用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公文式幼兒時段
樓主: yanyan0629
go

公文式幼兒時段 [複製鏈接]

Re: 公文式幼兒時段

Joanna Lee,
我女女報左EFL,我都想報ERP架,BUT 個miss話女女好怕english,所以由EFL 7A開始喎
唉...都7yrs,唔知要讀幾耐
曉彤&曉陽~

where can we buy kumon exercise?
can we buy it and do it at home by ourseleves instead going to kumon school?

martha.bb

我個囡學緊ERP 3A, 佢將快五歲, 學佐半年多, 由7A開始。  初初Kumon老師recommend 囡囡讀EFL, 但我覺得太淺。 其實開始讀時有個test , 看看小朋友可從那個level 開始, 囡囡初初做test 時本可由3A start 但老師說囡囡寫字唔夠快, 所以由7A開始。
Anyway, kumon 係可以學到很多生字, 但由於我囡囡英文生字一向識得多, 所以對佢來說無セ難度 。 但我曾比囡囡Dkumon 比佢表哥看( 將升小二) 他很多字都吾識。
但針無兩頭利, 我個囡D中文字就識好少, 現努力操佢。
所以若要識多D字學Kumon 都係good choice

jjmummy ,

多謝你既意見 ,我女女都想讀ERP,佢見FEL d練習好淺,話似幼稚園既...
但miss點都話報EFL,咁我自知女女ENG'好麻麻地' ,唯有試下先...我驚呢間KUMON'氹波鐘',因為間間唔同麻嘛!

如果讀得上EFL,遲D轉ERP得唔得呢
有冇媽咪試過?
曉彤&曉陽~

ANyone know which Kumon Centre in TaikooShing is better ?  Will not lengthen the hours ... etc.

martha.bb

未開始前kumon老師都recommend 我個囡讀EFL, 佢地話讀傳统個個,讀上去後會好深, 但我覺得EFL對我囡囡來说其係太易, 所以我堅持讀傳統個個, 若將來覺得深才轉。但其實都要睇小朋友嘅程度。

jjmummy,

我個女eng exam得70幾分,oral60幾tim,ice~冇"s"音,其他"k,g,d,th..."音都冇,miss話EFL咪EFL law,但希望女女會進步啦.
女女呢幾日都主動叫我開cd機溫習,自己默生字;暫時我都滿意既 唯有暫時觀察,因為EFL係偏重ORAL多;ERP就grammer多d,我梗係buy ERP,貼近小學d功課/exam嘛
曉彤&曉陽~

Hello everybody,
這2天忙於覆
- Martha.bb
小朋友學習最重要有興趣,如果她肯自己聽,已經是一個好開始.之前說過,我女兒4歲掌握不到數1至10,對數學很抗拒,所以我才替她報公文.返公文後1年後,學校老師對她的評語由未達至應有水平變成對數學有潛能,我自己對她的改變也有點驚訝.我女兒有個同學的姊姊,今年升小五,她媽媽說她的數學一直不好,姊姊看見妹妹學公文數學,也想報讀,測驗後老師說她的底子不好,要由單位加數開始做起,媽媽說她一向做功課很散漫,但現在會自動自覺去做公文.如果妳女兒現在不再抗拒英文,打好基礎後,可以好快追上.
- Hi, jjmummy
妳女兒讀幾個月已經由7A升上3A, 好叻呀!我女兒可能底子麻麻,讀了20個月,現在才2A尾,妳以前怎教她英文?請指教.
- Hi, LadyWong
公文式不會只賣教材,書和CD,導師會因應學生的進度給予下星期的教材,一定要上堂.
- Hi, Yanyan0629
中文5A及4A基本只要聽和讀,3A開始要描字和拼音,我女兒中英文現在都是每天5頁功課(數學每天10頁),每科不計聽CD,應該15-20分鐘便做完.寫拼音每頁只是10數個,好快做完.
以前公文是3歲開始,後來改4歲,但這2年再改回3歲.幼兒時段全部學生都是3-6歲,其他時間便什麼年齡都有,其實上堂時每個小朋友都是自己坐低做功課,中英文便聽CD加做功課,做完再由老師改和聽他們唸讀,上堂不用分級.幼兒如果他們上堂留心安靜,老師會有小貼紙獎勵,他們有他們的方法維持課室運作,,不用擔心.

JoannaLee,
多谢稱讚小女, 佢並唔你係講得甘叻,只係日日操練的結果。佢由細到大都喜歡英文書,可能我只買英文書及CD比佢。現發現佢的中文字識好少,我又開始買中文書比佢看,個囡剩係仲意睇公仔,比佢激死。By the way, 學kumon 好處可以識多D字,你個小朋友係咪讀三科, 幾多歲呀,分享下。

Hi, jjmummy
我女兒剛6歲,9月升小學,她4歲開始讀公文數,4歲4個月讀英文,4歲8個月學埋中文,不過上小學後不知可否兼顧,到時再算.
妳女兒現在幾歲?妳說她中文差,我介紹妳看一本書,叫如何教幼兒識字閱讀(大約是這個名),沈雁著,這書作者依照英文版的如何教幼兒閱讀一書的方法,再加以系統化,用自製識字咭,教2歲或以上的幼兒認字.我女兒4歲時,我參照這書的方法,短短2個月她已認讀超過250個中文字,她對這方法的喜愛程度,是每天起碼要玩3次,早上起床第一句說話,是"咪咪我想玩卡卡!"不過後來我懷孕,放工已沒有精神和她玩而沒有繼續.近來我和她再玩,她很多卡仍記得,我現在都會再做些新卡,教她小學要認識的字.
這本書可在圖書館借,妳可上圖書館網預借.我自己做識字咭的方法,是在電腦打我女兒想學的字,貼在白紙上,買4R過膠咭自己過膠.1張A4影印紙1開4尺寸剛剛好,過膠咭在文具店買約$30/100張,儲存方便,不會弄髒,但要留意咭的角度,不要反光.我覺得這本書的方法很有效,大家不妨試試.

