用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正小一有結果!!!
樓主: smmama
go

培正小一有結果!!! [複製鏈接]

Re: 培正小@有結果!!!

討論得好火熱,其實獎多又點啊.只是其中的一小小小班小朋友.是否學校的努力定家長安排補習的功力   

有一次路經自由道坐下來食午飯,聽到旁邊同學們的對話真令我對此校要    嘆為觀止.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

Dear all:
有甚麼好爭辯呢,兩間都係百年老校,今天仍有甘多捧場客,巳經是非常成功了!

其實兩間學校都巳經很成功啦,因為有你們這些甘有"歸屬感"的學生和家長!

要記住創業容易守業難,以後兩間學校的成敗就靠你們了!

[size=large]今日我以學校為榮,他日學校以我為榮!

英華能有像FUNG12345那樣歸屬感真是難得,我舅仔十年前在英華畢業就沒有那種歸屬感了•.....但有一點相同,就是說MARYROLL英文很好......

po.mummy 寫道:
佢係唔公開發佈, 但畢業禮本野有寫, 但睇完扔左?好似120左右   

狗屁不通 !經常係到出醜.! [size=medium]好似120a左右[size=medium] 好似......?[size=medium]你作完野味呀!
[size=medium] 講事實 英華只不過係一間深水步區內 口既 英文中學[size=medium]band1/2                      [size=medium]雞 校"扮"名校......    [size=medium]天真!                                 

英華之前係九龍城
英華band1/2, 咁真係冇幾多間可以叫band1
就算係深水埗, 都一樣可以有名校, 好似上智咁, 比好多名校都要勁
唔該你唔好咁膚淺

睇完就差唔多個個都扔嫁啦
年年都有本, 唔通我年年都要去拎, 又要keep埋?
不過上年o既我就好肯定, 我記性未去到半年到o既野都記錯
兼且上年係近年最差, 我諗要記得唔係好難姐

kansang 寫道:
英華能有像FUNG12345那樣歸屬感真是難得,我舅仔十年前在英華畢業就沒有那種歸屬感了•.....但有一點相同,就是說MARYROLL英文很好......

其實我冇乜, 如果有其他更好選擇, 未必返去
我只係講下我所o既野

FUNG12345 寫道:
英華之前係九龍城
就算係深水埗, 都一樣可以有名校, 好似上智咁, 比好多名校都要勁
唔該你唔好咁膚淺

英華之前係九龍城
[size=medium]之前係band1[size=medium]依家咪係band2囉!白痴家長[size=medium]唔知笑定唔笑好......唉!

就算係深水埗, 都一樣可以有名校

[size=medium]睇你咁去理解名校真係好戥你難過[size=medium]....!       
[size=medium]你冇野呀?新移民家長都知啦!英華都算係名校????

[quote]
英華之前係九龍城
唔該你唔好咁膚淺

英華之前係九龍城
[size=medium]之前係band1[size=medium]依家咪係band2囉!白痴家長[size=medium]唔知笑定唔笑好......唉!

就算係深水埗, 都一樣可以有名校

[size=medium]睇你咁去理解名校真係好戥你難過[size=medium]....!       
[size=medium]你冇野呀?新移民家長都知啦!英華都算係名校????
                     [/quote]
唔明你講乜
搬左就跌banding?
新移民家長都知d咩?
你所指名校o既定義係要拔萃喇沙o既level?

Re: 培正小一有結果!!!

ob1, po.mummy,

做咩
:-D

唔明你講乜
新移民家長都知d咩?

[size=medium]如果英華都算係名校?咁..新法書院都算係名校喇!                             

Fung12345:
英華出名校友重有好多, 除左你講果幾個, 重有廖長城, 之前個天文台台長(唔記得左乜名), 地鐵個劉天成, 羅兵咸永道個楊紹信, 重有好多上市公司主席, 大學教授等
出唔出名就見仁見智.

