用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答 ...
樓主: natashiaerika
go

資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答   [複製鏈接]

natashiaerika 發表於 18-12-11 11:20
回覆 kjma 的帖子

依家F5 係觀塘讀Band2

咁而家嗰間有乜特色 , 令你而家覺得咁開心 ,觀塘又有邊間值得介紹

miriam 發表於 18-12-11 15:46
我識人擺到明係 B2C 成績, 用聯繫位入左 B1C 學校, 依家我真係 "呵呵呵"
"呵呵呵"

呢包對白通常係粵語殘片入面壞人講

而且通常一出完呢句對白, 就會鏡頭一轉, 唔係話個男主角受咗重傷, 就係講女主角受到屈辱喎

2jkidsfather    發表於 18-12-11 16:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-12-11 16:24
"呵呵呵"

呢包對白通常係粵語殘片入面壞人講
我係壞人黎丫嘛, 叫人地面對現實, 唔好無咁大個頭 (                     ) 請自行填上

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實一般學校會用"保守",定係"進取"方式,叫學生揀學校?例如,1尾2頭嘅邊緣人,會叫佢揀1C學校?

ooking 發表於 18-12-11 16:43
其實一般學校會用"保守",定係"進取"方式,叫學生揀學校?例如,1尾2頭嘅邊緣人,會叫佢揀1C學校? ...
一般小學分兩種。第一種,一線小學當然係想升讀英中既比例高啲,然後頭三命中率唔好太低,呢啲小學傾向於叫小朋友進取啲啲,例如叫B2學生試B1C學校,提升學生既英中比例。第二種,二、三線小學當然係頭三命中率高,呢啲小學傾向於叫小朋友保守啲啲,提升學生頭三命中率。

ooking 發表於 18-12-11 16:43
其實一般學校會用"保守",定係"進取"方式,叫學生揀學校?例如,1尾2頭嘅邊緣人,會叫佢揀1C學校? ...
學校是保守定進取, 無一定的 ???
不過, 肯定係, 你上來玩多d,
到學校老師同你講/建議學校時, 你就會知道,
學校是保守定進取, 益你定害你 !!!!!!!

subb 發表於 18-12-11 16:57
學校是保守定進取, 無一定的 ???
不過, 肯定係, 你上來玩多d,
到學校老師同你講/建議學校時, 你就會知道,  ...
我朋友個女間學校,本身唔會公報學校升中成綪。老師建議佢進取啲,㨂B1C,但我朋友驚個女就算入到,都會讀得好辛苦,佢自己就想保守啲揀B2,所以才有此一問。

本身我都覺得可以博到入1C點解唔博,但見樓主路途咁辛酸,都要諗下,係咪都係揀B2好。

我唔係玩

ooking 發表於 18-12-11 17:25
我朋友個女間學校,本身唔會公報學校升中成綪。老師建議佢進取啲,㨂B1C,但我朋友驚個女就算入到,都會讀得好 ...
我唔係話你玩呀 ! 係上來吸收多D資訊, 來多D EK 睇多D係醒D  !

ooking 發表於 18-12-11 17:25
我朋友個女間學校,本身唔會公報學校升中成綪。老師建議佢進取啲,㨂B1C,但我朋友驚個女就算入到,都會讀得好 ...

好似我朋友咁, 佢校同他講75都是b1
重要唔比他們選b3 中學
原因是b3點都是最差, 點都會派到
叫他們選B2校, 我聽到都

如果我無來EK 玩, 可能都相信此說話  

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:28
回覆 Bobo_wong 的帖子

其實依家呢間Band2B,無咩特別,啲老師有愛心啲,可能因為以前沙田個兩間太差所以 ...
觀塘區B2直資, 印象中只有匯基東九隔離個間

呢間既公開試成績暫時只係麻麻, 大部份時間都below HK average, 應沒有B2B水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

natashiaerika 發表於 18-12-11 17:24
回覆 王家爸爸 的帖子

個時個老師就話我一定有Band1水準不過大概Band1C,然後我就想搏一啲Band1A-B既學校 ...
我建議唔好諗咁多,回顧過去只係為咗防止犯同一錯誤,唔係為咗埋怨,因為埋怨都無用。需要做既係向前看,把握現有既,有時間多閱讀,多寫下野(例如散文、故事),對將來多啲信心。記住,自己點都有B1水平,即使係B1C,所以係任何B2學校,都一定讀得掂,慢慢爬返上去,只要足夠努力,一定可以係頭幾名。

hkpapa852 發表於 18-12-11 17:44
觀塘區B2直資, 印象中只有匯基東九隔離個間

呢間既公開試成績暫時只係麻麻, 大部份時間都below HK average ...

如果呢間,帖嘅內容好似⋯似曾相識,兜過大圈又係講呢間。。。。

記得曾經有一年吹到有band 1成績!!!
‹ 上一主題|下一主題