用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

回覆:孩子近來愛看的書

阿女近來也喜歡看“Flat Stanley”系列

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 15-8-22 12:32
好耐冇post。講吓近況先:
最近阿仔鍾意睇13 storey tree house系列
本來對呢本書有興趣,不過睇咗amazon comment後有啲卻步,因為我仔感受性過強,齋睇呢段description都已令我不安。
Scary content towards the middle of the book, July 24, 2014
By
Sharon E Marta

This review is from: The 13-Story Treehouse (The Treehouse Books) (Hardcover)
I saw there were really good reviews on this book and yes, the beginning of this book is silly and fun. However, there is a chapter in the middle that scared my 8-year old son so much he quite reading the book and couldn't sleep that night. I must preface, we do not let our son watch anything scary on tv, he's only 8, so this chapter was very traumatizing to him. It starts out silly with a sea-monkey turning into a mermaid. It then gets a little too adult when the mermaid wants him to live with her and get married and in order to get married they have to kiss. When the mermaid thinks no one is looking she has turned into a scary sea monster with tentacles coming out of her head, big buck teeth and horrific face. The monster goes onto to say things like:

"I'll lure him down beneath the water, and then his body I will slaughter. Oh, how I'll enjoy devouring him- I'll tear him apart, limb from limb. I'll eat his eyes and ears and noes and suck the marrow from his toes. I'll crush his puny pea-brained head and grind his bones to make my bread."

Later, she does try to attack the two boys and tries to eat them, but the boys win by using their shrink machine. I'm just surprised no on has mentioned this part in the reviews. I just want to warn parents who might not want their child reading that.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-22+12:32+好耐冇

原帖由 bobbob 於 15-10-22 發表
本來對呢本書有興趣,不過睇咗amazon comment後有啲卻步,因為我仔感受性過強,齋睇呢段description都已令 ...
的確每個小朋友唔同,幸好你睇到呢段comment, 可避免仔仔睇完有不良反應。

一直唔睇老鼠記者既大女, 近來終於有興趣了, 每日都係學校借好多本老鼠記者返來睇.
細仔迷上Magic Tree House, 由1 開始睇, 每日係學校借兩本返來.

中文書方面, 佢地好喜歡睇牛仔, 叮噹同老夫子. 之前買果堆閱讀123全部仲係冷宮.
我唯有每晚讀中文故事俾佢地聽.

好開心我個細女(小四)終於願意睇金庸, 兩個星期睇左2本射鵰, 仲有2本就完成.  反而讀中學的大女全無興趣.

佢話開頭100頁好悶, 我話佢知主角郭靖響110頁出場就好睇. 之後又話佢知黃蓉出埋場仲好睇. 佢又信我.  依家就小息睇, 搭車又睇.  如果唔係呢排一星期不停測驗默書, 佢會睇得更快.

我話佢知睇完可以接住睇神鵰, 再之後睇倚天, 會見返晒射鵰的人物, 佢都唔知幾高興.

我同佢同步睇, 方便討論. 佢成日問我睇到邊, 又叫我唔好睇得快過佢, 好似想比賽咁.  好勝心都係推動佢睇書的一個原素.

王家爸爸    發表於 15-10-24 20:51
bakusensei  Great! Happy for you :)  發表於 15-10-23 16:41
四隻貓  你女女中文好叻呀!  發表於 15-10-23 14:38

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-22+12:32+好耐冇

原帖由 bobbob 於 15-10-22 發表
本來對呢本書有興趣,不過睇咗amazon comment後有啲卻步,因為我仔感受性過強,齋睇呢段description都已令 ...
好驚啊!嚇死人咩!好在未比仔睇,佢好細膽架!

bobbob    發表於 15-10-26 00:19

palmchristy 發表於 15-10-23 11:42
好開心我個細女(小四)終於願意睇金庸, 兩個星期睇左2本射鵰, 仲有2本就完成.  反而讀中學的大女全無興趣.

...

請問之前看什麼書?本來我plan 大概小三下開始伴讀"射",但見到你的分享,如有些好的bridge books,或者會推遲少少。
Ps 早前其他網友也有推介,lap 過又不是太interesting,反而找到一套"中國節目"的書,也ok,但只得8本

引用:好開心我個細女(小四)終於願意睇金庸,+兩個

原帖由 palmchristy 於 15-10-23 發表

...
羡慕你啊!我自己是金庸迷,但我的仔就對金庸無乜興趣,唉……

palmchristy  加油, 時候一到就會中毒.  發表於 15-10-25 23:57

MrBeast 發表於 15-10-25 07:08
請問之前看什麼書?本來我plan 大概小三下開始伴讀"射",但見到你的分享,如有些好的bridge books,或者會 ...

在小三時, 她主要看一些200頁左右的台灣青春部落格系列小說(心田書房), 例如"流浪貓歷險記", "神奇牛肉麵"等, 還有台灣好朋友系列及勵志文房系列的勵志及親情小說(文房社), 例如"把愛找回來", "弟弟不見了"等等.

