用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Not really satisify.  How about you?  It seems it is more difficult for Chinese suject.  

原文章由 必必 於 07-10-12 23:28 硐表
Chanmama,

數學測驗派了, 滿唔滿意? 跟住要溫中文, 真係有排溫.:cry:

[ 本文章最後由 Chanmama108 於 07-10-13 14:00 編輯 ]

Chanmama,

數學都ok, 係唔小心數錯數.  中文要溫生字, 最驚就係中文及英文, 對我個仔來講, 會比較難.

原文章由 Chanmama108 於 07-10-13 07:50 硐表
Not really satisify.  How about you?  It seems it is more difficult for Chinese suject.  

各位,

請問有冇英文黙書的句子,因我沒有抄下呀,謝謝.

[ 本文章最後由 SL123 於 07-10-14 22:38 編輯 ]

SL123,

It's long time not see you.  There should be a printed copy attached in the dictation revision writing book.  You may check your kid's school bag.  However, I am not sure whether different class has different treatment.

原文章由 SL123 於 07-10-14 13:26 硐表
各位,

請問有冇英文黙書的句子,因我沒有抄下呀,謝謝.

I know one of her classmate got 100 marks.  I need to train her to be more careful when calculate.

原文章由 必必 於 07-10-13 18:17 硐表
Chanmama,

數學都ok, 係唔小心數錯數.  中文要溫生字, 最驚就係中文及英文, 對我個仔來講, 會比較難.

chanmama,

係呀,好耐有上來呀.因為星期五學校沒有派黙書部,所以唔記得有咩生字,只係同佢温少少,不過琴晚派左之後再幫佢温番,希望佢記得啦.
學校d功課開始好忙呀,明日又要中文測驗,現在每日又要同佢check功課,又要温書,好似唔夠時間啊.

SL123

原文章由 Chanmama108 於 07-10-14 22:56 硐表
SL123,

It's long time not see you.  There should be a printed copy attached in the dictation revision writing book.  You may check your kid's school bag.  However, I am not sure whether different cla ...

Chanmama,

一年級數學好淺, 好多人都有9字頭, 100分都有好多, 家長平時只可以提佢地小心計, 到時都要睇佢自己的臨場表現.

我記得大女一年級時, 課課都係9字頭, 全級都係排四十幾, 可想而知, 真係有好多人有100分.

原文章由 Chanmama108 於 07-10-14 22:58 硐表
I know one of her classmate got 100 marks.  I need to train her to be more careful when calculate.

SL123,

Yes, totally agree.  You may call me when you have time.  I think you still have my phone no.

原文章由 SL123 於 07-10-16 09:43 硐表
chanmama,

係呀,好耐有上來呀.因為星期五學校沒有派黙書部,所以唔記得有咩生字,只係同佢温少少,不過琴晚派左之後再幫佢温番,希望佢記得啦.
學校d功課開始好忙呀,明日又要中文測驗,現在每日又要同佢check功課,又要温 ...

[ 本文章最後由 Chanmama108 於 07-10-16 13:03 編輯 ]

各位小一家長,

想問下星期英文測驗, 是不是測u1-2? 因為阿仔手冊無寫.

原文章由 Chanmama108 於 07-10-16 12:39 硐表
SL123,

Yes, totally agree.  You may call me when you have time.  I think you still have my phone no.

Hi 必必,

範圍: Exp. P1 - 16, Gram. P1 - 8, W.B. P1 -12.

希望你睇得明啦!!

大家加油

cnc

原文章由 必必 於 07-10-18 20:43 硐表
各位小一家長,

想問下星期英文測驗, 是不是測u1-2? 因為阿仔手冊無寫.

cnc,

唔該晒. 我都未開始同阿仔溫書.

原文章由 cnc 於 07-10-18 20:53 硐表
Hi 必必,

範圍: Exp. P1 - 16, Gram. P1 - 8, W.B. P1 -12.

希望你睇得明啦!!

大家加油

cnc

各位好,

我家電腦壞了~~好慘呀!!..你地識人修理 & 唔貴嗎?? 請介紹 thanks

請問test 要幾多分先有貼紙貼在"測驗成績大x戰"張咭嫁??

