用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女狀元分享如何考好英文DSE
樓主: 小時了了
go

女狀元分享如何考好英文DSE   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-9-20 13:43
初起教育重要~我大女小学只係中等生……語言既野,正如好耐之前聰明仔爸爸講,前七八歲,小朋友会开始prefe ...
小學系中等生都可以咁叻, 即係我耐心D等, 阿大到中學時D中作可能會好D, 阿妹專心返可能名列前茅...........

IloveJJ 發表於 17-9-21 13:27
青春期係咁!

我仔成語都唔駛背,不過,對於睇書唔多既細路,咪要背嚟用囉!其實我真係未背過。
佢細個真係好乖好聽話, 講說話好溫柔既.............依家成日駁咀, 乜都要駁, 激到個爸爸起濕疹(E生話諗太多嘢)。好啦, 爸爸去搵嘢做, 費事見佢, 佢又喊, 要日日對住爸爸.........我聽到佢兩個家嘈屋閉, 我又扯火, 細果個又唔生性, 唉!老師叫佢預習January到June, 佢走去預習11號至20號(即eleventh - twentieth), 返學成日發夢, 唉!搞到我唔想放假, 日日都想返工。

little_yolky 發表於 17-9-21 13:28
小學系中等生都可以咁叻, 即係我耐心D等, 阿大到中學時D中作可能會好D, 阿妹專心返可能名列前茅........... ...
态度決定高度嘛~我係另-个帖話,如果小学时已培養良好学习态度同习慣,知道讀書係為自己而唔係向父母交代,自然会对自己有要求,set目標~佢同真正叻果d無得比,不过勤力总算有回報,入到心儀学系。

回覆 little_yolky 的帖子

唔係卦,亞大變成「衰到呢」?記得佢係溫柔善良wor,真係青春期起革命?講多d黎聽,亞大大我女一歲,我都幾嚴陣以待。

little_yolky 發表於 17-9-21 13:34
佢細個真係好乖好聽話, 講說話好溫柔既.............依家成日駁咀, 乜都要駁, 激到個爸爸起濕疹(E生話諗太多嘢)。好啦, 爸爸去搵嘢做, 費事見佢, 佢又喊, 要日日對住爸爸.........我聽到佢兩個家嘈屋閉, 我又扯火, 細果個又唔生性, 唉!老師叫佢預習January到June, 佢走去預習11號至20號(即eleventh - twentieth), 返學成日發夢, 唉!搞到我唔想放假, 日日都想返工。
妳阿大早嚟嘅青春期, 早嚟早走, 好快過架喇.

我女小四開始脾氣及態度差到不得了, 高小時經常性收到學校投訴佢把口好差, 連教會主日學老帥都投訴佢把口涼薄, 尖酸刻薄......日子一日一日咁過, 見佢小六開始個人緩慢地靜落嚟, 把口及行為都係暴躁及尖酸刻薄, 但明顯地比小四小五好, 依家中一剛開學, 又見佢脾氣又再好少少, 成個人開心及有朝氣好多, 我希望最難頂嘅青春期係高小已渡過完(主觀願望中)  

再次分享以下嘅帖同妳打打氣, 加加油啊!
小四開始高小,開始發育,開始青春期,開始性好奇.......: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2905554&fromuid=1539350

余德淳的少年15/16時 Part 1 (~1小時的講座)
http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010328.mp3

余德淳的少年15/16時 Part 2 (~1小時的講座)
http://www.church.com.hk/ftp/mp3/10000/010329.mp3

《當子女說你好煩:與青少年溝通的技法和心法》, 令我每日面對阿女的"青春期脾氣"有好大好大幫助, 雖然阿女每日都有發脾氣, 但我自己明白及理解阿女依家心理情況多咗, 我自己面對阿女脾氣時情緒平靜好多好多, 以致屋企氣氛及關係都好好多.

《當子女說你好煩:與青少年溝通的技法和心法》(附家長教育影片及小冊子)一書,綜合了突破輔導中心多年工作的經驗和心得,首要是傳達與青少年子女的溝通技巧,如何處理情緒,以期達到心平氣和的彼此聆聽、彼此瞭解,在暴風期下共建彼此支持的親子關係。並透過實例,讓家長得到共鳴,以文字安撫家長情緒,説明家長出跳出困擾,重思自己的生命和成長,重燃對子女成長的盼望。

***家長教育影片***
為了更活潑生動地傳授家長與孩子的溝通技巧,特意錄製六齣家長教育影片,以戲劇方式作正面與反面的示範,以致家長能更明白和掌握親子間溝通的心法,並附有工作小冊子,讓家長反思及練習有關技巧如何應用於真實處境中。最後,更有兩個真實個案及專家分享心得。

這幾齣短片提出有效的溝通方法,就是當子女說「你好煩」時,父母既可以與他們聯繫,保持良好關係;同時亦可以打開溝通之門,彼此有來有往地傾談,達到培育子女的果效。

IloveJJ 發表於 17-9-21 14:39
咁我想問下,情緒上有「青春期」癥狀,生理上係咪都有架?即係早有「青春期」情緒,係咪身體都早熟呢?
我估係掛, 因小女小四至小六已有呢本書 小女生身體的祕密 http://www.books.com.tw/products/0010282254 所提的各項少女青春期的生理發展, 我覺得我女係早熟架 (唔知係咪關佢自少鍾意食雞翼事?!)

