用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 弱聽
樓主: DaisyWong
go

[聽/語障] 弱聽 [複製鏈接]

Re: 弱聽

其實弱聽小朋友,需唔需要特別教導? 特別係學講0野環節... 但係我要番工, 咁點算?

connieremy 寫道:
其實弱聽小朋友,需唔需要特別教導? 特別係學講0野環節... 但係我要番工, 咁點算?

我個朋友有弱聽的小朋友, 但唔知可否幫到你.
小朋友係因為耳仔的神經線[痴埋左],
無得做手術, 醫生話睇下大d會否分返開.
大約2歲幾發現, 咁之前未入 I位就去聾人福利會做training.
3歲多就雙耳都戴耳機, 每個月接受2次言語治療,
做發音 同 聽音訓練.
因為佢又係聽得唔係咁清楚. 所以會讀錯.
如: 豆 說成 狗, ST會遮住個口讀豆,
請小朋友指出該圖畫.  同埋用圖咭糾正其發音.

不過佢聽唔到/S/音 同埋在佢背後講野都聽唔到,
返學的時候, 如果唔係望住小朋友, 課室太嘈都唔知老師叫佢.
所以就同佢做聽力訓練, 要佢習慣多練習聽野, 如: 搜集
唔同動物的叫聲, 播出黎比小朋友估係咩動物 /
叫小朋友閉上眼, 在佢頭的前後左/右, 把一粒積木掉入杯,
請小朋友指出是邊個方向傳出黎等等........
今年一月小朋友再驗, 醫生話有改善, 之前係中度至嚴重,
而家係輕至中.

如果你小朋友好細, 你咪用手搖鈴同佢玩. 又或者先由物件
名稱開始教起, 雖然你要返工, 但每日抽少少時間(5-10分鐘), 持續的練習係好重要. 或者你教埋照顧小朋友的家人一齊同小朋友練習吖 !!!     

Hi BK mums,

年多前的topic, 估不到會再一次重現.

我bb嚴重弱聽, 需要戴耳機, 經過這一年的訓練, 進展理想, 現在入讀一般幼兒班, 當然訓練仍要繼續, 惟一担心的是bb聽力下降(may or may not be happened), 但仍有出路, 可選擇人工耳蝸

各BK mums的心情可以理解(担心, 傷心, 徬徨 ......), 但最重要的是收拾心情, 積極找出路(醫生確診, 教統局排期), 因bb學習語言的黃金時間有限(0-6歲), 而且愈早得到治療, 對bb語言發展愈有效

大家一切努力, 條路不是孤獨的走, 共免之      
子喬(兔仔B)

Hi all mum,

我囡(現在3歲10個月, 讀K1)上星期四在瑪麗醫院用貼電線驗耳,聽力學家話佢左耳105分貝,而右耳50分貝,但她說話方面唔覺有問題,咬字清楚,是一名多嘴妹,依家要等到6月29日才見醫生,現在心情真是很傷心

當天的測試是在早上進行的,而之前一晚剛好完成了6天之抗生素(因之前氣管炎入了醫院,出院後需要服食6天抗生素)唔知會唔會影響到結果呢?

上年十月去過教統局,預計今年7月要覆診見馬小姐.

彤彤个人網頁[img align=left]http://image.go2hk.com/image/27/74/71/bb2.jpg[/img]

子喬(兔仔B)

Hi 小彤彤BB,

我不是專業人士, 唔知抗生素會唔會影響到驗耳結果.  但如果囡囡說話方面唔覺有問題,咬字清楚,是一名多嘴妹, 點解會發現有弱聽?  因為聽唔好先有可能講唔好呀.  

如果囡囡說話方面唔覺有問題, 你也不必太担心, 因為評估唔係單靠數據, 當然數據有一定參考價值, 但也會視乎bb實際情況, 你可同醫生/教統局傾傾
子喬(兔仔B)

是上年暑假發現的, 外婆給她用耳筒聽收音機, 她說左耳完全聽不到聲音, 在這時候才開始去驗耳
彤彤个人網頁[img align=left]http://image.go2hk.com/image/27/74/71/bb2.jpg[/img]

今朝我細b係粉嶺健康中心做完測試又係唔合格,佢而家5個多月,姑娘話2個月後左右有人再聯絡我地約時間再做test,仲話到時醫生會開d藥佢食得佢睡好d,初時都唔知弱聽呢會時,而家睇完呢個topic好似仲驚左tim呀!!先知原來會引申咁多野出黎!!又有人去私家睇完都唔可以作實,唔通真係要等多2個月至再去政府到睇先知,但可能到時又係要等結果,好擔心呀?請問而家我可以做d咩呀?!! :cry:
我叫BB哥哥 我叫BB弟弟

宣美語言及聽覺訓練中心可能幫到你。http://www.suenmeicentre.com/frame.htm
Do your best and God will do the rest! :-D

我個B都係這樣! 有冇人知係咪一定有事?

