用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

是的,天父最清楚兒子的路,
縱然我很喜歡這校,即使不成功,
我也會明白神有最妥貼的安排.學習順服.
原文章由 Easy媽咪 於 07-11-9 20:07 硐表
yes! 能進入300名內已經走向成功第一步, 朋友門我地耐心等待, 希望就在明天嗎(11月26日):loveliness: 做人真係要簡單d, 小朋友同我地都準力做左, 結果什樣就交由天父安排啦!:loveliness: :loveliness:  

...

原文章由 EvaFong88 於 07-11-9 17:27 硐表
20020116,

你咪咁啦!你自己要做好心理準備, 得當然係好, 唔得又係好漢一個, 你都咁樣, 咁阿仔點算喎!

我個仔的金句" 實有一間學校收我, 同埋我都只會讀一間學校"細路諗野就係咁簡單!

開心d啦!

Eva ...

Right, I agreed.
就算有+間學校收咗小朋友, finally 只會揀一間報讀

不過大家接受煎敖到十一日二十六日啦

原文章由 fatfatwong 於 07-11-9 09:25 硐表
不過唔知點解.今次見校長....校長唔係個個小朋友都會有問題問佢地...但我唸唔到校長係會問番之前in 小朋友既問題.....
唔通佢想睇下小朋友既記性去決定收定唔收 ...

我諗唔駛咁多猜測,林校長問完後好鄭重咁向我地話:點解我要問番上次面試D野呢,其實係想滿足吓D家長俾佢地知道究竟上次Interview講セ啫。

我個仔上次Interiew完我問佢同林校長傾セ嘢計呀,佢就笑笑口話唔記得晒啦,點知今次林校長再問番佢佢又識答真係俾佢吹漲,連我都握埋 不過今次面試我答得麻麻地 ,希望唔會累咗阿仔啦

我也和妳一樣,覺得自己的表現不好,而且interview的時間都不夠15分鐘就出來,還有很多想講的都沒法表達出來,

我偷看到校長手上的名單,有些名字被highlight,不知是不是入選的小朋友呢?

我個仔考了很多間,問他最喜歡哪一間,每次都答"英華",因為有很多玩具玩!

原文章由 BBHin 於 07-11-11 22:27 硐表

我諗唔駛咁多猜測,林校長問完後好鄭重咁向我地話:點解我要問番上次面試D野呢,其實係想滿足吓D家長俾佢地知道究竟上次Interview講セ啫。

我個仔上次Interiew完我問佢同林校長傾セ嘢計呀,佢就笑笑口話唔記得晒啦,點 ...

HITOMI/BBHin
我也和妳地一樣,覺得自己的表現不好 . But...校長有無比name card妳地. .....我無wor.....唔知有無機會

原文章由 HITOMI 於 07-11-11 23:19 硐表
我也和妳一樣,覺得自己的表現不好,而且interview的時間都不夠15分鐘就出來,還有很多想講的都沒法表達出來,

我偷看到校長手上的名單,有些名字被highlight,不知是不是入選的小朋友呢?

我個仔考了很多間,問他最喜 ...

回覆 #1 littlehipo 的文章

我有拿到name card,但不知道有什麼用意?!

fatfatwong

原文章由 fatfatwong 於 07-11-12 10:32 硐表
我唸無咩特別意思既..只係比小朋友記念掛...
同埋校長可能又想畫下snoopy公仔..
我仔睇住校長畫個snoppy 畫得咁快..都笑左出黎

除了記得不記得校長name外?是否問了仔仔four questions?
是否四題都記得答晒?你是屬於早no./中no./後no.的考生.
thank you.恭喜您

除了問記不記得校長是哪位及認不認識李主任外, 共有五題問題:
1. 上次嗰只狗仔有甚麼特別? ("佢識唱歌")
2. 點解佢識唱歌? ("因為有個製, 按下去就唱歌")
3. 上次有只鳥是甚麼鳥? ("啄木鳥")
4. 牠頭上的羽毛是甚麼顏色? ("粉紅色")
5. 現在嗰只狗和鳥係唔係度? (四處看看, "不係度". 原來放在校長室門外右邊轉角位的櫃子上)

原文章由 yovin 於 07-11-13 01:06 硐表

除了記得不記得校長name外?是否問了仔仔four questions?
是否四題都記得答晒?你是屬於早no./中no./後no.的考生.
thank you.恭喜您

我個衰仔何止歪歪斜斜,仲un un下tim呀
我個仔又係話唔記得果兩架車,我老公話唔知係咪陰d細路!
真係好擔心呀,擔心自己表現唔好累左個仔!仲有兩個week,點挨呀!

原文章由 sk889910 於 07-11-9 21:21 硐表
我個仔都吾記得啊!
加上我完全無提兒子,他坐坐下,坐得歪歪斜斜!oh!God!

我個仔答錯羽毛顏色 ,唔知影響大唔大?

原文章由 oceangoing 於 07-11-13 09:43 硐表
除了問記不記得校長是哪位及認不認識李主任外, 共有五題問題:
1. 上次嗰只狗仔有甚麼特別? ("佢識唱歌")
2. 點解佢識唱歌? ("因為有個製, 按下去就唱歌")
3. 上次有只鳥是甚麼鳥? ("啄木鳥")
4. 牠頭上的羽毛是甚麼 ...

回覆 #20 vivian3328 的文章

其實都冇心得!
只將同類的選其一篩選.到最後將Final不同類的再取捨.
我的Case如下:
Group 1:優才(放棄註冊)vs培僑(註冊)vs播道(唔收)
Group 2:英華(等)vs小拔(等)vs陳守仁(放棄2nd-IN)
其實一個人點讀咁多間,所以放番D位出黎比人地會好D!
唉!這個游戲真不好玩啊!

回覆 #2 20020116 的文章

啄木鳥頭上的羽毛應是紅色:idea:  ...

校長都話我個仔叻仔好記性, 我們看到啄木鳥頭上的羽毛真的是粉紅色的.

原文章由 fatfatwong 於 07-11-13 12:25 硐表
YES.我個仔都係話啄木鳥HAIR係紅色.校長都話佢叻仔好記性...
唔係粉紅色掛

我地出去既時候都見到係粉紅/桃紅色之類,但仔答左橙色,唔知扣幾多分

原文章由 oceangoing 於 07-11-13 13:10 硐表
校長都話我個仔叻仔好記性, 我們看到啄木鳥頭上的羽毛真的是粉紅色的.

回覆 #1 oceangoing 的文章

會唔會有兩只啄木鳥呀?
你知啦,林校長造D野,你真係估佢唔倒
好似我地Submit個張生活照,到家陣都唔知要黎做乜

話雖如此...希望多choices ge家長快d放番d不擬入讀ge出來,雖然school吾憂冇好學生讀,但waiting ge家長 好擔心ga ma, 我frd.去年真係hold 左2間DSS好耐先決定.quote]原文章由 kerrie0201 於 07-11-10 00:57 硐表
Right, I agreed.
就算有+間學校收咗小朋友, finally 只會揀一間報讀,
不過大家接受煎敖到十一日二十六日啦 [/quote]
‹ 上一主題|下一主題