用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子駁咀應如何應對?
樓主: mypineapple
go

孩子駁咀應如何應對?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-11-28 10:53
到青春期,父母面對問題更多。好似朋友個女,係英國讀書,放假回家,兩老對佢的背心短裙打扮,好頂唔順。但 ...
咁又奇喎, 專業人士都咁保守? 我老細女女去咗美國讀書, 返嚟又係背心短裙, 老細話, 外國個個都係咁, 佢識自己保護自己的。

Jane1983 發表於 17-11-28 10:53
到青春期,父母面對問題更多。好似朋友個女,係英國讀書,放假回家,兩老對佢的背心短裙打扮,好頂唔順。但 ...

十幾歲,自己的衣著,自己的身體,唔走光就算。

Jane1983    發表於 17-11-28 11:49
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy 發表於 17-11-28 09:38
大少最鍾意獅子王,佢話獅子王咩都唔使做,三妻四妾,得周吼幾聲宣示主權就得。

佢話雖然獅子王晚景悽涼 ...
問題係, 點解個女仔咁都仲要娶佢。

我阿女麻同我阿媽係火星撞地球, 日日開片, 所以我對於婆媳之間係有童年陰影。我99份人無乜嘢, 一般老人家既優點同缺點都有既, 即係普通人一個, 但我好唔慣同佢相處, 好彩唔一齊住, 河水不犯井水。有D 99態度真係好惡劣既。

judy 發表於 17-11-28 09:38
大少最鍾意獅子王,佢話獅子王咩都唔使做,三妻四妾,得周吼幾聲宣示主權就得。

佢話雖然獅子王晚景悽涼 ...

你講到獅王下場,我又順補一腳。

男人老左亦係慘情。屋企有老人應知。

譬如男人老年孤寡,又身體不便。要請看護或傭人照顧係相當難。一聽係老男人,立即雞飛狗走。係婆婆社福機構仲有可能找人幫沖涼清潔,係公公唔駛諗。

各位靚媽見字如果有所觸動,請回去對你屋企果件 “吳尚俊” 好D。

獅王其實得個殼。

回覆 little_yolky 的帖子

一個醫生、一個會計師,話似出來捞
個爸爸話驚講得唔好,會有仇恨。個媽更縮晒。見佢地兩個的唔處理手法,都開眼界。

問題係, 點解個女仔咁都仲要娶佢

呢個世界係咁奇怪,更加衰嘅我都見到。

所以,子又好,女也好,要好好教養。要有正嘅、以一貫之嘅價值觀。千祈唔好對自己有着數就係好,冇着數就唔好。

IloveJJ 發表於 17-11-28 11:54
佢唔可以話俾佢聽,咁樣好危險嗎?我主要唔係覺得蝕底,係驚引人犯罪喎!
...

即係女仕無權選擇穿 tube top, 短褲,因為引人犯罪。

男人無自控能力,女人要 pay the price?唔怪之得香港有人提議沙灘不得穿比堅尼。女人自己也唔覺得自己有穿衣自由,真係。。。

呢D咪印度,中東人思維。

IloveJJ 發表於 17-11-28 13:57
作為一個父親,教女兒保護自己是愛她的表現。這裏沒有說對與錯。女兒去印度的話,我不會和她說:「你儘管穿 ...

我講香港,你講印度?

我只不同意.,我邊處不尊重?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 Jane1983 的帖子

睇落兩公婆都投降但又唔可以放棄。個亞爸有時都幾惡嘅,可惜是冇牙老虎

回覆 IloveJJ 的帖子

在我看來,無論係覺得佢太暴露、驚佢危險,定係衣着唔恰當,只要不涉人身攻擊,其實都可以講。
佢兩公婆互相推莊,覺得唔鍾意都唔出聲,覺得個對話兩下就會高温300度,去到收唔到科咁局面...以前無唸到佢地會咁反應

我估都係,有d說話確係講咗收唔番。

Jane1983 發表於 17-11-28 14:53

在我看來,無論係覺得佢太暴露、驚佢危險,定係衣着唔恰當,只要不涉人身攻擊,其實 ...
老實講, 咁細個俾得個女去外國讀書, 都預咗了。都係我老細睇得通。

回覆 little_yolky 的帖子

佢女唔算好細出去,唔記得中三定中四。
太細個離開父母係唔得的,感情都唔够深厚,仲吓吓管住晒,句句難聽說話,好難啦!
‹ 上一主題|下一主題