JoannaLee

多謝你回覆, 我囡囡10月尾五歲,升K3, 個本如何教幼兒識字閱讀, 我上星期去公司附近間書局但缺貨,我會再去其它書局買, 你囡囡除學kumon maths & chinese 外有無學其它呢, 小學相信無咁多時間學嘢。

Hi, jjmummy
本書圖書館有得借,妳可以在圖書館網上預借.我女兒學公文式中英數外,有玩鋼琴,小童軍,原本現在亦有在社區中心玩英文playgroup,棋藝及繪畫,但9月後和英國文化協會學英文撞時間,所以暫時無報新課程,等9月開課後才決定.我聽其他家長講,我女兒的小學不算很多功課,希望她小一後仍有時間繼續返公文式3科.

JoannaLee,
I propose to send my son (5years old this Oct) to learn Kumon Chinese, as he is studying Int'l school. Is all center the same?  Did they teach how to write also? any comment?
Tks
QQYANN

JoannaLee,

請問一個4歲小朋友,你建議他學是否學公文數先較好,然後再考慮公文英文及中文?

Thanks!

Hi, bbpoon
我女兒4歲開始學數學,學校同班的同學遲她1年學,現在級數一樣,所以我認為可以5歲才開始學數學,除非他像我女兒以前數學連1至10都學不好.英文需要時間浸及低級數只是教單字及短句子,所以可以4歲讀.中文低級數學單字及短句子,聲母韻母,但上至第四級,會要求小朋友看見中文拼音如ma ma,便知道是讀媽媽,太細開始可能比較難掌握,可以5歲才學.

Hi, QQYANN
公文式中文第一級是學單字,短句如獅子來了,老虎走了等和10首兒童歌謠/唐詩,第二級會學10多字的句子,第三級開始要描字,小朋友跟住有筆順指示的一個大中文字寫,和跟住寫中文拼音,5歲應該應付得來.公文式中文有認字咭,拼音咭賣,價錢不貴,可以買來試.

Hi JoannaLee,
Tks very much.  Where I could buy the card?  Do I need to enroll first and buy from the center?
QQYANN

JoannaLee,

我睇完你的發表意見, 覺得你好厲害    , 要返工但教囡囡教得好好, 時間運用得好好,希望你可以分享一些心得待我可以學習

我同你一樣要返工, 有一個囡囡4歲(讀全日班), 一個妹妹8個月
我每日回家大約6:30, 跟住同家姐洗白白, 食飯, 玩一陣已經9:30要入房訓, 已經沒有時間睇電視, 做自己私人事, 何來有時間再教佢做其他事, 你介紹個本書我都有買, 但好多時係佢倒轉頭話佢做老師(當然佢講出來都係讀錯), 令我已經無耐性再說下去

Hi, AMY
我介紹的書正確名稱是如何教幼兒學習識字閱讀,胡雁著,圖書館號碼是802.2033 4771.
有一個心理輔導導師說,教育小朋友需要時間,金錢及精力,如沒有時間和精力,便要用金錢外判給其他人幫忙. 妳回家至睡覺共有3小時時間,有什麼可以交給其他人做? 我自己時間也不多,在親子王國發表意見,也是用早上上班前和吃午飯時間打,現在開了過膠機,覆妳後便再為大女兒做小一運用和認識的識字咭給她玩,看兒童心理書是用上下班搭車時間,基本上回家後所有時間都是照顧2個女兒.我女兒玩咭有時都要做老師,如果好多咭都讀錯,即是她未熟,一次教5張新或未熟的咭已足夠,如果妳跟上述書的教法教她字,她應該好快便認得很多字,但要留意如一張咭有數個字,要用手指逐個指給她看,否則她可能記得一帆風順.輪船,但不懂自己讀帆船.其實玩咭一次只需數分鐘,最緊要是讚賞,10張記得5張都要讚她有5張記得,自己抽起她不熟的5張下次再教她.有時可以轉方式玩,我會和她自己創作故事,如有獅子,麥當勞,學校,飛機,紅色,我會亂作從前有隻獅子去麥當勞吃薯條,然後返學校坐飛機去紅色的森林...越不合理越好笑,她越喜愛玩,妳可以試試.

Hi, QQYann
買公文式我想要妳在讀才會賣給妳.

JoannaLee,
Tks, I will enroll the class after my son settled down in his year 1.  Will let you know after I enrolled.
Tks

joanna,

你提及的書我都有借閱, 真係一本幾好書.  我都諗住買番本留用.  我上倨月都有開始實行, 但進度其慢. 我諗我都要從頭開始先得.  從你處, 我真係穫益不少.   
‹ 上一主題|下一主題