[size=medium]呢D係乜水出名校友……真係[size=medium]唔識 [size=medium]唔好自卑變自大 …唉!
[size=medium]英華"扮"係名校?踏實D喇![size=medium]邊一彿似係名校呀![size=medium]一廂情愿 自我陶醉                       

[quote]

唔明你講乜
新移民家長都知d咩?

[size=medium]如果英華都算係名校?咁..新法書院都算係名校喇!                             

Fung12345:
英華出名校友重有好多, 除左你講果幾個, 重有廖長城, 之前個天文台台長(唔記得左乜名), 地鐵個劉天成, 羅兵咸永道個楊紹信, 重有好多上市公司主席, 大學教授等
出唔出名就見仁見智.

[size=medium]呢D係乜水出名校友……真係[size=medium]唔識 [size=medium]唔好自卑變自大 …唉!
[size=medium]英華"扮"係名校?踏實D喇![size=medium]邊一彿似係名校呀![size=medium]一廂情愿 自我陶醉                        [/quote]
你唔識唔緊要喎, 我都唔識佢地, 不過佢地真係勁

不過你講下有邊彿唔似呀? 講野有point d得唔得?
只係識亂咁講冇用嫁, 比少少理據

同埋, 我問你, 你名校定義係咩, 你都未答我?
係唔係有平均1.5條a o既成績+學界第1 +音樂節拎晒d獎呢?
咁英華可能真係唔係名校, ce近年平均都係得0.8條a到
學界都係得第3, 音樂節都係得幾項團體項目冠軍
英華真係唔係名校
不過照咁計, 我數到最多都係名校o既得3間

各位家長好!

我的女兒由培正幼稚園 K1 讀至小六,很想和大家分享一點有關我對女兒這六年學習生活的感想。

我覺得培正小學是一所有心辦學的學校,絕大部份的老師都是認真教學的,課程設計也見心思,學生在幼稚園階段及初小階段是採用較活潑的教學法 (四年級以上就是傳統教學),所以一般來說都會讀得較輕鬆。值得一讚的是學校很著重閱讀,所以孩子一般都很喜歡看書。

但到了小四、五開始,家長或多或少都會感到讀書的壓力來了。因為培小和培中尚未結龍,學生要確保能直升培中 (或能入讀band 1 英中),便必須爭取成為band 1 學生,亦即要在小五、小六的三次呈分試中,在約三百人中考一百二十名內 (i.e. 排名在120/300 或以上)。這是有一定難度的,因為學生的水準其實非常接近,平均分相差一分半分,排名就可以相差很遠很遠了,而且呈分的科目包括中,英、數、常、聖經、音樂、視藝,要各科表現優良才行,只要有其中一科稍遜,也會嚴重拖低排名。

為了提高子女考試的競爭力,絕大部份的學生也有補習,即使沒補習的 (如小女) 也要在應付沈重課業之餘做不少額外考試操練,以確保每科也有86分或以上 (86分或以上是摘A的分數),不少學生和家長也會感到很大的壓力。我認識的一些家長,就因孩子的學習問題而長期失眠,或神經衰弱,以致身心俱疲的。

當然這種競爭情況不是校方製造出來的,因這是教署的派位機制下產生的,所以在很多學校 (特別是有直屬中學的「名校」) 也是很普遍的,但情況在培正是特別「慘烈」的,原因是培正的學生絕大部份也有家長和補習老師「支援」,以致水準十分接近。只要其中一次呈分試偶一失手 (例如其中一科主科只得七十多分),排名便會大跌,很難成為band 1生。

這是很無奈的情況,因為很多孩子的學業根基不錯,程度一點也不差,甚至比很多普通小學的band 1生還要好,卻要因為考試表現稍遜就淪為 band 2 生 (甚至band 3 生!),與band 1 學校無緣,真替那些孩子不值。

小女就在壓力下渡過了五、六年級,雖然她最終的成績是屬 "band 1 中" 的學生,但經歷過這兩年的折騰後,她對讀書的態度變得被動了,興趣也大不如前,我自己的白頭髮也多了=P。