必必,

你好, 想問你是否"家長教師會成員", 因我有些問題問下, 點解"運動會"一定要下午先開始舉行, 上午成朝都唔舉行??
因我2個小朋友在不同的學校, 而我好想去睇阿仔比賽, 上年已經去唔到, 今年又係咁, 阿仔唔係好開心, 因個個同學都有爸媽去睇, 但我因要接另一個小朋友放學, 交通上關係, 今年我只可睇1點幾的初賽, 阿仔好唔開心呀!!...唔知我可以點反映呢, 同我算唔算自私呢??

謝謝

大家好,

中英數每次測驗要有90分以上才可有印仔在'成績大挑戰'。

前年運動會你小朋友比賽完可以早走,但上年開始一律不能早走,直等到完場約5點。所以如去睇他們比賽要有準備坐成個下午。

原文章由 gabriela0407 於 07-10-23 17:44 硐表
各位好,

我家電腦壞了~~好慘呀!!..你地識人修理 & 唔貴嗎?? 請介紹 thanks

請問test 要幾多分先有貼紙貼在"測驗成績大x戰"張咭嫁??

必必,

你好, 想問你是否"家長教師會成員", 因我有些問題問下, 點解"運動會"一 ...

大家好:

想問下"成績大挑戰"會係邊到見到

原文章由 ennatommy 於 07-10-24 22:55 硐表
大家好,

前年運動會你小朋友比賽完可以早走,但上年開始一律不能早走,直等到完場約5點。所以如去睇他們比賽要有準備坐成個下午。

: ...

gabriela0407,

我唔係家教會人事, 如果你有事想反應, 最直接係打去學校, 再唔係就上網, e-mail俾班主任, 等佢幫你找答案.

今年半日完成運動會已經好好, 試過有一年低及高年級分2日攪, 有2個小朋友讀緊的,  仲煩呀!  

原文章由 gabriela0407 於 07-10-23 17:44 硐表
各位好,

必必,

你好, 想問你是否"家長教師會成員", 因我有些問題問下, 點解"運動會"一 ...

cnc,

學校會派一張淺黃色的卡, 有90分就可以請老師幫你貼個貼紙.

原文章由 cnc 於 07-10-25 12:15 硐表
大家好:

想問下"成績大挑戰"會係邊到見到

原文章由 必必 於 07-10-25 12:54 硐表
cnc,

學校會派一張淺黃色的卡, 有90分就可以請老師幫你貼個貼紙.

各位舊油天家長:

那張成績大挑戰咭有何用?
我剛聽到有家長話會有獎盃拿,
要儲幾多先會有? 我全不知道,
究竟點樣計算呢? 要計全學期還是半學期?
希望你們可以解答我的疑問
thank you

[ 本文章最後由 angel朋友 於 07-10-27 20:16 編輯 ]

回覆 #6 gabriela0407 的文章

其實下午攪,我唸係要遷就校友回來參加校友比賽,呢個糸联系校友嘅其中一個活動,而改為上午,可能又會有人反對,好難十全其美。

hello cnc &  angel 朋友,

那張"成績大挑戰咭"有何用?~~
一年級應在老師手上, 學期尾才派回, 是記錄全年中, 英 & 數各測試有90分或以上有貼紙, 儲齊全年14個就有得上台拎獎, 但我唔知是獎牌, 獎狀 or 獎盃, 明白嗎?? 因我只知少少, 對不起.

原文章由 angel朋友 於 07-10-26 14:02 硐表

各位舊油天家長:

那張成績大挑戰咭有何用?
我剛聽到有家長話會有獎盃拿,
要儲幾多先會有? 我全不知道,
究竟點樣計算呢? 要計全學期還是半學期?
希望你們可以解答我的疑問
thank you ...

[ 本文章最後由 gabriela0407 於 07-10-29 13:55 編輯 ]

hello ennatommy,
ic 明白了 thank you , 咁我即6年都唔駛旨意睇到阿仔完成全部比賽!!!!!
原文章由 ennatommy 於 07-10-24 22:55 硐表
大家好,

: ...
‹ 上一主題|下一主題