也有看一些港產的兒童小說, 例如馬翠蘿的公主傳奇(穿越時空到中國不同朝代), 何紫四十兒童小說集系列等等.

她看書看得很雜的, 中國歷史漫畫 (白貓黑貓系列, 楚漢英雄誌等) 也有讓她看一些, 讓她有一點中國歷史觀.  總結各類中文書, 一年加起來應有百多本左右.

所以到現在400頁左右一本的金庸小說, 對她來說是有點吃力, 但捱過首100頁, 當主角陸續出現後, 進度就會很快.  第一集看了四五天, 第二第三集都是約三天看完一本.  金庸小說的吸引力大家應該會明白的.

MrBeast  Thx  發表於 15-10-26 10:57

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

MrBeast 發表於 15-10-25 07:08
請問之前看什麼書?本來我plan 大概小三下開始伴讀"射",但見到你的分享,如有些好的bridge books,或者會 ...
年獸阿儺個套?差唔多lv既你可以試下故事奇想樹既「用點心學校」系列同「不偷懶小學」系列,或者獨立故事既「狐狸的錢袋」呢類
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-10-26 12:25
年獸阿儺個套?差唔多lv既你可以試下故事奇想樹既「用點心學校」系列同「不偷懶小學」系列,或者獨立故事既 ...
Yep,初初以前d字太細粒唔會睇點知又ok,不過其實我都唔知佢明唔明。睇完哂小兵後會試下你的推介,謝

引用:一直唔睇老鼠記者既大女,+近來終於有興趣了

原帖由 四隻貓 於 15-10-23 發表
一直唔睇老鼠記者既大女, 近來終於有興趣了, 每日都係學校借好多本老鼠記者返來睇.
細仔迷上Magic Tree Hou ...
同我仔一樣,唔睇中文書
我都係讀中文故事比仔聽,短短的,如神話故事,似乎比較有趣

王家爸爸  如果想中學生活好,小學要多睇中文書  發表於 15-10-27 10:24

引用:好開心我個細女(小四)終於願意睇金庸,+兩個

原帖由 palmchristy 於 15-10-23 發表

...

S-Kwok 發表於 15-10-26 19:47
同我仔一樣,唔睇中文書
我都係讀中文故事比仔聽,短短的,如神話故事,似乎比較有趣

...

調返轉, 我女較少睇英文書, 到而家都係睇magic tree house, 間中睇薄的Roald Dahl.  好想開發下有乜英文書適合佢.

王家爸爸  其實相比之下,多睇中文書更重要  發表於 15-10-27 10:25

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-10-26+19:47+同我

原帖由 palmchristy 於 15-10-27 發表
調返轉, 我女較少睇英文書, 到而家都係睇magic tree house, 間中睇薄的Roald Dahl.  好想開發下有乜英文書 ...
我覺得去到呢個stage, 又係另一個平台期,不過我估女孩子多啲選擇,感覺上覺得呢個stage 到下一個stage應該會係類似Percy Jackson、the  land  of stories呢類書,或者可以試吓dork daries、老鼠記者。

我仔呢排好雜,攞返啲舊書睇,如big nate、wimpy  kid、magic school bus

S-Kwok 發表於 15-10-27 00:54
我覺得去到呢個stage, 又係另一個平台期,不過我估女孩子多啲選擇,感覺上覺得呢個stage 到下一個stage應該 ...
十分感謝. Percy Jackson一年前試過但未得, 而家試下再推介佢同你其他建議的書.

palmchristy 發表於 15-10-27 00:30
調返轉, 我女較少睇英文書, 到而家都係睇magic tree house, 間中睇薄的Roald Dahl.  好想開發下有乜英文書 ...

Enid Blyton 有好多短篇故事集, 講精靈魔法, 我女好喜歡. 圖書館好多, 可以借來睇下.

另外有位作家都係我女好喜歡的, E.D.Baker, 佢有幾本書(i.e. The Wide Awake Princess) 圖書館都借到, 我女睇完又睇, 借完又借.  http://www.talesofedbaker.com/Books.html

Gwyneth Ress 既書都0岩女孩子睇, 比rainbow magic 深一點.
http://www.panmacmillan.com/gwynethrees/books

四隻貓 發表於 15-10-27 11:39
Enid Blyton 有好多短篇故事集, 講精靈魔法, 我女好喜歡. 圖書館好多, 可以借來睇下.

另外有位作家都係我 ...

十分感謝, 會去圖書館找找看. 呢度真係好多熱心幫助人的高人.

palmchristy 發表於 15-10-27 00:30
Naughtiest Girl, Famous Five, Secret Seven, Secret Kingdom, Rainbow Magic呢d較女仔既呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-10-27+00:30+

原帖由 MASAYA 於 15-10-27 發表
Naughtiest Girl, Famous Five, Secret Seven, Secret Kingdom, Rainbow Magic呢d較女仔既呢?
仲有 Joan Holub's Goddess Girls, Grimmtastic Girls, Heores in training 系列

‹ 上一主題|下一主題