衷心希望培正早日能和中學「接龍」,情況能有大大改善。

對孩子即將入讀 / 正在就讀培正小學的家長,我有以下一點意見 (純屬個人觀察,如有錯漏,歡迎指正):

1. 由於每班人數多,教師不可能好好照顧每一個小朋友,所以若小朋友有任何學習上的特別需要或困難,家長必定要第一時發現,及時幫助孩子,絕不能依賴老師;

2. 培正的測考範圍比一般學校多和深,對學生的認字和默字能力也要求極高,還要背誦大量資料,只有記憶力很好的孩子才能應付。學校對成績稍遜的學生是沒有特別支援的 (有學習障礙 / 困難的更沒有任何資源協助),所以即使是一、二年級起,每年也有學生要留級。若發現孩子並不擅於以傳統的方法吸收知識,背誦能力不很強的話,最好在初小階段便替孩子轉校,否則孩子會越讀越沒自信,到了行為也出問題時便為時已晚了;

3. 培正的確是有不少優秀的學生,但我認為最主要的原因是因為這些學生背後都有很著重孩子教育的家長!最明顯不過的例子是,在培正校刊內見到那麼多學生在學校音樂或朗誦節拿獎項,其實大部份也與學校的付出無關!學生們拿的音樂獎狀都是私人聘用的音樂老師教導的成果,並不是學校音樂教師的功勞。以我女兒為例,她參加英語朗誦,由選擇誦材、報名、訓練,全都是由我自己一手包辦的,老師沒提供任何協助 (就我所知,一般學校都是由英文老師一手訓練,甚至報名費也是由校方支付的。) ,但拿了獎就登在校刊上;

4. 由於培正學生人數眾多,所以不難在任何範疇內發掘出表現突出的學生。但請記住,別以為表現突出的是所有 / 一般 / 大部份學生,其實只是那一小撮學生的成果而矣。更別迷信學校的「往績」,畢竟那是很久以前的事了;

5. 培正的英語和普通話程度並不突出,家長要考慮在英語和普通話學習兩方面額外加強以補不足;

6. 要孩子在這類學校讀得成功,必要家長很大的支援和配合,要幫孩子從小就培養出良好的讀書和閱讀的習慣。孩子成龍成蟲,最重要還是要看家長如何培育。

以下是我對培正中學的一點觀察:

1. 培正中學的硬件十份好,校長很努力辦學,校風也很純樸,學生普遍對學校也有歸屬感;

2. 讀書風氣方面,精英班和普通班存在著很大的差異。這也是來年學校試行取消精英班的其中一個主要原因;

3. 傳統以來,培正中學理科班的會考成績和學習風氣較文科班好,在高中也只有理科科目才會用英文教科書,一直以來入理科班的競爭也很大,所以數理強的學生入讀培正中學會有優勢。不過隨著三三四學制的推行,這點可能會有所轉變也未定;

4. 培正中學近年的公開考試成績普遍來說並不十分突出 (當然也會有個別「特優」的例子),即使是會考只有十多分的學生也能在原校升讀中六。

最後我想補充的是,不同孩子有不同特質和性格,學校與學校之間實在不必存著「高」與「低」的比較!我們作家長其中一個最重要任務,就是了解自己孩子的特質和長處,從而替其選擇合適的學校。我深信最適合自己孩子的:最能讓孩子享受學習和幫助孩子身心成長的,就是最好的學校!
我們愛 因為 神先愛我們

pizzahut 寫道:
培正會收自己kg 90% o既學生,  今年約收3x 外來生, 所以出面有人話培正都好難入就係咁解.

不過佢地申請緊同中學結龍轉返英中, 學校又起緊泳池,同埋又好似要籌款起大學, 長遠來睇, 除非有更好o既offer 係手, 又或者有100%把握可以lucky draw 抽中津校(起碼慳番2 萬幾學費一年, x6年再x6年中學, 都好襟計), 培正都唔應該放棄.

