用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德...升九龍城中學
樓主: chair
go

新華德...升九龍城中學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-17 15:32

唔係, 我印得三次呈分平均排名係 17/18

「聖家爸爸」事件的興鍵在於:學校老師要佢乙二放胡XX

問題係如果係B1生,有乜可能乙二放間B2?我認為學校根本知佢千金
係B2生,但卻不坦白同家長講,而且仲要佢用乙一去搏一間B1學校!
對於保守的家長黎講,咁樣係不能接受。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-11-17 16:02
「聖家爸爸」事件的興鍵在於:學校老師要佢乙二放胡XX。

問題係如果係B1生,有乜可能乙二放間B2? ...
都係個句啦....... 事件已經係4/5年前, 今屆小六學生分Banding已經用過全新一批既Pre-S1成績..... "可能" 有大躍進呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

2018升中banding% = 2017升中banding%

2018升中人數 > 2017升中人數

問返自己學校拿2017屆Banding%吧

nicolemummy 發表於 17-11-17 16:36
2018升中banding% = 2017升中banding%

聖家爸爸事件,個組別咪係學校提供囉~

nicolemummy 發表於 17-11-17 16:36

其實, 正確嚟講:

2018升中banding% =/= 2017升中banding%

只係

2018升中Baning % ~= 2017升中Banding %

差別在於, 如果A校有學生三次呈分係在B1/B2之間游走, 即使佢累計排名最後係屬於上年既B1(最後個幾個), 但其實可能三次呈分累計後, 比B校原本上年排在B2第一名既還要差

結果A校少咗1個B1, B校多了1個B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-17 15:32
唔係, 我印得三次呈分平均排名係 17/18

我記得有一次係21, 但唔sure佢有講係呈分次第。

mcl203 發表於 17-11-17 16:48
聖家爸爸事件,個組別咪係學校提供囉~

2017年升中和2018年升中用同一套pre SQ data, 而且何壽南同聖十架已入網,變動不大。

little_yolky 發表於 17-11-17 16:56
我記得有一次係21, 但唔sure佢有講係呈分次第。
佢只係講級排名, 印象中係16, 21, 17/18

hkpapa852 發表於 17-11-17 16:49
其實, 正確嚟講:

2018升中banding% =/= 2017升中banding%

呢D微調我計唔到了。

總比新一套pre S1好

nicolemummy 發表於 17-11-17 16:58
2017年升中和2018年升中用同一套pre SQ data, 而且何壽南同聖十架已入網,變動不大。
...

其實,#61樓講左當時學校提供俾學生既資訊,似乎,未必同區內學校變動有太直接關係~~~

cloudcloudrobot 發表於 17-11-17 15:20
KLN3 Band 1學生選丘中、陳瑞祺,會否浪費了一點?
銀禧、丘中都係B1組別。新華德屬二線學校, 級15响區內其他強勁學校下自行可能比較唔穩陣, 所以大抽奬穩陣D間銀禧、丘中亦無不可。其實KLN3好似好多B1學校, 但LS, 華英, 迦密只可揀乙一; 民生, 培正又只有1X個位, 博唔過; 剩下旅港, 黃笏南, 銀禧都係B1中-尾熱門學校, 剩下只有丘中、陳瑞祺止血, 所以穩陣D唔揀大熱亦不足奇。

cloudcloudrobot    發表於 17-11-17 17:12

hkpapa852 發表於 17-11-17 16:58
佢只係講級排名, 印象中係16, 21, 17/18
所以我懷疑學校係咪只講級排名, 再死D, 就係三次呈分試分別既級排名, 唔係累積排名, 咁真係跳海。

mcl203 發表於 17-11-17 17:02
其實,#61樓講左當時學校提供俾學生既資訊,似乎,未必同區內學校變動有太直接關係~~~
...

我講2018升中,不是那些年

little_yolky 發表於 17-11-17 17:04
銀禧、丘中都係B1組別。新華德屬二線學校, 級15响區內其他強勁學校下自行可能比較唔穩陣, 所以大抽奬穩陣D ...
妳咁講嘢嫁!

兩間華德好熱門嫁, 上門仲有位會員叩到N間小學之後, 專寧棄CSK, 奉基, 福馬, 基華等都要入新華德...... 跟住追有一班"衞道之士"話我唱衰新華德.......

cloudcloudrobot 發表於 17-11-17 15:20
KLN3 Band 1學生選丘中、陳瑞祺,會否浪費了一點?

如果個排位是B1B2邊緣, 選呢兩間1來合適小朋友真水準,2來不幸跌Band都叫有得抽。

其實,小學知道大約呢個位係邊緣囉

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:12
妳咁講嘢嫁!

兩間華德好熱門嫁, 上門仲有位會員叩到N間小學之後, 專寧棄CSK, 奉基, 福馬, 基華等都要入新 ...
我係校友, 所以知道兩間華德既成績, 唔會唱衰自己學校的。响九龍城, 新華德的而且確係二線。我自己阿女讀緊間, 都係二線。二線無乜唔好丫。

nicolemummy 發表於 17-11-17 17:13
如果個排位是B1B2邊緣, 選呢兩間1來合適小朋友真水準,2來不幸跌Band都叫有得抽。

其實,小學知道大約呢 ...
知唔知道, 同願唔願意講, 係兩回事.

之前有個帖話領島老師叫考級1X既學生去考B1A/B既中學我都已經眼突啦!

little_yolky 發表於 17-11-17 17:15
我係校友, 所以知道兩間華德既成績, 唔會唱衰自己學校的。响九龍城, 新華德的而且確係二線。我自己阿女讀緊 ...
小心打爛玻璃

hkpapa852 發表於 17-11-17 17:16
知唔知道, 同願唔願意講, 係兩回事.

之前有個帖話領島老師叫考級1X既學生去考B1A/B既中學我都已經眼突啦!

little_yolky 發表於 17-11-17 17:04

銀禧、丘中都係B1組別。新華德屬二線學校, 級15响區內其他強勁學校下自行可能比較唔穩陣, 所以大抽奬穩陣D ...

銀禧要放乙一,我又真係好難接受到。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題