用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際比賽的媽媽請入來傾
樓主: shirleylam111
go

校際比賽的媽媽請入來傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 校際比賽的媽媽請入來傾

睇你地講到咁精彩(好緊張喎), 搞到我都想睇tim.  不過真係無法請假去睇呀.  我上次聽沈晴蹈及黃wai yee的那個concert都已經覺得好好聽了.  未去之前我好驚會訓著的, 只是為了孩子, 所以要他去聽下學下野.  但係聽落真係好好聽, 同埋係想訓, 但係係令人好舒服個隻想訓 (即係好似做massage個隻舒服到想訓).  

無論那個小朋友勝出都好, 我都覺得佢地每一個都好叻. 希望他們前途無限, 盡量去發揮自己所長.

bebebe12345 寫道:
我完全同意Aristo在這組佔有絕大之優勢,最大威脅相信是No.18。除了現時APA之學生,看不通的是No.1這位前APA學生。記得早幾年在細組曾不止一次取得總冠軍,現時進度如何就存疑。
去年的Age under 12-Concerto他便輸了給Wong Wai Yin之妺妹Wong Wai Yuen。她今年彈JE。Wai Yuen將來相信絕不在姐姐之下。二人亦已轉了不同的老師,佩服的還是許老師,能夠為小朋友的前途而………。
近年能夠在7,8級取得總冠軍,再直取TomLee及Gold Medal,印像中徐了早幾年的Peggy Sung,便是去年之Wai Yin,也希望Aristo同樣創佳績。
初賽就無法往欣賞,留待決賽一日過欣賞JE, TomLee & Gold Medal。還有必看的二場Concerto。

[quote]

其實今年 TomLee 呢組嘅冠軍已經差不多定咗啦!因為其中一位參賽者係 Shum Ching Tao Aristo 呀!

其實每一位參賽者都值得尊重,他們所付出的心血和時間,值得為他們鼓掌。比賽冠軍只有一個,無論得與失,幾年後回頭再看,相信每位都可能有所得著。看孩子們的表演和比賽,實別有一番感受。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 寫道:
其實每一位參賽者都值得尊重,他們所付出的心血和時間,值得為他們鼓掌。比賽冠軍只有一個,無論得與失,幾年後回頭再看,相信每位都可能有所得著。看孩子們的表演和比賽,實別有一番感受。

很同意呀 !! 就是在自己孩子的比賽, 我也很享受其他參賽者的表演, 和欣賞他們的努力 !     

唉! 囝囝比賽果日,撞正測驗 :cry: 雖然無影響返學時間,但比賽表現應該吾慌好,因為要預備測驗,又邊有時間練習ar 我諗緊,好吾好放棄比賽,寧顧專心預備測驗,好過到時兩頭吾到岸。 :cry:

簽名被屏蔽

請問:小囡上午10:30到比賽場地,可否下午回校上課?分紙可時發?   

簽名被屏蔽

toto200415c 寫道:
唉! 囝囝比賽果日,撞正測驗 :cry: 雖然無影響返學時間,但比賽表現應該吾慌好,因為要預備測驗,又邊有時間練習ar 我諗緊,好吾好放棄比賽,寧顧專心預備測驗,好過到時兩頭吾到岸。 :cry:

校際比賽撞學校考試/測驗, 其實都係經常會發生       , 我地都試過跟學校安排提早回校考試, 再飛車去比賽場地, 比賽完坐出門口一邊等成績, 一邊繼續溫習;  同意 ming2 咁講, 每一個經驗都係好重要, 也可以克服的, 唔好咁易放棄呀          !

醒目開學勳章

唔好唔去比賽呀!!! 等成年先得一次咋. 對小朋友係一次好好的學習機會(當然佢有無用心去學就另一回事), 但係機會就俾左佢.

同埋其實好俾心機去練這首歌的不只小朋友一個, 還有每次都用心教佢的綱琴老師(有d miss真係好負責任的, 她也想看到自己既學生成長, 進步的), 同埋一直支持佢既父母.  我都有付出架, 好多時聽佢練習都有俾意見佢的, 我有用心聽的.  記得去年亞仔一彈完我好興奮咁拍手, 因為佢當日臨場表現好好, 所以我好開心.  雖然佢無獎攞, 但係我已經好滿意, 因為佢做到佢自己既最好.  這也是父母一個很好的經歷呀, 與自己的子女並肩作戰, 輸了也有我們在旁的安慰, 沒有什麼比親情更重要呀!

測驗既野, 其實平時識幾多, 測驗都係咁上下架啦, 你而家開始同佢溫咪得攞.  記住, 一生人唔係得好多次可以參加架咋(起碼你同我想參加也無行了), 做家長的應該倍他向前行, 不是叫他向後退呀!!!  咁辛苦練了幾個月, 到埋門一腳唔俾佢去, 我係佢都唔肯過你啦.  

請問現在仲有咩手續做呢, 點解亞女音樂老師叫佢帶張form返學校蓋印既   我都冇form, 得張receipt之嘛
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

醒目開學勳章

學校都係派左張黃色既receipt給我們到時帶去咋.  無其他野lu.

有冇人成功改到時間/日期?

ChristyBBmama 寫道:
請問現在仲有咩手續做呢, 點解亞女音樂老師叫佢帶張form返學校蓋印既   我都冇form, 得張receipt之嘛

form可以係http://www.hksmsa.org.hk下截. 如果你係經學校報名, 係需要學校係張form蓋印的. 最好帶埋校歷表或學校信說明點解要改期.

bbqueen 寫道:

我幫囡囡改咗日期&地區

我個女本來學校代訂校際音樂節 (106) autumn day 樂譜,點知今曰學校通知漏訂了,叫自己出去買,但這樂譜巳绝版,有冇人可教我点做呀?唔該!

穎妍媽咪 寫道:
請問:小囡上午10:30到比賽場地,可否下午回校上課?分紙可時發?   
咁橋我都係穎妍媽咪喎!我個穎妍就 11歲,你個穎妍幾歲呀?   

candytl 寫道:
[quote]
bbqueen 寫道:

我幫囡囡改咗日期&地區[/quote]

用咩理由, 駛唔駛有証明? Pls share!

kuromimi 寫道:
[quote]
穎妍媽咪 寫道:
咁橋我都係穎妍媽咪喎!我個穎妍就 11歲,你個穎妍幾歲呀?    [/quote]

我囡囡10歲,五年級.

醒目開學勳章

唔好意思, 因小女第一次參加校際, 想請問去到會場等候時, 是不是同我們一起坐的呢?  定在另一地方standby?  因當天她會跟學校的老師和愛心ee在學校出發, 而我就會在公司出發, 怕去到唔知點會合.  另最後的分紙是一定要她本人等完場取回, 還是可以由我代領的呢, 因她想趕及放學後的校內活動.  謝謝!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題