培正中學的校長曾公開地向家長表示沒打算轉作英中,因「母語教學」一直也是培正很堅持的辦學信念。

泳池一直也有了,最近的工程只是加建上蓋而矣。
我們愛 因為 神先愛我們

呵!呵!呵!冇上嚟一排,原來還有人在此討論,真熱閙。

Fung12345:

原來你是英華書院家長,真是失覺、失覺,歡迎上這兒(培正小一有結果)發表偉論啊!

別的不說,先說一個好消息,今晨上網看報,看到一段消息,與我之前估計一樣,唐英年(培正人)有機會升任政務司司長,邁向2012下屆特首寳座。

唐英年曾俊華分掌兩司

(星島日報    報道)新一屆特區政府    班子將於月底公布,本報獲得的權威消息透露,下任政務司    司長及財政司    司長人選經已敲定。現任財政司司長唐英年    將會接替許仕仁    ,升任政務司司長,而現任特首辦主任曾俊華    則會接任財政司司長一職。至於退下火

ob1 寫道:
呵!呵!呵!冇上嚟一排,原來還有人在此討論,真熱閙。

Fung12345:

原來你是英華書院家長,真是失覺、失覺,歡迎上這兒(培正小一有結果)發表偉論啊!

別的不說,先說一個好消息,今晨上網看報,看到一段消息,與我之前估計一樣,唐英年(培正人)有機會升任政務司司長,邁向2012下屆特首寳座。

唐英年曾俊華分掌兩司

(星島日報    報道)新一屆特區政府    班子將於月底公布,本報獲得的權威消息透露,下任政務司    司長及財政司    司長人選經已敲定。現任財政司司長唐英年    將會接替許仕仁    ,升任政務司司長,而現任特首辦主任曾俊華    則會接任財政司司長一職。至於退下火铫的許仕仁,則獲邀留任行政會議    成員,繼續協助特首曾蔭權。○五年曾經協助曾蔭權競逐特首的陳德霖,將會離開渣打銀行    ,出任特首辦主任。
  自從曾蔭權成功連任特首後,下一屆政府的三司人選一直備受關注。雖然許仕仁在○五年出任政務司司長後,一直表明只做兩年,但據悉,特首曾蔭權成功連任後,仍一直與許仕仁商討他的留任問題,但許仕仁一直希望只留任兩年,在○八年後退休,但曾蔭權及中央則希望他能留任五年,雙方在這問題上一直未能達成共識,最後曾蔭權唯有同意讓他離開。曾蔭權及中央皆高度肯定許仕仁任內的功績。
  在許仕仁決定離任後,政府高層的人事亦有新的部署。權威消息透露,財政司司長唐英年將會升任政務司司長,而與曾蔭權關係密切的特首辦主任曾俊華,則會接替唐英年出任財政司司長。
  唐英年一直被視為政務司司長的熱門人選。他自○二年加入政府後,分別擔任工商及科技局    局長和財政司司長,處理的是工商及經濟事務。他出任政務司司長後,將會轉而處理政治問題,當中尤以政制發展問題,如何處理得宜,將會是他的最大挑戰。他早前接受訪問時亦曾透露,財政司司長和政務司司長分別有不同的挑戰性。
  至於曾俊華,亦曾出任過工商及科技局局長一職,處理過世貿談判,對於經濟問題一向深有了解,而在新的三司十二局重組方案中,最具分量的發展局將會撥歸財政司管轄範圍,未來香港的基建發展大計,都會由他掌管。
  曾俊華出任財政司司長後,特首辦主任一職,則會外聘渣打銀行亞洲區副主席陳德霖出任。陳德霖是政務官出身,熟悉整個政府的運作,而他與曾蔭權及許仕仁亦關係密切,曾蔭權○五年競逐特首時,陳德霖即出面為曾蔭權助選。他今次放棄渣打銀行亞洲區副主席一職,重新加入政府,在收入方面亦會有很大的犧牲。
  權威消息又透露,決定離任的許仕仁,已獲得曾蔭權邀請,出任行政會議成員,繼續以非全職身分,協助曾蔭權施政。 而整個政府高層的人事部署,顯示出最強的陣容,相信會強化政府未來五年的管治能力。
  政圈普遍相信,未來一屆政府高層人事部署,除了正常的人事任命外,亦會顯示出中央對二○一二年特首人選的部署,中央將會在未來的司局長中,物色合適的特首繼任人。因此,唐英年、曾俊華及陳德霖,預料亦會成為熱門的特首繼任人選,而他們如何面對日後的挑戰,未來的工作表現,將會決定他們是否能更上一層樓。

