用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IAHP Picture Dictionary中文版
樓主: Big谷媽
go

IAHP Picture Dictionary中文版 [複製鏈接]

Re: IAHP Picture Dictionary普通話,繁體版{人數未夠,歡迎入來加入}

Dear All:

Please check e-mai ((exep...raynthia))

Re: IAHP Picture Dictionary普通話,繁體版{人數未夠,歡迎入來加入}

Hello,
你地開工未呀! 我屋企部电腦壞了,惟有在公司試做某些部份,希望不影響進度.

cat,
我己收到file,我想確定當中是否沒有白底紅色的字圖,那么我是需要從"杜曼百科光碟.doc"抽出已翻譯的文字去做白底紅字, 正確嗎?

Olive

Dear All........

其實那些file是另一組....開始做...第一部份的檔案{將中文字key 入LAN2 下} 之後再將聲音加入....現在另一組將會比第一部份給我們.....我們做的只是將聲音加入....

I have not yet received any file! Is there any problem with my email address or you may pm me.

Cat108 寫道:
Dear All:

Please check e-mai ((exep...raynthia))

Please PM your E-mail add to me again!!

Cat108 & 其他媽咪,

你地做左幾多呀? 我收唔到那個白底紅字的file, e-mail 顯示好似係有virus所以節左. 我想問, 我需要自己做埋白底紅字的file嗎? 還是只需要做聲音就夠呢? 又係咪將個普通話聲音replace落去個日文到呀?

Big 谷媽

I have PM my email address to you. Look forward to receiving the files!

Cat108 寫道:
Please PM your E-mail add to me again!!

[/quote][size=small]只需要做聲音就夠,將個普通話聲音replace落去個日文到

[quote]
Big谷媽 寫道:
Cat108 & 其他媽咪,

你地做左幾多呀? 我收唔到那個白底紅字的file, e-mail 顯示好似係有virus所以節左. 我想問, 我需要自己做埋白底紅字的file嗎? 還是只需要做聲音就夠呢? 又係咪將個普通話聲音replace落去個日文到呀?

Big 谷媽

唔好意思! 我電腦知識好差呀! 我想問"加入聲音的工作"第一項講0既"使用audacity程式",點搵呢個程式呀!

請問額满未呀...我想加入但未訂貨..可以嗎...

sorry is full

isak 寫道:
請問額满未呀...我想加入但未訂貨..可以嗎...

I think I am an idiot! I have received the files but I can't open them! Another question is can I replace Spanish instead of Japanese?

Cat108 寫道:
[size=small]只需要做聲音就夠,將個普通話聲音replace落去個日文到

Cat108,

係咪我地做好左聲音之後, 對方才會給我們那個白底紅字的file?

Cat108 & 各位媽咪,
請問你地要幾耐時間才完成呢? 依言爸的一組用1個月的時間完成, 我們只是加上普通話聲音, 那麼2 個星期去完成可以嗎? 若是不能, 請大家設一個時限啦! 因為我預產期在11 月, 希望可以臨生之前完成, 請見諒!
另外, 有個term 我找不到中文名, 想請你地幫忙. 是Insect 裏的citrus dog, 有無人知道呀?

Big谷媽

Big谷媽 寫道:

另外, 有個term 我找不到中文名, 想請你地幫忙. 是Insect 裏的citrus dog, 有無人知道呀?

[/quote]

Big谷媽,
You are doing volume 5 too.
I'm from Palmchristy's group and also couldn't find some of the words from the Insect group.

Wondering if you can help me with Chinese translation of the following:

~ Robust Cicada
~ Serrate Long-horned Beetle
~ Citrus dog

Thanks in advance!      

serrate long-horned beetle : 鋸齒狀長角甲蟲
Robust Cicada: 我只譯作蟬
有無人知道 Citrus dog 中文係咩野? 佢個樣其實係隻蝴蝶.

請問有無人可人解答呀? 我都想快d開始做. Thx a lot!

Mandy.Yip 寫道:
唔好意思! 我電腦知識好差呀! 我想問"加入聲音的工作"第一項講0既"使用audacity程式",點搵呢個程式呀!

Hi Mandy.Yip!

在 audacity.sourceforge.net/

MANGKWAN

Dear All:
其實現在我們所要做的是..
[size=small]將中文的繁体字,配上國話發音,而key一些中文的繁体字入白底紅字的檔案內,另一組已經做了,所以當他們十名完成後,便會forward給我們
上次forward 給你們的file就是那些''白底紅字檔案''你們可以嘗試加入一些中文字再試發音綀習下.

Big 谷媽:
如果你急

不要緊! 其實我並不是急著要用我們的製成品, 只是我放產假期間不便用電腦, 可能會和大家失去聯絡, 所以才想儘快完成.
Cat108, 你說你不曉得打中文, 其實我們不用自己打的, 在”杜曼光碟.doc” 的 file裏cut & paste 去這個web: http://www.kanhan.com/tdc/tools1.html 的廣東話做錄音, 每一個音中間用 , 來分隔 e.g. 橙,梨,蘋果   然後用audacity cut開佢地, 那便可以省回很多時間了.

MANGKWAN,

Thx for your help.

[quote]
MANGKWAN 寫道:
Hi Mandy.Yip!

在 audacity.sourceforge.net/
‹ 上一主題|下一主題