用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
樓主: Albeleung
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-11-8 13:14
所以,可能只係對傾向全人敎育嘅中小學,或者叫做好現實,佢哋係會睇吓呢啲CV內容,從中可以睇到父母嘅睇 ...
我地的初心只係想仔女學多D唔同範疇的野, 有無Cert都參與, 無諗過對升小、升中有幫助. 不過事後覺得係有幫助. 至少小朋友習慣面對陌生環境、陌生, 面試時肯回答問題. 英文、普通話都答到咀. 而面試老師好多時都會問返呢D課外活動有關的問題, 小朋友自然識得答.  

所以,可能只係對傾向全人敎育嘅中小學,或者叫做好現實,佢哋係會睇吓呢啲CV內容,從中可以睇到父母嘅睇 ...
請問所謂非學術的活動,例如運動係點樣show 在cv 上?因為通常都無証書。

sugar1redbean 發表於 21-11-8 13:51
請問所謂非學術的活動,例如運動係點樣show 在cv 上?因為通常都無証書。

有啲游水學校會有證書。

你也可參加一些比賽,豬肉獎都無所謂。

就算冇證書,你都可以照寫,起碼學校會知道家長係關注小朋友的全面發展。

sugar1redbean 發表於 21-11-8 13:51

如果指田徑,都有啲柴蛙蛙嘅比賽,佢哋有出證書,不過,近期就難少少,疫情嘛。不過,若有,都可以照寫係CV上。至於,可以簡接啲,當生活照放喺CV到㗎嘛,考小學受生活照的,學校/老師又會睇到,又有趣味性啲~~~

pccw2017 發表於 21-11-8 13:34
我地的初心只係想仔女學多D唔同範疇的野, 有無Cert都參與, 無諗過對升小、升中有幫助. 不過事後覺得係有幫 ...

潮流興all rounded 小朋友 不只要讀書 希望有身心發展 如體育或音樂

mcl203 發表於 21-11-8 09:58

我都係講緊直私,不過,津嘅傳統小學都係適用~~~

非學術嘅活動當然要參與(不為考小,都應該培養下興趣),但cert又唔係咁重要。照片也可以展示到小朋友的活動。

我小朋友未考中學,未有經驗。考小學時,都係0證書(學術/非學術)。我嘅經驗係小朋友的面試表現最重要。
如需要交個人檔案,我用照片展示小朋友日常活動。

karenaleung 發表於 21-11-8 16:42
非學術嘅活動當然要參與(不為考小,都應該培養下興趣),但cert又唔係咁重要。照片也可以展示到小朋友的活 ...

咁有證書或證明,仲乜要收埋唔交出去呢?CV就係講自己嘅個人資料,生活照只係其中一部分~~~

mcl203 發表於 21-11-8 16:51
咁有證書或證明,仲乜要收埋唔交出去呢?CV就係講自己嘅個人資料,生活照只係其中一部分~~~
...

個人檔案,學校會有限頁數。例如就算夠用,也不需要准許8頁,用足8頁。我認為證書不重要(就算我有)。小朋友學樂器,未考級,冇證書 當然大家想放也冇所謂(如有證書)
我想講就係冇任何證書,都不影響考小(我小朋友係例子)

karenaleung 發表於 21-11-8 17:08
個人檔案,學校會有限頁數。例如就算夠用,也不需要准許8頁,用足8頁。我認為證書不重要(就算我有)。小 ...

做profo有好多方法,8頁係非常多了,已經可以表達好多內容。你唔交係自由嘅,各施各法嘛~~~

mcl203 發表於 21-11-8 17:12
做profo有好多方法,8頁係非常多了,已經可以表達好多內容。你唔交係自由嘅,各施各法嘛~~~

...

8頁當然好多,冇乜學校俾交8頁。
我意思係,在有限頁數下,我會交我認為比證書更重要的東西。

karenaleung 發表於 21-11-8 17:32
8頁當然好多,冇乜學校俾交8頁。
我意思係,在有限頁數下,我會交我認為比證書更重要的東西。
...

交重要文件,當然係非重點文件唔使交啦,唔通交本日記俾學校咩~~~

Profo要清晰,簡潔,吸眼球,要有重點,可能,會比較好,始終可能幾千份申請表,唔可以期望學校會仔細咁睇~~~

我又從來感受唔到 cert 有咩作用...
當年人有我有既:PTH、15盾、朗誦獎、運動 cert。

非大路既:k1-3 honored student 獎、義工音樂籌款(出名大機構搞,連我自己都一齊上埋台表演)、校長 reference letter;我show 埋為左鼓勵小朋友學樂器,我自己學埋一份、考埋級。

部份豬肉獎、冇獎既運動 cert、賣旗籌款我都冇位放。

最終所有 band 1a 龍校連 1st in 都過唔到  

mcl203 發表於 21-11-8 17:42
交重要文件,當然係非重點文件唔使交啦,唔通交本日記俾學校咩~~~

Profo要清晰,簡潔,吸眼球,要有重 ...

當然,說得很對。所以,我意思是證書不重要。

993rs 發表於 21-11-8 18:17
我又從來感受唔到 cert 有咩作用...
當年人有我有既:PTH、15盾、朗誦獎、運動 cert。

如果要貼家長,與其貼自己考級,不及貼自己嘅法官委任書之類更有用

經驗所得,面試表現和中英認字多少重要過cert 老師無時間續一看portfolio.
花多些時間同小朋友閲讀,從而認字更有效

fufu17 發表於 21-11-8 22:55
經驗所得,面試表現和中英認字多少重要過cert 老師無時間續一看portfolio.
花多些時間同小朋友閲讀,從而 ...

認同!真系中英文字,中文句子,英文段落輪著來考,閱讀一定要做好。

好同意,你個回應好有意思,爭在對方明唔明白。

不如咁講啦好多cert
但面試唔講野
學術唔得
咪乜cert 都無用

一個主動小朋友
學術好
有埋cert
咪錦上添花law

所以好難一概而論 d cert 係有用定無用嘅

有啲cert 例如朗誦
其實目標不一定要冠亞季
但可以令小朋友面對咁多人都怯場
對面試都有用嘅

cert唔係要鬥多,而係要用黎顯示到小朋友長處
例如語文叻, 就有朗誦etc cert
運動叻, 有比賽cert 等等

cert/ award係一個榮耀 ,連小朋友都會proud of himself/herself

cert有無用, 我覺得一定有用
前提係 小朋友面試表現過唔過到學校要求先
‹ 上一主題|下一主題