唔係果位人兄搞事, 我都好少係度發言
而間中好似我同你咁, 都叫理性討論, 我覺得並無不妥
同埋, 我係學生, 唔係家長

你成日都提起培正出身的名人, 唐英年做政務司司長就代表培正勁? 我唔係話培正唔勁, 但[size=large]現在對比大多傳統名校, 我覺得係冇咁好
好似喇沙咁, 好似冇咩高官係喇沙出黎, 唔通又代表佢唔好?
好似之前特首選舉咁, 兩個華仁係度爭, 唔通又代表勁=.=
唔好講依家, 以前佢地都唔係話特別勁果d (個人意見)

雖然校友都可以係一個準則, 但我認為若單看著名畢業生, 而不顧現時學校情況去睇一間學校, 係唔夠全面

FUNG12345:

呵!呵!原來你是英華校友,難怪、難怪。看你的發言,可知你對很多地方認識不足,認識不足沒緊要,卻又大發偉論,似有誤導抹黑之嫌。

1.你說好似喇沙咁, 好似冇咩高官係喇沙出黎, 唔通又代表佢唔好?

答:喇沙都有出高官,就是接任財爺的曾俊華了,你唔知咩?!況且除了馬時亨外,三司十一局所有高官都出自傳統名校,如曾蔭權及孫明揚-港華,許仕仁及黄仁龍-皇仁,唐英年-培正,曾俊華-喇沙,何志平-男拔,廖秀冬-女拔,李國章-聖保羅男女……卻唔知點解沒有你果間學校份?

2.你說協恩會考沒考十科。

答:但據明報07升中資料,去年協恩最佳會考成績是9A1B,你唔知咩?!唔考十科嘅學校勁極有個限度對不對?

3.你說亞虫以前年薪過千萬唔會貪。

答:亞虫只不過是一個年薪千零萬既打工仔,對你來說或許多,但對唐英年數以十元億計既家族生意來說,學你話事齋,根本冇得比也。佢飲支紅酒隨時貴過人哋買架車也!

4.你說雖然校友都可以係一個準則, 但認為若單看著名畢業生, 而不顧現時學校情況去睇一間學校, 係唔夠全面。

答:現實情況是我曾看報紙報導,你果間學校小學部收生參差,恐怕其一條龍中學變中中你唔知咩?!而升中Banding 5改3,加上搬了區去深水埗,近年會考成績大跌對不對?(沒歧視成份,但事實上多年以來九龍城學生的表現無論會考摘A率及課外活動表現勻勝深水埗學生係人都知,不必爭論),所以你說小學生都可打贏你中學校隊不足為奇。

5.你說現在對比大多傳統名校, 覺得(培正)係冇咁好。

答:之前講過,因培正學生幼稚園至中學直上,培正學生未必個個最Top,但以全港學校計Top得過培正既不出20間。但肯定不包括你果間在內。

6.你說勁既出名校友應排住隊咁十年八年出一個先叫勁。

答:咁你果間學校勁既出名校友又點樣排住隊咁十年八年出一個呢請問?況且培正校友拿諾貝爾獎都唔係幾十年前既事,只不過係1999年既事,而培正校友做財爺都係兩前既事,升做政務司都係今日既事,而培正近年比較年輕既傑出校友就有地鐵主席周松崗,香港大學新任理學院院長郭新,都是末來之星,佢哋讀書果陣冇乜攞過數理獎、音樂獎、體育獎或會考狀元,咪一樣咁成功!反而有D學校自認成日攞數理獎、音樂獎、體育獎,但百年過去了,又冇出過Top既科學家、Top既音樂家、Top既運動員。有D學校冇乜名人出就梗係話多名人出冇用格,對不對?遙想亞虫當年,做咗財爺,雄姿英發,咪又有D校友話自己由雞立鶴群變作鶴立雞群!現亞虫下台是否又變回雞立鶴群?

