用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤反、中基撞時間,如何取捨?
樓主: ve111
go

赤反、中基撞時間,如何取捨?   [複製鏈接]

sawn 發表於 19-1-5 12:24
自二灣仔一定要填WY/TSK?
唉!希望仔生生性性明年今日多D選擇!
其實好睇具體情況。另外,大抽獎都去到TSK,有無必要自行已經揀?

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-5 12:10
TSK年年都係自行階段既超級大熱,原因係佢係灣仔唯一既B1男女校,又係灣仔唯一既B1基督教學校(真光唔收男 ...

自行階段, 打算 WY/ TSK/ 宣基(@將軍澳), 3選2! 因為自行QC, 一定不可能呢! 但仲未選定邊兩間.....

王家爸爸 發表於 19-1-4 17:25
首先,確定小朋友係B1定B2。第二,如果係邊緣人,呈三有幾大可能性追上,變成肯定係B1。如果肯定係B1,或者 ...

你提到灣仔B1最差派去TSK,我可請教一個問題嗎?有人話隨機號碼都好有影響,這樣其實會不會有機會B1生因隨機號碼"差",而獲派了去所謂B2學校? Thanks very much

王家爸爸 發表於 19-1-5 11:13
選擇其實唔多,灣仔B1A~B1B仔,直資得SPCC、DBS、SPC、港同揀得落手。簡單啲講,如果係灣仔B1A,就唔好諗S ...

好詳細,非常感謝

回覆 王家爸爸 的帖子

完全正確。除非小朋友有d特別需要,某d中學會較適合就另作別論。

pino 發表於 19-1-5 14:05
你提到灣仔B1最差派去TSK,我可請教一個問題嗎?有人話隨機號碼都好有影響,這樣其實會不會有機會B1生因隨機 ...
灣仔有7間叫做B1既學校:皇仁、聖保祿中學、真光、瑪利曼、聖方濟各、聖鄧、港華。
B2加B3都係得6間:鄧鏡波、何東、維官、黃鳳翎、玫瑰崗、孔聖堂。
另外,B1學校多位啲。因為英中位實在太多,所以其實都唔需要詳情分析,亦都唔需要睇借位。

王家爸爸 發表於 19-1-5 14:55
灣仔有7間叫做B1既學校:皇仁、聖保祿中學、真光、瑪利曼、聖方濟各、聖鄧、港華。
B2加B3都係得6間:鄧鏡 ...

請問即區區不同嗎?某些區真的有可能因號碼差而B1生獲派 B2?Thanks very much

pino 發表於 19-1-5 15:01
請問即區區不同嗎?某些區真的有可能因號碼差而B1生獲派 B2?Thanks very much
...
元朗、深水埗、黃大仙等就係明顯既B1位唔足夠既區,情況相反。呢啲區B1學生都要讀B2A學校,B2學生無可能讀到B1學校。

pino 發表於 19-1-5 15:01
...

灣仔生仲有2間SJPS和RC,佢哋小學係灣仔,中學係中西區,即係呢2間小學B1生直升係唔會用灣仔英中位,亦即報章上計既數字係錯既~~~

王家爸爸    發表於 19-1-5 15:12

王家爸爸 發表於 19-1-5 15:10
元朗、深水埗、黃大仙等就係明顯既B1位唔足夠既區,情況相反。呢啲區B1學生都要讀B2A學校,B2學生無可能讀 ...

即如果該區夠B1位,即使B1生號碼差,仍一定會入到B1學校;但若不夠B1位,那獲編了個號碼好後的B1生,就會入到B2學校了?我有理解錯嗎?

但每區每年有多少B1學生是否無法知道?
thanks very much!

mcl203 發表於 19-1-5 15:11
灣仔生仲有2間SJPS和RC,佢哋小學係灣仔,中學係中西區,即係呢2間小學B1生直升係唔會用灣仔英中位,亦即 ...

你們真心水清 這一兩年開始學生人數多了,那好像中西區,東區這些,就應該越來越不夠B1位了?

pino 發表於 19-1-5 15:29
即如果該區夠B1位,即使B1生號碼差,仍一定會入到B1學校;但若不夠B1位,那獲編了個號碼好後的B1生,就會 ...

唔一定喎,B1位夠晒俾B1生,還要取決於男女比例。仲有,就算夠,你夠唔夠膽行全票選校,現實上,不少家長係唔敢全票,手緊填3兩間B1就去B2,有機會做成撞框入唔到B1英中~

例1,中西區利女不利男
例2,有B2生乙7入B1英中,因根本唔明派位機制~

即如果該區夠B1位,即使B1生號碼差,仍一定會入到B1學校;但若不夠B1位,那獲編了個號碼好後的B1生,就會 ...
無錯,如果B1位夠,即使B1生號碼差,仍一定會入到B1學校。
但係如果區內唔夠B1位,就複雜好多,唔係純粹受號碼好壞影響,同時亦受選校策略影響。

至於區內既B1學生數量,其實乙部係睇本區既,所以每區既B1學生數量就係區內總學生數量既三分一。

每區每年既B1數字無可能唔知喎,EDB有升中人數,除3咪係B1囉~~~

mama_papa 發表於 19-1-4 22:15
黑豬仔,比我就

當樓主有2個異性朋友,都想約你星期日7:00pm晚飯,但樓主同B講唔得,重要 ...
試過某校有人改到期及有offer,主要睇間學校有幾想收你。

mcl203 發表於 19-1-5 15:37
唔一定喎,B1位夠晒俾B1生,還要取決於男女比例。仲有,就算夠,你夠唔夠膽行全票選校,現實上,不少家長 ...

唔好意思,請問"全票選校"的意思?

王家爸爸 發表於 19-1-5 15:42
無錯,如果B1位夠,即使B1生號碼差,仍一定會入到B1學校。
但係如果區內唔夠B1位,就複雜好多,唔係純粹受 ...

多謝你詳細解答!真複雜    "選校策略"暫仍未有頭緒是甚麼,要再慢慢看

pino 發表於 19-1-5 15:49
唔好意思,請問"全票選校"的意思?

填晒所有B1英中~~~

即係例2,極端例子,B2生拒絕讀非B1英中,係B1位多,B2生又唔敢搏,佢咪乙7都偷到雞囉,但,識驚既家長係唔敢做~~~

王家爸爸    發表於 19-1-5 16:38

mcl203 發表於 19-1-5 15:54
填晒所有B1英中~~~

舉多個例,手緊下撞框,就算B1位多又係B1生:

乙1,QC,乙2,SJC,乙3,KC,乙4手緊,鄧鏡波,係乙1唔中就有機會派乙4~~~

mcl203 發表於 19-1-5 15:42
每區每年既B1數字無可能唔知喎,EDB有升中人數,除3咪係B1囉~~~

謝謝你!真出事!除3就係,我也忘記了我是從不知道這東東,定開始老人痴呆,以前知道但忘記了
所以B2, B3也是各佔三份一人數?
‹ 上一主題|下一主題