用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想了解吓深水埗基督教崇真 ...
樓主: silviang
go

想了解吓深水埗基督教崇真 [複製鏈接]

Re: 想了解吓深水埗基督教崇真

Hi, mother-cat,

我都係住係大埔, 想問你囡囡番學係咪搭72,  搭幾點班車,
車程須要幾耐,放學會搭什麼交通工具回家呢 ?

謝謝

住大埔出去深水步返學, 咪要好耐囉, 真係辛苦.
cindylolo 寫道:
Hi, mother-cat,

我都係住係大埔, 想問你囡囡番學係咪搭72,  搭幾點班車,
車程須要幾耐,放學會搭什麼交通工具回家呢 ?

謝謝

hi,cindylolo,
囡囡返學在文娛中心上72號巴士,6:30分有車到,車程足足一小時,不過可再小睡一會,上堂不會'恰'眼瞓,放學也是搭72.再休息,回家便有精神.
多口問一句,為何你會一早決定放棄大埔的中學,而遠赴TTCA呢?
再經囡囡更正,學生自己携帶的飯壺可放課室,但家長携的飯才存於校務處. :

Re: 想了解

我意思是按比例分獎學金,可使多些人受惠,一齊更努力讀書令學校成績向上,不要只集中一人全取約十萬元,考第二或十多名那些同學其實會有些失望,以為學校不認同他們,由於此校要交學費會考成績又不是太突出,家長可能替那些有能力轉校的學生轉去一些較佳的學校。[quote]
mother-cat 寫道:
hi,mrsliu;
早前已回應過有關午膳及功課的問題,請參考.學校是沒有微波爐等翻熱設備,且不准學生

Re: 想了解

hi,kitty wong

同意你的看法,但也相信學校改變以往的做法來頒發獎學金,一定有其他的原因.囡囡在上學期考試取得了勤學獎,已開心到不得了,故在學生的眼中,未必會介懷獎學金的分配是如何,相反學校是否可以做到令他們覺得有歸屬感才重要,學生對學校有歸屬感,有感情的話,是不願意轉校的.

歷次的會考成績不理想,是可以明解的,TTCA創校時所收的中一生,現在才讀中三,故中四以上的學生,絕大部份是其他中中在中三時所篩出來的,質素一定不好,要他們在兩件內改用英文上課,已非易事,再要他們在會考取得佳績,相信連拔萃或喇沙也未必做得到,所以這幾年的會考成績是不能作準的. :idea:

Re: 想了解纒深水

Hello,各位TTCA 家長,

update一下最新情況先, 今日收到入學通知, 7月12 or 13號要去登記, 你地收到未呀??
另外, 中一銜接課程你地會唔會參加??

Hello,

我個日期係7月11到12日wor, 我覺得成個暑假咁長,比啲嘢佢地做好過淨係睇電視,加上早d知道中學係點都對佢哋好d所以我會比個囝囝參加個適應課程,咁你會唔會比個小朋友參加?

hi bkfriend & mrsliu1991

您們好!  您地咁早收到學校信通知入學註冊日期同 bridging course 安排啦? 係咪今日收架? 我重未收到呀? 咩註冊日期唔係 fix 係 12 or 13日咩? 連 11日都有? 重有想問下您地的小朋友放榜 (10號) 個日重駛唔駛返自己小學呢?

唔好意思,咁多問題。

Hi 各位TTCA的準家長

你們都收到通知註冊信喇, 我仲未收到啊. 是否連bridging course 的安排都有提供? 何時開班呢? 係啦, 我都想知10號仲駛唔駛返小學呢? 還是到註冊日直接去TTCA呢?

Hello, Mody & silviang,

我係昨天收到既,我諗你地都好快收到..
我係12 or 13號架, 我都唔知有11日註冊, 另外, 我諗仔仔係放榜當日都要返學既, 不過就心情唔同咁囉!!!
bridging course 的安排係一齊收到架, 我諗我都會報名
你地收到資料後大家再聯絡呀

各位未來祟真中一家長請留意, 學費已經加咗,由每月1800.-加至每月2000.-     
認真
     , 加學費沒有事先聲明,等我交晒小六學生證,連攪珠都放棄先至話要加價,仲要加成百分之10      真係"任李湯". :tongue:

我收到通知時都嚇一跳, 不過後來睇返報導, 原來因為公務員加薪,官津校教師都有份, 直資學校為左要挽留人才,所以一定要加,但羊毛出自羊身上, 咁唯有加學費囉
依家的直資普遍加幅由8.5%至21%不等, 祟真唔算太過份,聽聞有的學校重加夠1倍
直資學校申請加學費

Hello bkfriend

我昨日終於收到信了. 12~13號註冊.但學費加到2,000/月. 簡直嚇一跳. 而銜接課程雖然開始日不在香港. 但我諗我都會報名.等她早D熟悉學校的環境和老師,對她都有好處.

大家再保持聯絡吧

請問你地12-13號註册是何時投考的? 我今天才收到信, 18/7interview!

Hello, silviang,

係呀,我唸都會幫囝囝報升中銜接課程, 等佢習慣吓...
依家家長真係唔易做,揀左直資學校一心以為問題解決哂, 原來另一方面就要增加財政負擔 :cry: ,算啦為左囝囝冇辦法, 好彩原來直資學校加學費係要教統局申請, 唔可以咁離譜,我唸,崇真今次既加幅都好克制,原來培僑都加左21%呀   
申請加學費部份直資學校

Hello, LittlePan,

我囝囝係4月份考的, 你說收到信18/7interview, 是不是後補或是之前沒有面試的?? 因據知18/7應是後補名額

:loveliness:  Push
‹ 上一主題|下一主題