綜合以上各點,培正己比很多水準一般的學校好。一間好學校最先決條件是只要學生有潛質,學校就能將其培育成材,一般普通學校幾十年都末能培育出最TOP既勁人,勁極有過限度矣,對不對?

唔好話我督爆你啦!好多英華家長同我講話 06年 衰到得四十幾條A咋喎!而你就話比人地聽 06年.. 好似...??有120條A  架...!真搞事....FUNG12345你嘻道製造笑話,定係未Q瞓醒,作到連訓著覺都識作....! 唔怕得罪講句,英華扮係傳統名校,真係一廂情愿 笑死冇命賠...........垃圾一間.....!

垃圾      垃圾             :-)  :-)  :-)

你地真係好笑, 一個就只係識將培正o既好野放大幾百倍, 然後將英華o既隻字不提, 縮小至一文不值或強行扭曲, 以及惡意抵毀
其中最好笑o既係曾俊華都未上任就當係高官, 佢算係, 咁廖長城算唔算呢? 周松崗,郭新兩人50幾歲都可以話係年輕+未來之星(由此可見培正o既名人幾"年輕"), 兼且你死都要話英華冇出名人, 我對於你o既盲目程度真係唔識形容
而我o既意見同你完全相反, 以成績,體育,音樂及其他比賽作準則, 英華絕對係頭20(除成績外, 其他方面差不多全部都頭10), 而培正就做唔做頭30都成問題(我諗佢除左校友多d外, 都冇邊方面係頭20)
事實放在係眼前, d成績, 獎項唔係可以作出黎

一個則只係瘋言瘋語, 甚至作野去攻擊英華, 用詞用字更無文化可言, 不回應也罷
不過我岩岩搵到個有keep本書o既同學
http://img14.imgspot.com/u/07/153/04/
最頭係2006, 第2係2005, 第3係2003

同你地討論愈來愈冇意思, 我只想講, 英華並不需要你們兩人認同 bye

曾俊華現任特區行政長官辦公室主任,曾任政府工商及科技局局長、香港駐倫敦經濟貿易辦事處處長、香港海關關長、規劃地政局局長及房屋及規劃地政局常任秘書長 (規劃及地政)。就算未做財爺都叫做做過局長,咁都唔叫高官叫乜呢請問?唔通随咗特首、三司長外,香港就冇高官?唔通你所講果D二打六不知名台長校友先叫做高官?

你成日提起既廖生(相信九成市民唔識)只不過是由董伯年代委任既行政會議成員,嚴格來講只係委任議員唔係官,請搞清楚再講過。

況且廖生年近六十,唔通又叫年輕?亞虫、胡官(當佢哋叫做出名咁啦)都年過50,唔通又叫年輕?識話人又唔識話自己,雙重標準。我之前己講過,一個人在社會工作數十年方有所成,唔通學生一畢業就變作名人?能五十歲成名為TOP既勁人已不錯。其他學校亦然。殼王陳國強(培正人)都算年輕,不過我見佢仲未算十分出名,都仲未計佢住。你果間學校莫講話冇年輕名人(講最TOP果D),連老既名人(講最TOP果D)都唔多個兼唔多勁啊!對不對?

下個月政府換屆,特首會將D做野冇乜表現既人踢走,到時你個(知名?)校友分分鐘冇得留低。

另外,體育-是用來强建身體,音樂-是用來陶治性情、放援情緒(我建議你應多聽輕鬆的音樂,唔好玩咁多電腦,上網太多會上癮的)。學界之間的比賽可提升進步,但唔係用來鬥勁的,況且比你贏晒又如何?根本不值一晒,你學校咁多年來攞咁多獎,最後呢班人畢業後出過幾多Top既科學家、Top既音樂家、Top既運動員?

