用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: jojolcc
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

Aimee,

果個網址開唔到既 ? 星期日你反唔反學校丫 ?

唔該 !

car-long

遘問培僑會在短期內辦開放日嗎?
很希望可以帶囡囡去看看校舍.
培僑也是我目前的心水學校,
我囡囡會考07-08年度的小學.

Car-long,

邊個網址開唔到呀?
星期日返學校做乜?

GraceMami 寫道:
遘問培僑會在短期內辦開放日嗎?
很希望可以帶囡囡去看看校舍.
培僑也是我目前的心水學校,
我囡囡會考07-08年度的小學.

上星期日開放日咗喎!!!

Aimee :

邊個網址開唔到呀?
校車資料果個 . ( 係前文見妳 post 過,不過我入唔到 )

星期日返學校做乜? [/quote]
亞仔昨晚不停話星期日要返學 wor, 就係唔知為咩 ? 所以問下妳 law  

carlo

car-long,

校車資料─http://www.puikiucollege.edu.hk/pui_kiu_online_campus/info_files/busroutes.pdf
不過係05-06架喎,06-07都未出。

上星期日25/6校內家長open day,下星期日9/7就家長日,今個星期日我知有d小一去故事比賽,但唔係返學校喎...。  

06-07校車資料有啦啦!

http://www.puikiucollege.edu.hk/pui_kiu_online_campus/info_files/2006-2007schoolbus.pdf

請問有囝囡讀緊的家長, 讀咗成年有冇對培橋有不滿的地方呀!  雖然好評如潮, 但一定有不足之處, 可否告知。

請問多唔多新移民讀呀?
有冇每日升旗呀?
Trevor Mama

When is the open day for the public?

Thank you.

october

"好評如潮"?好似重係概念股咋喎。

醒目開學勳章

Hi alisoncheung

請問多唔多新移民讀呀?  唔太多新移民, 但有移民回港的小朋友.
有冇每日升旗呀? 只是每個月有一天月會升旗儀式.

Benben23,

Thank you!

Do you have kid study there?  May I know the discipline about them?  Will all teacher think the discipline are very importation or let them free as other international school?
Trevor Mama

wutoa 說道 : "好評如潮"?好似重係概念股咋喎。
我不大明白可否詳述.

benben23 寫道:

有冇每日升旗呀? 只是每個月有一天月會升旗儀式.

每個月有一天月會升旗儀式?!
只是中學部嗎?

請問有冇培僑家長知道,校方幾時才興建泳池?  

升國旗....好似開學日聽過亞女提過之後一直都沒有再講過, 不知是沒有升, 還是亞女沒有講

新移民...大概考不入吧, 中英文水平都要求咁高...回流移民及混血兒倒有不少

泳池...最近好似見個地盤開始動工, 聽其他家長講話下年應該有得用

概念股...都運作左成年, 都唔算係概念股喇卦, 基本上各方面都真係幾好, 少問題一定有, 但我同埋同班的其他家長都覺得好OK啦

請問有無成功叩門的插班生?

所指的是2006-2007年度,小二至小四插班生。

聞素培僑插班位絕無緊有,因校方堅決不開新班,但又無學生退學。

想請問實情是否這樣,有無小朋友能成功插班?

謝謝分享!

deleted.

對於是否太多新移民,倒不成問題。若然學校有咁多人扣門,所收的學生,都有一定水準。我指嘅唔係家庭背景,而係小朋友嘅水平。若然係這樣嘅話,就不應太擔心,作為家長,唔係應該教小朋友不應歧視嗎?

我讀中六嘅時候,就有一個讀中五嘅新移民師弟,中三才學英文,因知道自己不足,每天讀字典。有一日,英文老師拿了一篇水準極高的作文在班上傳閱,並說出原委。後來知道這位師弟會考成績很好,更進了本地大學。

老實說,若然我的囡囡有這樣嘅新移民同學,我會贊成囡囡交這樣嘅朋友囉。

再講,本港學生,甚至外籍學生,也不見得一定是好,在乎品質而已。

piggybank,

Thanks for your info.

piggybank 寫道:
升國旗....好似開學日聽過亞女提過之後一直都沒有再講過, 不知是沒有升, 還是亞女沒有講

新移民...大概考不入吧, 中英文水平都要求咁高...回流移民及混血兒倒有不少

泳池...最近好似見個地盤開始動工, 聽其他家長講話下年應該有得用

概念股...都運作左成年, 都唔算係概念股喇卦, 基本上各方面都真係幾好, 少問題一定有, 但我同埋同班的其他家長都覺得好OK啦
‹ 上一主題|下一主題