用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進
樓主: Xanthe
go

西灣河基灣家長請內進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 西灣河基灣家長請內進

sandylaw

真係唔知邊樣係因, 邊樣係果. 係父母玩到個遊戲變成咁, 定係d中學不斷咁提高要求.

[quote]
sandylaw 寫道:
都唔明點解香港既教育會攪成咁     

早晨呀各位,
AndyRain,
我個大仔讀四年級,同你一樣兩個相隔四年, 好在細仔比較聽話同自動自覺現時都o.k, 請問大家的小朋友有無補習呀   

醒目開學勳章

ffhhmama

你個細既聽話d呀, 咁就好好多.    我個細既原本都係好自動自覺的, 但一日比一日懶, 因為佢copy亞哥d衰野.

我個仔無補習呀, 見佢平時自己做功課都好少話唔識, 所以暫時都唔考慮住.  因為我怕佢去了補習, 遇啱個班係掛住玩既就死了, 始終一班咁補, 個老師顧唔到咁多的.  

我個大仔有補習ga, 不過唔係日日個隻, 一個星期一至兩堂啦, 你知啦返全日重要日日補習怕小朋友頂唔順呀, exam 個陣放學後就會日日去都幾好, 放工返屋企再幫佢溫多一陣就攬掂唔洗勞氣大家好   

我大女以家先一年級,所以暫時唔駛諗補習既問題,讀多幾年就唔知了
ffhhmama 寫道:
我個大仔有補習ga, 不過唔係日日個隻, 一個星期一至兩堂啦, 你知啦返全日重要日日補習怕小朋友頂唔順呀, exam 個陣放學後就會日日去都幾好, 放工返屋企再幫佢溫多一陣就攬掂唔洗勞氣大家好   

其實三年級既功課係咪多好多架? 我見好多小朋友都去補習既

個人覺得可以接受, 因為項目多但量唔多, 最重要係佢哋要利用放學後個段時間做功課   

醒目開學勳章

其實齋計功課就都ok既, 但係若放學後又要課外活動個下先頭痛. 因為有d課外活動係要用體力的, 如跑步, 游泳等, 都幾係野架.  你跑完, 游完仲要做10行詞語.........所以我成日想佢可以早d放學, 咁樣就可以多d時間做巧課, 無咁趕, 又或者可以係游水前做晒就好好多了.

如果出年學校更改時間表, 早啲返學咪可以早啲放學   

今日學校公佈左考試分數,我女俾以前退步左呀     
我以家好down呀   

醒目開學勳章

咁快講了多少分?? 我頭先同個仔講電話, 都無聽佢講的????

你唔好咁啦, 你睇下佢份卷先啦, 可能佢只係錯d唔小心既野.

我都希望轉時間表會轉做早d放學, 咁就真係好好多.  因為個女要搭校車, 而我又番工番得早, 所以個仔係咪都要咁早起身的.

醒目開學勳章

咁快講了多少分?? 我頭先同個仔講電話, 都無聽佢講的????

你唔好咁啦, 你睇下佢份卷先啦, 可能佢只係錯d唔小心既野.

我都希望轉時間表會轉做早d放學, 咁就真係好好多.  因為個女要搭校車, 而我又番工番得早, 所以個仔係咪都要咁早起身的.

但老師話唔派卷返黎,我都唔知幾時可以睇到     

對我黎講以家個返學時間幾好,因我有個細女讀幼稚園返9:00,如果早些返學的話,我地就要在街上遊蕩了

醒目開學勳章

all,

最後一次考試唔派卷,只給細路係學校改正 + mark分。但可以 request 老師睇返份卷。ask ask la!!

醒目開學勳章

andyrain,

你個班好像派了English!! 接呀女時聽到,但好像一般,paper 1 最高都是80幾喎!

sandylaw,

小朋友係咁嫁啦,好像坐過山車!p.3就要睇d功課會唔會group一齊做同睇邊班,3c今年都算多功課,eg.如果中文要寫詞語+做埋本"立人" ,你就會想燒左d功課!

醒目開學勳章

好像早5 mins early!

sandylaw 寫道:
但老師話唔派卷返黎,我都唔知幾時可以睇到     

對我黎講以家個返學時間幾好,因我有個細女讀幼稚園返9:00,如果早些返學的話,我地就要在街上遊蕩了

我想問又話轉校服,是否由來年開始?

其實,我覺得現在返學時間都好好,最好就放學時能做完功課,我放工後可以同佢溫習.

今日,我的小朋友(1B)寫晒佢的成績比我睇,好似仲有中文卷二及英文paper II未派,其他都派晒囉.咁......尚餘的時候會點呢?

上星期五開始,滿以為可以休息一下,點知原來個細的今個星期開始考試,佢返來話有D唔識,當然啦,我都無同佢溫過,我都忘識了.算啦!K1咋仲想佢點呀!

sy123456

1B所有卷都派哂啦!paperII 即係聆聽嗎?我女都知道成績了

Xanthe

點解最後一次唔派卷呢? 會唔會派左成績表先派呢?

我都有2個,相差5年,細的先出年K1,見到你地D post,好驚呀!!!

改早D返學和轉校服,會幾時知呀?

另外我問了個朋友,她6年也未見過女兒的 final考試喎!只知分數。
‹ 上一主題|下一主題