用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form ...
樓主: 1773
go

見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form [複製鏈接]

Re: 見識過無禮的喇沙校長後, 我想

其實我係路過...不過我都覺得呢位人士太過分...人家响度post與妳何干...點解要咁話人
wunma 寫道:

唔見左板主? 喂, 新加入國民, 去左邊呀, 家陣拎番份form未呀)))))?

你地咪傻啦! 如果真係咁唔喜歡, 當時果刻就可以唔交form, 收番份表啦, 仲使係道唱?

唔讀? 最好個個都咪讀!

Re: 見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form

算啦!很多家長送仔女讀名校都是一邊罵一邊奴顏婢膝地任人魚肉。覺得廚房太熱,就不要做廚子吧!她們的心態是,多你一個唔多,少你一個唔少。

誤會了誤會了, 我不是質疑別人的動機, 信教又好, 搬屋又好, 做portfolio又好, 求校長都好, 都是為了仔女而受苦.
以前自己上學也沒有上慕道班般勤力啦, 做功課所花的心機都比不上做portfolio啦, 對老闆都沒有那麼卑躬屈膝啦.
大家咁辛苦都係多得政府那些教育政策啦!!!!一諗起, 又要同哭一聲啦!

2007p1 寫道:
[quote]
Kamto 寫道:
Mrs. Fong,

如果一名家長為了子女,能花一大筆錢真正搬屋,或更難得的是,為宗教5分而願以差不多2年,每星期一次,連來回時間在內,要1個半小時至半天的時間上天主教的慕道班,我認為他們已付出應該付的,是值得給他們的。
假教徒?能有耐性坐在課堂上聽道理達2年才被接受領洗,他們亦付出了應付的啊!

先聲明,我無錢搬屋,又不是為子女而領洗。

我有個朋友初初是為了孩子入教,但經過差不多2年的慕道班(每次最少2小時),又要 drop notes,臨受洗前又要考試才可洗禮,好似返學。 雖然領洗紙已到手,但她每星期除了望彌撒外,也參加教堂的聚會。所以我覺得動機入教是沒題的,最緊要的是信主,我相信有部份人是為了這樣信主的, at least my friend is. [/quote]

我也想和大家分享一下我的經驗。

3年前,我也是聽「專家」話,自選&統一(外&本區)都是報沙田一所「名校」。自選因只得15分,冇宗教分,明知抽簽也冇得抽,但為表誠意口咼。

到統一被派第八志願後,當天早上立即拿預先準備好的Profile「叩門」。去到「名校」在大門口被校工攔住,叫我們把Profile放在門邊的一個大竹籮,然後請立即離開,當時竹籮內已有十幾份Profile。而當我們放低Profile,轉身準備行出去時,不知那位校工是有感而發,遝是好心提點我們,他跟另一位校工說﹕「校長邊會睇丫,整得幾靚都係成籮拎去掉!」之後真係音信全無,即使隨後再親身send 多兩次信(俾校工「轉交」)follow-up(不是sample letter),每次連埋回郵信封,也收不到任何回覆。

冇耐,有天在街上撞見個朋友,她仔仔也是派得不太理想,但是她卻高興地告訴我她早幾日已去了那所「名校」註冊她說是因為老公的Boss有個雀友咁啱正是「名校」校長的老公.....她說一封信也未send 過,校長也未見/傾過,只是收到电話後就到學校辨手續,不用十分鐘就註冊好。

當然「專家」也有講「天羅地網」,「網」者–「人脈」也,幾時都係最有用的,請大家緊記!
該用戶已被刪除

其實我都有類似經驗, 昨天我去交表, 是沙田一間好多好多人都報的地區名校, 我之前都有打電話去問收唔收其他資料, 佢地都唔會收, 當我把所有資料釘在一起, 整整齊齊地交比個老師時, 她馬上把文件拆開, 說這些(其他資料)先攞開, 其實我都只是加左一張小朋友既profile, 加兩份成績表, 之後她問我這些交唔交, 我問, 是否冇咩用的, 她笑說, 是的, 現階段我們不會看, 同分的會交 emb抽籤, 如果校長真的要看, 才會用, 我再問, 在什麼情況下才要看, 她沒答我, 只再問我交唔交, 我說都拿來了, 交吧, 之後她就在資料上寫上一個編號, 就"拍"的一聲"掟"落一個箱內, 我覺得佢有d似是在掟垃圾甘, 即時覺得不太好受, 都有d後悔交去這間學校, 不過我有20分, 相信都要抽籤, 因為應有好多同分的, Anyway, 我其實都是寄望私立和直資, 這些資助學校實在太看彩數了,

