸攞到屋,起碼十年八年後,噤不如d家自己先上車(即買樓),噤就搵個平平地,又ok 好住o個 d..可能近德褔,噤未就去搵左麗晶!

不過學你話齋,返學好遠!一係就坐校車囉...

原帖由 MrsJCLee 於 09-8-20 10:18 發表
fostermak:

rabbitgi ...

係丫.. .搬屋好多野諗...以前兩公婆就覺搬屋煩,但 d 家一家四口..要搬的話..仲煩,要顧慮的太多...

唔好話搬屋..就我只係想裝修下屋企...都係一個煩事,所以次次都係諗多兩諗..又唔諗..唔理囉...hoho..

原帖由 fostermak 於 09-8-20 13:25 發表
MrsJCLee:
你揀定一d心儀o既小學,見到有簡介會或開放日,又報下名去睇下,睇得多,聽得多,大概知道每間學校要求.校風同理念...

搬屋,我地都諗緊,但近派樓價實在太貴, ...

好呀,唔該哂你先.若果要搬,記得通知我地.

原帖由 fostermak 於 09-8-20 13:25 發表
MrsJCLee:

原來係咁!

原帖由 rabbitgirl 於 09-8-21 07:30 發表
聽蔚妍媽咪講,話如果要等蔚妍爸爸攞到屋,起碼十年八年後,噤不如d家自己先上車(即買樓),噤就搵個平平地,又ok 好住o個 d..可能近德褔,噤未就去搵左麗晶!

不過學你話齋,返學好遠!一係就坐校車囉...

...

fostermak,

唔好唔預我丫. .到時都e 埋比我丫.. .唔該哂..

你諗住搬去邊?..要幫手出聲....

MrsJCLee:

rabbitgirl & MrsJCLee:
係呀,到時妹妹同你地兩個都要搵小學,大家交流一下都好...

至於搬屋,真係十劃都未有一撇咯,暫時得個諗字,要睇下邊間學校收家姐,又要睇下個樓市,依家d樓價升得太厲害,呢一兩個禮拜,陸陸續續有多間私校+直資派表,都係搞掂左d申請表同面試再諗...
----------------------------------------------------
另外,近日我妹妹附近某觀塘幼稚園發生離奇走b事件,詳情是轉載自某家長的Blog,都好嚇人架...

轉載:官塘某幼稚園幼兒離奇事件
--------------------------------------------------------------------
昨日發生左一單離奇檔??? 各家長要小心呀! 在官塘的路X會幼稚園,幼兒在學校唔見左?? 網誌分類:未分類 | 重要 網誌日期:2009-07-28 18:06
事情內容 : 7月27日中午,有位媽咪聽了一個電話,令佢呆了一呆。原本是佢奶奶致電她說 : 亞B怎樣自己回來啦? 佢一直哭不停的。學校仲咩啦? 有咩事呀? 這位媽咪收線後就立即致電學校問發生了什麼事,佢的仔仔怎麼會回了家? 學校的陳老師反問她,回了家? 我報了警啦! 媽咪問老師 : 發生咩事? 你為何不通知我? 老師說 : XX睡睡下覺要去廁所,我在課堂一直望到佢入了廁所,突然有別的小朋友問我事,我就叫了(嬸嬸)去睇佢,但嬸嬸去到見唔到佢,前後都沒有2分鐘時間。媽咪滿腦子問號,但都沒有再問老師,又打回家問問亞B怎樣,心不知有多麼擾亂。更想立即回家看看,但又不可以。  接著有警察致電媽咪說要上她家,問一問小幼兒發生的經過。其後便有3個穿著警服的警察上了家‧小幼兒好害怕地回覆警察說 : 我睡覺時要去廁所,老師叫我自己去,去完之後就唔知點,我的皮皮,床床唔見,老師同學校都唔見左,我好驚呀!  後來警察告知媽咪: 學校會跟你聯絡說明此事。媽咪問 : 會唔會告學校? 警察回答 : 唔會,但已經嚴重警告了他們,又說:學校有3個老師睇5個小朋友是足夠的,但可能學校內容裝修所之。 到了現在 7月28日晚上,學校還是沒有致電這家人,連機本的對唔住,什之乎連問候都沒有一句。  這間學校真是不知所謂,有這麼不負責任的老師。試問各家長怎可以放心給幼兒上這學校呢?

1) 小朋友唔見,不是應該要通知其家長嗎? 報了警就算,連交代一聲都無!
2) 幼兒去廁所,不可能是沒有人倍同的? 更何況只有4歲的! 3) 還說親眼望著他入了廁所,那為何幼兒會走了學校門外去呢? 4) 不到2分鐘! 1分鐘已經足夠可以發生好嚴重的意外啦! 5) 為何幼兒可以走出學校門口呢? 難道學校是常開大口? 6) 內部裝修,但家長又不知道的。 為何內部裝修又要收暑期全日班呢?
我家有三寶

嘩..好驚....但又好彩佢返到屋企..如果連屋企都返唔到...噤真係仲大獲....但噤嘅學校都有...真恐怖,仲點敢比小朋友佢睇丫. .冇哂信心啦..

原帖由 fostermak 於 09-8-22 16:57 發表
rabbitgirl & MrsJCLee:
係呀,到時妹妹同你地兩個都要搵小學,大家交流一下都好...

至於搬屋,真係十劃都未有一撇咯,暫時得個諗字,要睇下邊間學校收家姐,又要睇下個樓市,依家d樓價升得太厲害,呢一兩個禮拜,陸陸續續有 ...

真係好恐怖喎!學校的處理手法真令人不滿,好彩小朋友個人無事,不過,心理問題都有排攪.

之前聽你地講轉左校長&走左好多老師,請問宜家有冇改善,因我要報出年N1班,上午班同下午班的schedule是否一樣,唔該比d意見!

今年應走兩個老師....但還有好多舊老師係到....

上午班同下午班的schedule應是一樣!..

你小朋友是讀上午定下午班?...我小朋友是讀上午班....你有冇去個家長日到..基本佢地都有講到!

原帖由 3008 於 09-8-24 11:42 發表
之前聽你地講轉左校長&走左好多老師,請問宜家有冇改善,因我要報出年N1班,上午班同下午班的schedule是否一樣,唔該比d意見!

宜家諗緊報上午定下午,我個女平均11點幾先訓,朝早8點幾-9點幾起身,下午又差不多5點幾先訓,諗住報下午朝早可以唔駛咁早起身,我住淘大,本來諗住報聖德肋撒N1,但comment好似唔好,又唔想去咁遠! 請問面試考什麼,我個女講野好叻,但見到陌生人就唔講,我怕佢到時唔出聲又喊!!

hihi...你地好呀... 我囡囡今年都係係N班... 班主任係許老師... 知到都幾好... 放心好多了.......

哦...你囡囡叫乜名丫. ..到時 hi 下你丫.. 我女女係 胡柏詠,我9月1日 / 2日都會係到...你呢?

原帖由 穎穎豬媽 於 09-8-28 23:35 發表
hihi...你地好呀... 我囡囡今年都係係N班... 班主任係許老師... 知到都幾好... 放心好多了.......  
‹ 上一主題|下一主題