用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

sillydad 發表於 18-8-30 07:07
Screening course應該沒有分level的,那麼是否有證書印出來?
Oic . 我之前以為是online 做完合格上正式會員果個test level 1 to 3 .  如果是上course 既screening test 就冇cert.

josewing 發表於 18-8-30 10:11
Oic . 我之前以為是online 做完合格上正式會員果個test level 1 to 3 .  如果是上course 既screening test  ...

其實學員完成 online course 一樣無證書,但個人profile 有 show 出來。

josewing 發表於 18-8-30 10:11
Oic . 我之前以為是online 做完合格上正式會員果個test level 1 to 3 .  如果是上course 既screening test  ...
合格便成為會員的是screening course, 是否有證書的?我想知道。但之後的網上課程就有證書可印出來。希望我沒理解錯啦。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主

怎樣才可以參加?

sillydad 發表於 18-8-30 20:33
合格便成為會員的是screening course, 是否有證書的?我想知道。但之後的網上課程就有證書可印出來。希望我 ...

正式會員上既網上課程係無證書可以印出出來,唔同面授課程,個人 profile 會有個位比你 click 又去印張證書出來,亦會收到電郵,提醒證書已 ready。

小曳人 發表於 18-8-29 07:07
我唔肯定今年流程,但過去幾年,由每所院校講15分鐘 (都講唔到d乜) ,到講15分鐘後分組.... 家長可以問問 ...
昨天聽了講座, 對DP有興趣。想問小五六是否先上pre-stage 最好? 謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

sillydad 發表於 18-9-9 08:12
昨天聽了講座, 對DP有興趣。想問小五六是否先上pre-stage 最好? 謝謝

如果係Maths / Phy,有pre-stage,就先上pre-stage
其他...Chem/Bio 可以報level 1

恐龍家

小曳人 發表於 18-9-9 09:07
如果係Maths / Phy,有pre-stage,就先上pre-stage
其他...Chem/Bio 可以報level 1
到level2時要中學配合才可上課, 但哪些中學可以配合到呢?多中學願意配合嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sillydad 發表於 18-9-9 09:45
到level2時要中學配合才可上課, 但哪些中學可以配合到呢?多中學願意配合嗎? ...
HKUST 有相關名單,可直接打去問佢地
舊年聽職員講,其實手續好簡單,最緊要係同學校溝通好,大多學校願意配合

恐龍家

回覆樓主

今年改制度做screening test, 但份online course 同quiz 真係粗製濫造。

請看以下問題找錯

回覆樓主

數學呢

回覆樓主

數學呢

連基本proof reading都冇

兒子兩年前上那些math screening course時, 也的確發現不少低級錯誤, 估唔到今天仍存在, 但我見pass了screening test, 所以都沒再深究.

亞Q一點的想法是: 大可當這是黎明前的黑暗. 到正式可以上面授課程後, 應該不會令你失望, 最少對我/兒子而言, 都甚滿意面授課程.

setom 發表於 18-9-10 08:44
兒子兩年前上那些math screening course時, 也的確發現不少低級錯誤, 估唔到今天仍存在, 但我見pass了scree ...
是嗎? 我和個仔對face-to-face課程的評價均麻麻,上課氣氛也不熱烈。

Radiomama 發表於 18-9-10 17:51
是嗎? 我和個仔對face-to-face課程的評價均麻麻,上課氣氛也不熱烈。

我仔仔又唔會,每次都好期待上課。

你仔仔上咩課程?

cowkingb 發表於 18-9-10 18:26
我仔仔又唔會,每次都好期待上課。

你仔仔上咩課程?

中學部的數學及科學範圍。

Radiomama 發表於 18-9-10 18:39
中學部的數學及科學範圍。

請問是否因為和oversea 的那些課程比較?還是同學校課程比較?

b3410 發表於 18-9-10 20:34
請問是否因為和oversea 的那些課程比較?還是痛學校課程比較?

是的,無論是行政、課程設計及導師各方面均有待加強。

Radiomama 發表於 18-9-10 20:42
是的,無論是行政、課程設計及導師各方面均有待加強。
多謝!明白了。行政方面已經有體會

‹ 上一主題|下一主題