Have you heard of John Tracy Clinic?  They provide distance education for parents of young children who are deaf and hard-of-hearing.  It's free of charge.  Check this out at www.jtc.org.  There are a lot of valuable resources.  

大家好, 其實我是一個小學教師, 今年教小一, 班上來了一個弱聽學生, 他已七歲了, 但他在五歲多時才被發現是弱聽, 即是說, 他有五年時間是生活在沒有聲音的環境中, 他有很多東西都不懂, 我真的不知由那裡開始教導他, 可給我意見嗎?

竟然有老師主動上網找人幫手教聽障兒童,這真令人感動,同時亦反應政府的支援不足‧
如果小朋友情況這樣,我想你可打電話去聾人福利協進會(2711 0376)到問下,或者叫家長找協會詢問及協助,向他們詢問意見如何讓老師協助小孩學內學習,協會是有很經驗,而他的社工亦很好,相信可以幫到手。

原文章由 JR東日本 於 07-9-23 09:39 硐表
大家好, 其實我是一個小學教師, 今年教小一, 班上來了一個弱聽學生, 他已七歲了, 但他在五歲多時才被發現是弱聽, 即是說, 他有五年時間是生活在沒有聲音的環境中, 他有很多東西都不懂, 我真的不知由那裡開始教導他,  ...

你找學校的educational psychologists傾下及同家長了解一下小朋友 之情況.我個仔都是剛讀小一是有很多學習上的問題.老師是需要extra去協助.否則小朋友很辛苦的.

因為小朋友本身之language上已不好,令他在學習上有很多障礙.

原文章由 MsWoo 於 07-9-25 12:08 硐表
竟然有老師主動上網找人幫手教聽障兒童,這真令人感動,同時亦反應政府的支援不足‧
如果小朋友情況這樣,我想你可打電話去聾人福利協進會(2711 0376)到問下,或者叫家長找協會詢問及協助,向他們詢問意見如何讓老師協助小孩學 ...

可以去私家聽力中心做聽力檢查及到私家的耳鼻喉科跟進耳朵之情況.時間把握好緊要.早些做治療僧好些.記得要安排言語治療.

原文章由 double-w 於 06-10-26 13:33 硐表
急/急需要幫忙 -
妹妹的仔仔3.5歲, 剛發現左邊輕微, 右側中度, 沙田威院評估彼後要六星期後才見醫生, 我見議自己先去找私家醫生,
小朋友的情況是2歲多說話仍不清又不多, 要上"言論治療" 課, 五個多月前治療師又懷疑 ...

有,我個仔在差不多5歲才發現弱聽,仲係兩隻耳,中度,要戴耳機,做言語治療,情況有改善.不過剛上小一,就較為吃力.剛有教育心理學家對老師作出了一些建議,希望對他有幫助.

如你們的孩子如需要有其他支援,又要讀主流學校,最好讀津校.直資沒有教統局backup.

joshua's mom

原文章由 灝霖媽媽 於 06-5-4 13:59 硐表
有呀,我bb都係弱聽的,起初我好驚、唔知點算好,但而家無事啦,因為我個bb識講好多野啦,佢就黎2歲啦!(5月24日)

醒目開學勳章

各位弱聽媽咪請幫忙

我姨甥仔今年一年級 6 歲..
尋日係學校做聽力測試..答覆係聽力有問題..
但今日排政府要去到出年 3 月..
請問有冇媽咪介紹可以係邊到 check ..

唔該各位媽咪

你自己覺得佢的聽力如果?我唸佢可以係好輕微的,唔駛太擔心!所以可以等3月,因為跟政府的程序會好d,如果真的有問題都會follow得好d!

原文章由 Oscar媽 於 07-11-29 12:23 PM 發表
各位弱聽媽咪請幫忙

唔該各位媽咪 ...
http://www.mybabyface.hk/200712/winglam&holam/mygallery.htm

聽力測驗最好都係跟政府,佢地都跟得好貼
但如果係發炎果d就最好搵私家醫生,事關唔使等太耐

原文章由 Oscar媽 於 07-11-29 12:23 發表
各位弱聽媽咪請幫忙

唔該各位媽咪 ...
‹ 上一主題|下一主題