我話全港學校計Top得過培正既不出20間,係比較謙的講法,正確來說應不出10間,計算方法唔係以攞獎計(根本不值一晒),而係以整體學生表現及校譽計,以前提過,成績幾勁都冇用,有學生被人踢爆春袋或有人輕生的學校

ob1 寫道:
曾俊華現任特區行政長官辦公室主任,曾任政府工商及科技局局長、香港駐倫敦經濟貿易辦事處處長、香港海關關長、規劃地政局局長及房屋及規劃地政局常任秘書長 (規劃及地政)。就算未做財爺都叫做做過局長,咁都唔叫高官叫乜呢請問?唔通随咗特首、三司長外,香港就冇高官?唔通你所講果D二打六不知名台長校友先叫做高官?

你成日提起既廖生(相信九成市民唔識)只不過是由董伯年代委任既行政會議成員,嚴格來講只係委任議員唔係官,請搞清楚再講過。

況且廖生年近六十,唔通又叫年輕?亞虫、胡官(當佢哋叫做出名咁啦)都年過50,唔通又叫年輕?識話人又唔識話自己,雙重標準。我之前己講過,一個人在社會工作數十年方有所成,唔通學生一畢業就變作名人?能五十歲成名為TOP既勁人已不錯。其他學校亦然。殼王陳國強(培正人)都算年輕,不過我見佢仲未算十分出名,都仲未計佢住。你果間學校莫講話冇年輕名人(講最TOP果D),連老既名人(講最TOP果D)都唔多個兼唔多勁啊!對不對?

下個月政府換屆,特首會將D做野冇乜表現既人踢走,到時你個(知名?)校友分分鐘冇得留低。

另外,體育-是用來强建身體,音樂-是用來陶治性情、放援情緒(我建議你應多聽輕鬆的音樂,唔好玩咁多電腦,上網太多會上癮的)。學界之間的比賽可提升進步,但唔係用來鬥勁的,況且比你贏晒又如何?根本不值一晒,你學校咁多年來攞咁多獎,最後呢班人畢業後出過幾多Top既科學家、Top既音樂家、Top既運動員?

我話全港學校計Top得過培正既不出20間,係比較謙的講法,正確來說應不出10間,計算方法唔係以攞獎計(根本不值一晒),而係以整體學生表現及校譽計,以前提過,成績幾勁都冇用,有學生被人踢爆春袋或有人輕生的學校猤在我認為Top學校之列。

我勸你速逃吧!無謂再在此搞笑了。

全國政協, 行政會議成員, 好似都係立法會議員, 唔算係高官?
之前有傳係佢接替梁愛詩, 兼且原本d人想搵佢選特首
梁錦松夠做過財政司, 又唔見你計佢
我冇話過50歲叫年輕, 係你講咋
英華係你眼中一定乜人都冇, 因為你見過聽過都扮見唔到聽唔到
楊紹信又一定唔top, big4首席合夥人一定廢嫁啦
重要果d上市公司總裁, 我淨係記得有個叫歐陽伯權(成日學界見到佢), 一定唔係top
重有好多, 好似地鐵公司總經理劉天成, 同埋我好記場得有個設計師, 因為屈臣氏個樽都係佢設計, 係設計界入面應該好出名
其他返過黎講野,係校刊出現.....真係唔記得
年輕o既睇你點睇啦, 陳岳鵬, 史丹福畢業, 係美國幫d參議員, 眾員做野, 依家係匯賢智庫, 之前都上過報紙
http://www.savantas.org/tc/profile3_details.asp
不過我真係唔明你top o既定義係乜, 好矛盾

最後, 你個排名準則真係可笑至極, 唔勁果d就唔計, 係計就乜都計晒啦
整體學生表現及校譽計? 有何學生表現? 校譽都重有
真係最後一次回應, 回你寫o既野, 真係愈來愈覺得自己低能兼晒時間, 之前都好地地, 再見, 我唔會再入呢個post
真係唔知我或英華得罪你d咩
‹ 上一主題|下一主題