作為家長, 我才不想把孩子的教育寄望在一個隨機no, 我們要有選擇權,

王國長老

doristsang,

你唔使覺得難受的,你花了心機做profile,
才會見人掉落箱感覺不好,但表格唔入箱放邊好呢?
當年我無做profile,因為覺得無人睇,
我只半迫半推要老公寫封好好地既cover letter 比我!
佢寫好之後,我一睇十分滿意,寫得很是有感情!
當我地去到交表,只釘左張cover letter,
個收表的女士(可能是老師),看了看封信,
抬頭向我老公笑一笑說︰你是舊生?
我諗佢對我地都有印象的,老公的信睇到我都有D 眼紅紅。

很同意hengfung的說法, 這個世界邊有公平架!我有個朋友個女得Basic 果10分第一回合去抽九龍塘紅磚女校, 加上她不是住41區, 讀普通幼稚園兼成績一般, 跟本無可能入到該校, 結果她只抽到屋企付近的一間津校, 但上學三天, 該名校突然來電叫她面見, 去到學校她媽媽連英文都看不懂, 連張application form 都要求個書記幫佢填, 結果面試時校長揶揄了她一番後便叫她去交學費, 原來小女孩有個契媽是虔誠天主教徒, 她認識以往教過該名校校長的一個老師, 結果原來該老師親自拜託, 名校校長自然不願意也得收了該女孩, 我要說的是在背後有多少家長用盡心力去為女兒準備profile, 從小花盡金錢精神培育又有何用呢, 別人一個關係已可不費吹灰之力得到學位, 何來公平呢? 要公平還是選擇直資私校吧, 起碼命運在我手是嗎?

從來中國人社會就是講關係, 人脈, 冇得好講啦, 不過好似我老公話, 最差的學校也有好學生, 最好的學校也有壞學生, 作為家長的, 做好了本份, 但求安心, 盡了力就已經足夠, 至於入唔入到好學校, 好多時都是說運氣, 不過如果已經比了機會自己的子女, 就算入不到, 也都只能說是上天安排,

我和老公陪個女去考st.paul co-ed時, 我老公就問了我一個問題, 你估下如果李嘉誠個孫想入st. paul, 你話佢個孫使唔使interview呀?

其實直資同私校也一樣會講關係的, 只不過個個人都要考一次, 看來好似公平d, 可以賴個小朋友因為考得好才能入, 不是靠人事。

天 下 烏 鴉 一 樣 黑

私校/直資係醒目仔女都會有一個公平的機會去面試, 而津/官校可能係連呢一個小小的機會都無呀嘛       

講人事唔係中國人的專利, 在西方世界一樣需要, 唔係點解人地成日話d名大學係old boys club喎, 日本都一樣架。

有冇搞錯?居然有咁嘅校長﹗   

醒目開學勳章

王國長老

你真係咁覺得?還是只係講面試機會?
但嗰D 超級大塘呢?我唔覺得真係公平囉。

Alexismama 寫道:
私校/直資係醒目仔女都會有一個公平的機會去面試

麟媽媽 寫道:
你真係咁覺得?還是只係講面試機會?
但嗰D 超級大塘呢?我唔覺得真係公平囉。

[quote]
Alexismama 寫道:
私校/直資係醒目仔女都會有一個公平的機會去面試
[/quote]

There are a lot of under table deals in private or DSS schools as well.  I know a friend putting her kids into a famous DSS through relationship even they fail the interview.

麟媽媽

你睇清楚d.....................公平的機會去“面試”呀        明無     

什麼是超級大塘?????? .D字頭果D呀???............百痴人上

但講反轉頭, 人事關係每處都有架啦, 但有機會去面試, 始終都是一個機會, 我想如果小朋友的資質和表現是超水平的話, 學校亦真的會考慮, 但如果連面試的機會都無, 就乜都唔使講啦, 係咪     

不是趙榮德, right? Then do you know where is he now?

TTJTmama
‹ 上一主題|下一主題