小時了了 發表於 17-9-21 15:09
我估係掛, 因小女小四至小六已有呢本書 小女生身體的祕密 http://www.books.com.tw/products/0010282254 所 ...
我覺得係關事的。

我阿大大家都知, 小肥, 肥人會早D發育。阿妹瘦, 但好鐘意食雞, 我已經主要買有機雞食, 但街既雞真係唔荒好, 而且, 就算有機雞, 都主要係母雞, 有天然激素。阿妹就嚟9歲, 都開始發育了。佢個思想仲好似BB咁。

little_yolky 發表於 17-9-21 15:43
我覺得係關事的。

我阿大大家都知, 小肥, 肥人會早D發育。阿妹瘦, 但好鐘意食雞, 我已經主要買有機雞食,  ...

多活動減肥更實際

IloveJJ 發表於 17-9-21 16:28
喂,而家大昌有幾款雞翼,澳洲、丹麥…係無激素同抗生素架,我而家係食佢。
...

嘻嘻, 2年前妳個帖, little_yolky 教食少爺雞 (康保/嘉美...) 小學生早餐吃什麼?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2976208&extra=&highlight=%E6%97%A9%E9%A4%90&page=4, 生勾勾嘅我會食 little_yolky 教嘅少爺雞.

雪藏嘅我都係買無激素嘅雞翼, 一田超市大減價時買, 最近食緊百佳 $99 有 3盒嘅無激素雞翼, 大昌我去開嘅奶奶附近商場無, 要搵搵邊度有去開去睇睇先. 謝呀

asweetmom 發表於 17-9-21 22:31
多活動減肥更實際
咪就係點減都減唔得幾多囉

無辦法架, 佢哋input已經唔多, 但係因為阿細無時停, 佢笑响度做功課都會搖來搖去, 去個廁所都係跳住去, 咁咪消耗卡路里多囉。阿大除咗真係運動, 真係坐响度不動如泰山咁, 想瘦都難啦。

小時了了 發表於 17-9-22 08:50
嘻嘻, 2年前妳個帖, little_yolky 教食少爺雞 (康保/嘉美...) 小學生早餐吃什麼?https://www.edu-kingdom ...
原來你去一田同百佳買無激素雞翼, 如果你有時間, 間中去大埔墟街市二樓果檔凍肉買, 綠色packing果隻無激素雞, 平好多。例如雞脾肉, 佢賣$130一包, 一田賣$180, 百街賣$230。你哋人少, 一次買一包雞翼、雞脾肉、雞柳, 都可以食一段時間, 平好多。以前長期食開SadXX牌子既雞產品, 聲稱無激素, 點知上次巴西黑心肉新聞, 爆咗呢隻牌子都係其中既供應商, 激死我, 以後無再食。

little_yolky 發表於 17-9-22 09:08
原來你去一田同百佳買無激素雞翼, 如果你有時間, 間中去大埔墟街市二樓果檔凍肉買, 綠色packing果隻無激素 ...

"大埔墟街市二樓果檔凍肉" --- 係咪好出名嘅梁X記呀? 我最近調咗去係大埔街市嗰座 buidling 返工, 咁近, 我食晏放工去買都好喎. 多謝妳好介紹

小時了了 發表於 17-9-22 09:16
"大埔墟街市二樓果檔凍肉" --- 係咪好出名嘅梁X記呀? 我最近調咗去係大埔街市嗰座 buidling 返工, 咁近,  ...
唔係梁X記, 係梁X記隔離果檔。佢綠色牌子可能貴, 無放出嚟, 放响後面雪櫃度, 不過都睇到。佢仲有一隻泰國既無激素雞產品, 放响左邊門口個矮雪櫃度, 真係好食D, 又平D, 不過, 因為個packing.........好簡單, 唔知可唔可靠, 所以都係食返綠色packing果隻。

我唔鐘意梁X記, 因為真係勁多人, 仲要晨咁早閂鋪, 6:30已經拉閘放狗。不過, 佢斜對面開咗間分店, 都係梁X記, 賣既產品係高級D, 豐儉由人。

如果你坐火車返屋企, 去大埔墟火車站上面個新達廣場, 奇華對面開咗間細鋪, 賣好多入口急凍嘢同水果, 有D貴, 不過好好食, 剛剛食過芝士雞翼, 好食到暈。D黑毛豬肉片, 都係超yum。

小時了了    發表於 17-9-22 09:32

Yanamami 發表於 17-9-20 17:54
係吖~~小时了了女追曰本动漫,我大女果时追美劇,到細女家下追韓星……暑假上網自学韓文,一本正經,一坐就两个钟三个鈡,有兴趣就水到渠成,唔洗逼。
至於小时了了女既英文,家下要挑起佢兴趣实在有d难,唯有用狀元果套……係刻苦地去面对困难,同自己講要去征服佢禁~

今日同阿女傾計講呢個狀元學英文嘅心得,其中我提到依家阿女妳可以試吓學狀元初中咁依家睇多啲英文戲,睇明珠台,睇英文YOUTUBE。。。。睇中文字幕先,遲啲能力好啲時就睇英文字幕,再好啲時就無字幕。

阿女今晚俾激起鬥心,話要睇魔戒仲要話睇英文字幕。依家我同阿女睇緊魔戒第三集睇英文字幕!希望阿女呢份雄心壯志可以持久少少, 可以刻苦地去面对困难,同自己講要去征服佢!

小時了了 發表於 17-9-24 22:30
我今日同阿女傾計講呢個狀元學英文嘅心得,其中我提到依家阿女妳可以試吓學狀元初中咁依家睇多啲英文戲, ...
Good start!
‹ 上一主題|下一主題