用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
樓主: candychan123
go

劍嗚 vs York 應該點選   [複製鏈接]

其實York pn得兩個鐘,係可以點學到英文同其他野?仲需要上佢既phonics班嗎?

pokipoki 發表於 17-9-14 13:06
其實York pn得兩個鐘,係可以點學到英文同其他野?仲需要上佢既phonics班嗎?
...

佢本身已包含phonics,不用另外上
印象中pn時間分配如下(如有錯請指正)
20 min English (NET)
20 min music
20 min 小組
20 min toilet (10min x 2 times)
20 min sport / mandarin
20 min tea time

maomaofafa 發表於 17-9-14 13:51
佢本身已包含phonics,不用另外上
印象中pn時間分配如下(如有錯請指正)
20 min English (NET)

因為我個小朋友係細b,如果我報佢插班生,即係12月或1月至上堂,其實係咪都會學唔到野for佢照考出年k班?

pokipoki 發表於 17-9-14 14:09
因為我個小朋友係細b,如果我報佢插班生,即係12月或1月至上堂,其實係咪都會學唔到野for佢照考出年k班?
...
唔會學唔到嘢。我自己小朋友12月出世,1月插班。我覺得佢學得幾好,尤其phonics,老師也很照顧細B。york PN 係直升K1,所以唔需要擔心冇K1讀。而且PN生可以優先揀國際班。當時也有家長分享讀完york pn後小朋友變化好大,考到佢哋心儀學校轉左也有。

maomaofafa 發表於 17-9-14 14:14
唔會學唔到嘢。我自己小朋友12月出世,1月插班。我覺得佢學得幾好,尤其phonics,老師也很照顧細B。york PN ...

K1我想報返其他學校,因為平dd,但又怕佢太遲讀n班都係唔識講下少少英文,ps:我個小朋友22個月大,但仲係唔多肯講野,估今年去in其他 n同k都無人收

pokipoki 發表於 17-9-14 14:09
...

唔會學唔到嘢,你亦會發現小朋友入學後有明顯進步,活潑、開心唱歌。我小朋友都係細b,雖然我返york的時間好短,現在已轉校,但真心覺得york 係非常好的學校

pokipoki 發表於 17-9-14 14:32
K1我想報返其他學校,因為平dd,但又怕佢太遲讀n班都係唔識講下少少英文,ps:我個小朋友22個月大,但仲係 ...

試下讀york,可能你小朋友因此變得主動活潑,學校活動教學會令小朋友不知不覺投入,我小朋友初時都好被動,現在他會主動答問題,主動上堂發問,完全係我意料之外。到時你想報其他或都留york都可以

K1我想報返其他學校,因為平dd,但又怕佢太遲讀n班都係唔識講下少少英文,ps:我個小朋友22個月大,但仲係 ...
22個月?即係超大B報PN嗎?你可考慮以細B報york K1,咁可以上3小時。佢K同PN一樣也會收細B。

candychan123 發表於 17-9-14 14:46
試下讀york,可能你小朋友因此變得主動活潑,學校活動教學會令小朋友不知不覺投入,我小朋友初時都好被動 ...

我個囡性格主動,唔怕生保人,又會同其他人玩,但惟獨唔講野

maomaofafa 發表於 17-9-14 15:02
22個月?即係超大B報PN嗎?你可考慮以細B報york K1,咁可以上3小時。佢K同PN一樣也會收細B。 ...

York既K班應該都係出年至可以讀?今年應該未夠歲數讀?

pokipoki 發表於 17-9-14 15:15
York既K班應該都係出年至可以讀?今年應該未夠歲數讀?
你意思係想今年度插班PN?我諗比較難,一來已經開學,二來佢PN位其實唔多,應該已經收滿。不過你可以問問看。K1就要而家報,出年18/19入學。

maomaofafa 發表於 17-9-14 15:19
你意思係想今年度插班PN?我諗比較難,一來已經開學,二來佢PN位其實唔多,應該已經收滿。不過你可以問問看 ...

係呀,我想插佢今年pn班呀⋯⋯

maomaofafa 發表於 17-9-14 15:02
22個月?即係超大B報PN嗎?你可考慮以細B報york K1,咁可以上3小時。佢K同PN一樣也會收細B。 ...

要足兩歲先可報pn,今年未可報K

candychan123 發表於 17-9-14 15:32
要足兩歲先可報pn,今年未可報K

我大仔11個月大報York Pn 的,但足兩歳才可插班。

maomaofafa 發表於 17-8-22 16:18
我舊年K1個中文班主任又係咁,後來仲越來越冇交帶,感覺他沒什麼熱誠,後來聽說沒有做了。我個人是喜歡比 ...

請問你york全日學費幾錢

你今年超大b報n點會無人收呀~

26012015 發表於 17-9-14 15:43
請問你york全日學費幾錢

全日上下午學費連午餐兩次茶點雜費約13000

MissMissMiss 發表於 17-9-14 15:44
你今年超大b報n點會無人收呀~

因為我怕老師見到佢明明已經係超大b,但唔肯講野,以為佢太蠢而唔會收佢

maomaofafa 發表於 17-9-14 15:37
我大仔11個月大報York Pn 的,但足兩歳才可插班。

我打左電話去問,佢話暫時都full now
不過如果本身無讀pn,直接讀佢k班,會唔會跟唔上?

pokipoki 發表於 17-9-14 16:53
我打左電話去問,佢話暫時都full now
不過如果本身無讀pn,直接讀佢k班,會唔會跟唔上?
...

不會的。我大仔之前份人又被動,社交能力又差,但現在也變得很主動和多嘢講了。佢地有一套教法,尤其英語最好。最重要佢哋也會照顧細B。不用擔心。
‹ 上一主題|下一主題