用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

係呢年D仔真係甘勁, 定係咩原因呢?  
講真呀, 往年5班升4班, 比我係同學, 都會hea住讀啦

唔明--> 等爆 seed

原帖由 cman_li 於 10-8-14 12:32 發表
今年  竟然 2XX 條 A

又有人(29分) 去左恆商 等爆 seed

[quote]原帖由 hhma 於 10-8-14 15:43 發表
係呢年D仔真係甘勁, 定係咩原因呢?  
講真呀, 往年5班升4班, 比我係同學, 都會hea住讀啦

- 4班 F.6 係 Kings 的 歷史問題
- 可能末代....可能校長老師.....可能Glory to KC
- 今年 HKAL 都有 3X 條A, 班學生係有努力過

唔明--> 等爆 seed

- 王子復仇記

原帖由 cman_li 於 10-8-14 12:32 發表
今年  竟然 2XX 條 A

又有人(29分) 去左恆商 等爆 seed

唔通係阿何老..發功,最後都做番塲好戲?
哈哈哈!
佢榮休得有價值

同學們仍須努力  

agree
教練重要, 運動員努力更緊要

原帖由 cman_li 於 10-8-15 19:00 發表
同學們仍須努力  

It is not only this school has remarkable result due to end of HKCEE and the ED Bureau would try
best to make both schools and students have a happy ending, of course parents as well. Don't forgot how heavy burden of them in the past 2 years. Otherwise, the school board would face lots of criticise from the press media.

原帖由 hhma 於 10-8-10 11:36 發表
有啦
eclass --> resources sharing --> public file

請問可以PM條line我嗎,謝謝!....我搵唔到

我無save度條link呀, 不如你pm個email比我, 我download左個soft copy

原帖由 samuel89 於 10-8-18 10:46 發表

請問可以PM條line我嗎,謝謝!....我搵唔到mouth:" />

原帖由 hhma 於 10-8-18 11:05 發表
我無save度條link呀, 不如你pm個email比我, 我download左個soft copy

已經pm左個email, 謝謝!

昨日仔仔參加了學校既orientation day既第一日, 佢話好開心. d大哥哥帶咗佢地去食日本拉麵. 原來中一係雙班主任制既.

今年改咗呀, 我個仔果年都係得一個班主任, 有進步!
D學兄非常好, 開學後都會幫新生適應的。
今年會考咁好成績,希望三三四後, 學校的四二四會WORK !!!! 好擔心!!!

我仔上年都只得一個班主任咋
班主任制very good

d拉麵真係氹得d f1仔好開心
我仔上年食完拉麵又係好開心, hahahaaaaaa

原帖由 Bowiema 於 10-8-27 23:29 發表
昨日仔仔參加了學校既orientation day既第一日, 佢話好開心. d大哥哥帶咗佢地去食日本拉麵. 原來中一係雙班主任制既.

Hi, Fat-C-9,

可唔可以講下學校點行四二四制?

thanks.

明天仔仔返第2日orientation, 好快就正式開學, 真係緊張啊....希望開學後搵到同學仔一齊陪佢食lunch啦.

原帖由 Fat-C-9 於 10-8-28 11:35 發表
今年改咗呀, 我個仔果年都係得一個班主任, 有進步!
D學兄非常好, 開學後都會幫新生適應的。
今年會考咁好成績,希望三三四後, 學校的四二四會WORK !!!! 好擔心!!! ...

新學年! 新校長!   

已經有人放風話新校長好惡wor

原帖由 cman_li 於 10-8-31 16:19 發表
新學年! 新校長!   

原帖由 Bowiema 於 10-8-29 21:53 發表
Hi, Fat-C-9,

可唔可以講下學校點行四二四制?

thanks.

明天仔仔返第2日orientation, 好快就正式開學, 真係緊張啊....希望開學後搵到同學仔一齊陪佢食lunch啦.

...
我都係聽完家長會先知, 人地d學校讀完中三, 便選科, 這間, 要讀完中四先選科, 即係話, 中三, 中四要全部科目都要讀. 校長話, 等d學生讀多年, 想清楚先至選科禾, 所以, 中三, 中四一定會好吃力, 而且有些科目分上下學期, 即上學期教history, geog. .. 下學期就教phys, bio... 等等, 都唔知點讀, 讀完, 隔咗半年中四先讀番, 好多會比番晒老師了, 所以米担心囉!!

食lunch, 又係好辛苦的, 要爭位, 行慢些, 都無位, 要食第二輪, 但你可以買去學校同小朋友一起食, 學校準家長在中午陪食的, 你米間中去陪下佢, 等佢開心下, 不過, 遲些, 佢都叫你米去了....

原帖由 hhma 於 10-8-31 16:49 發表
已經有人放風話新校長好惡wor

係男定女呀!!
而家D校規都好嚴了, 校長好惡, 點同學生溝通呀!!
見倒佢, 米調頭走!!!
我希望有一個平易近人, 和藹可親的校長!!

原帖由 Fat-C-9 於 10-8-31 17:50 發表

係男定女呀!!
而家D校規都好嚴了, 校長好惡, 點同學生溝通呀!!
見倒佢, 米調頭走!!!
我希望有一個平易近人, 和藹可親的校長!!

最緊要係學生自律,唔好下下要見校長

唔知佢第一日企係'天安門'Morning Assembly會感覺如何

Fat-c-9,

多謝你既info., 希望阿仔可以盡快適應中學生活啦.....不過平日我要返工, 未必可以陪到佢食lunch了.....

原帖由 Fat-C-9 於 10-8-31 17:47 發表
我都係聽完家長會先知, 人地d學校讀完中三, 便選科, 這間, 要讀完中四先選科, 即係話, 中三, 中四要全部科目都要讀. 校長話, 等d學生讀多年, 想清楚先至選科禾, 所以, 中三, 中四一定會好吃力, 而且有些科目分上下學 ...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