用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓 ...
樓主: TamamaMummy
go

請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!! [複製鏈接]

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

rclamlam

但係林漢光今年派位比左幾多個位九龍城區呀? 3個甘多   反而林裘謀/沙循都有7-8個  

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流

有樣野我真係唔明, 點解我地家長選校要俾學校過目 ? 要佢地批准先可以選 ? 我個仔返黎話我知佢地班. 有某d同學頭三志願都係選區中最熱門英中. 俾老師退回叫佢地再填過, 三間只可揀一間, 唔准選齊三間. 夠竟係我為我個仔揀學校定佢地為佢學校買保險 ? 保証佢地學生唔會派去一些低 banding 學校 ?

我有個朋友個仔去年明明可以讀到好d既band 1 英中, 因為個學生讀書幾好. 但一到選校, 班主任叫佢第一志願揀一間次一等英中, 結果都派到第一志願, 不過我覺得

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流吓填表大攻略!!!

BB200200,

都係個句啦, 越少位, 揀他區入到既機會就越大, 只可以限於第一志願, 就算你揀本區英中, 都係博架啦, 無咩分別.

多位唔一家係機會大架, 越多位就越多家長揀.

SANIA,

因為學校都想佢地出來既結果入到首三志願既比例多, 而且有好多家長都唔識點樣揀中學, 如果你第一至十志願都係揀最叻既中學, 如遇到隨機編號唔好, 入到首三志願或較好既中學機會率亦底左.

如果係BAND 1生, 第一志願可以揀最想入既英中, 第二就要較次一等既英中, 第三志願最好唔好再揀英中, 要揀BAND 1中中, 咁樣入到首三志願機會一定好大.

比個例子你, 好似荃灣區, 去年何傳耀會考成績比同區既王少清(中中)少左幾拾個A級, 你話BAND 1中中唔一定差, 而且仲會比英中讀書更加要求高.

SANIA,

你小朋友係咪BAND 1生呀? 你跨區去邊區呀? 如果可以我可以比少少意見你參考.

Sania
快D看pm

rclamlam
先多謝你. 我個仔係 band 1 中, 跨區去沙田, 其實我有計劃真係搬去沙田住. 等佢落實

sania,

咁又唔係一定學校只係為左自己派位結果數字來教家長揀學校, 都會為學生著想既. 好似我女個時, 有個同學成績都係band 1中, 家長認為個女應該入英中, 所以首6志願全揀英中, 點知真係派左去間中中度, 仲係band 2頭既中中, 所以點解我話唔好博得太盡就係咁啦.

沙田區真係好多英中可以揀, 你有無心儀邊間英中呀? 我今晚返去再話你知, 宜家公司好多野做.

sania,

我妹個仔都係今年6年級, 亦係大埔區. 因為小學本身大部份學校都會揀番本區(大埔), 所以學校無咩沙田中學資料唔出奇架.

rclamlam
你唔明, 我之前有好多好多經驗同學校交手, 須不致於不愉快收場, 我都會照足佢要求, 但俾我感覺佢地真係為自己多過為學生. 呢d己經過去, 不提也罷.

我第一志願填呂明才, 崇真, 培英. 之後我己經唔識點揀. 你有冇意見 ? 我明天要交draft俾學校.

rclamlam,

我頭先同補習社傾,佢地提議第4-5選沙田band2頭,可唔可以話比我知,雖然我住沙田,但係唔知道中中學校。

Thanks

Re: 請大家要做足功課, 放完假就準備填表!!!請交流纒填表大攻略!!!

sania講法我do有同感.....我个仔's school d 班主任個個男生do叫佢地將男校放在2/3志願,do吾理人like ng like 間school, 最緊要入到头3志願,有交待之嘛.....

sania,your son d遭遇o甘似my son o既.,班主任又系叫佢.头3志願吾好揀o西區內英中,俾番我改....吾通.....

林漢光今年比3個位九龍城區咋噃!!!!!!
呂明才and聖心do有5個位la........

hi rclamlam,
你記得我嗎
在自行選校時你已經比過意見我咖
請問可唔可以再比d意見呀     
今日星島日報話本區英中額可自給自足,如果係既是否代表band 1生在本區就一定入到英中呢
學校老師指引band 1可揀6~7間本區英中,之後要揀中中?但有家長表示若本區英中額若足夠其實可以填晒13間英中第14間填胡忠,就算係最差既no,最差都會係派到去胡忠,因為係派完band 1 先派band 2 ,點解唔填晒d英中落去呀?
學校話囡囡係band1,我都係想保守D,請比D意見?謝謝

1) 林裘謀
2) 郭得勝
3) 蘇浙
4) 林漢光
5) 鄭榮之
6) 胡忠

sania,

唔好意思, 今晚約左人遲左答你, 希望你聽朝看到啦.

第一, 二志願都可以, 但係第三揀培英就好難啦, 你應該揀林漢光或郭德勝, 第四之後又真係幾難揀, 如果唔覺遠既胡忠都ok, 不過都係放係第6志願之後好.

一係咁樣揀啦, 不過呢個方法都未必機會大, 只係我比少少意見你.

1) 呂明才
2) 祟真
3-5) 林漢光/郭得勝/蘇浙(入唔到首三志願, 第四五機會都唔大.
6) 胡忠
7) 黃鳳亭

maggie,

理論上有足夠學位係可以派晒英中, 但係實際又未必係, 如隨機編號唔好既, 未必有機會入到英中, 如果真係派到既, 應該首5志願都入到, 如果入唔到就真係會跌到過10志願之後既中學.

如果比我會將第3同4對換, 機會會大o的, 其他既都係好難講, 都係個句, 隨機編號好既咩學校都入到.

sania & maggie,

我一向講比媽咪知揀學校唔可以太進取, 真係萬一隨號編號唔好既入到心儀中學就好難.

所以沙田區第一至三志願都可以博下, 但係之後就要穩陣先重要, 千期唔好跌出首五志願.

rclamlam,
好多謝你既意見
希望首5志願都入倒啦
希望大家都入倒首5志願啦
沙田區有好多好好既中學,邊個banding都好,揀d合自己banding既就會機會大d,我未見班主任前都以為呀囡係band2,已經揀左d band2學校,因為本區都有好多好既中中揀         

maggie,

咁咪好囉, 阿囡宜家係band 1, 咁樣入到英中機會好大.

[quote]
Sania 寫道:
有樣野我真係唔明, 點解我地家長選校要俾學校過目 ? 要佢地批准先可以選 ? 我個仔返黎話我知佢地班. 有某d同學頭三志願都係選區中最熱門英中. 俾老師退回叫佢地再填過, 三間只可揀一間, 唔准選齊三間. 夠竟係我為我個仔揀學校定佢地為佢學校買保險 ? 保証佢地學生唔會派去一些低 banding 學校 ?

我有個朋友個仔去年明明可以讀到好d既band 1 英中, 因為個學生讀書幾好. 但一到選校, 班主任叫佢第一志願揀一間次一等英中, 結果都派到第一志願, 不過我覺得

anybody knows kowloon city校網今年有幾多band 1 生 ? 又有幾多 band 1 學位 ? 在那裏可以搵到 ?
‹ 上一主題|下一主題