用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 9月份加入協下小一的家長
樓主: Snake
go

9月份加入協下小一的家長 [複製鏈接]

Re: 9月份加入協下小一的家長

其實在星期六的家長會, 我已經覺得老師好惡.  但呀囡竟然話鍾意小學多d, 因為老師靚d.  我問她唔驚老師惡咩, 她說只要乖就不怕老師惡.

我已經填晒所有通告同手冊, 學生編號就填出世紙編號, 點解要記咁多number, 將簡單複習化.

醒目開學勳章

Snake msclara

我女(三年級)都冇收到交簿費既通告喎....可能今日先派...

你地女女叫曉彤..海晴...我女叫曉晴...女仔名好似差唔多咁   

我妹妹個女1G班..第一日返學話好開心...學校好大喎

Carollam,

今天收到通告各樂理學習班,小女對中樂班感興趣,想請問妳知不知道它的意思是逢一、二、四每星期三堂,$450/9堂,對不對?另外,它說有古箏、笛子、二胡、琵琶、揚琴......等等,是不是任擇其一?我搞不清楚它的意思!

我想問老師取報名表時, 便有時間表 !  本來都想參加小提琴, 但是又要早些返學校學.   我現在工人真空期, 所以都係暫時閣置, 而且囡囡想學芭蕾舞多d.

其實曉彤通街都係, 最衰都係我老公無心機改.  好在我幫呀女改的英文名不是太普通.  

我想問下你地幾點比仔女吃午餐 ? 有冇比仔女吃早餐 ?  你地幾多點上校車 ?

唔好意思咁多問題 !

carollam310 寫道:
Snake msclara

我女(三年級)都冇收到交簿費既通告喎....可能今日先派...

你地女女叫曉彤..海晴...我女叫曉晴...女仔名好似差唔多咁   

我妹妹個女1G班..第一日返學話好開心...學校好大喎

醒目開學勳章

阿女而家食緊野... 都唔知早餐定午餐 :  : 阿女11:45分上校車架

醒目開學勳章

遲D會再有興趣班通告....好多張架 好多野參加 到時先慢慢睇慢慢揀都未遲

我個女要11:35上車, 長週還要6:30上車.

阿女而家食緊野... 都唔知早餐定午餐 :  : 阿女11:45分上校車架

多謝你的分享, 我現在工人真空期, 有d擔心呀女有功課做時.  我d時間就唔夠用.

遲D會再有興趣班通告....好多張架 好多野參加 到時先慢慢睇慢慢揀都未遲

上網見到詩班招生的通告, 但無派比我地 ?  而通告話小一都招生.

你地會唔會織冷衫比仔女返學 ?  會織背心定長袖 ?

大頭玲 寫道:
我住將軍澳, 唔知點算, 我呢區冇校車, 有冇好ge保母車介紹?? (以防校車安排唔到)

2個鐘我諗有少冇多!  協和係我第三志願 (40 深水保區), 我都好滿意, 因為身邊d fan好多三甲不入, 派成十幾志願, 間學校係邊都唔知! 為此好唔開心!

我諗您地會知多d協和ge野, 有時間講多d比我知 口Y!  唔該!

Pls check PM.  Thanks.

Lion_Kinf

I replied.  Pls check PM.

大頭玲:

Thank you so much for your prompt reply.  Your son is so smart and you are a very nice BK mum.

Lion_king

HI Snake

您都online 呀?!  我好想織, 不過好"論盡", 學織冷衫時, 搞到有兩隻手指腫左, 衣加重未好, 故得個恨字o

Snake 寫道:
你地會唔會織冷衫比仔女返學 ?  會織背心定長袖 ?

我都織得好慢同埋唔係咁熟手, 所以現在開始織好都凍了.

我個仔讀1T班,我在綱上看家課冊,我覺得呢班進度好慢.

CynCyn

我覺得1W, 1S 好似比我地快.  不過呀女做昨晚的功課, 都用了一個多小時(因為佢八卦, 周圍走去取用品).

下午班的時間好趕 !

亞仔係1w班, mug 已經可以上綱睇功課拿?! 我都上去睇下先!  我通常睇手冊, 同靠亞仔自己講, 錯左就第二日再搞掂lu!

我每晚都cross check 手冊和網上的功課, 唔明白的地方再問呀囡.  始終都要適應期, 呀囡有晚哭著話唔見左本作業, 再問之下本作業交左比老師改.

:
‹ 上一主題|下一主題