用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

pooh仔 發表於 17-7-25 16:37
咁真喺估唔到聖鄧不是灣仔band1生首選!

如撇除有直屬小學嘅中學, 灣仔應得聖鄧是band 1英中,有80+位, ...
其他小學我唔知,但兩軒同聖雅各,band 1 生除非係尾我估大部份係揀 QC/WYHK 行頭,聖鄧包底。

2jkidsfather    發表於 17-7-26 08:08

optman88 發表於 17-7-26 01:14
其他小學我唔知,但兩軒同聖雅各,band 1 生除非係尾我估大部份係揀 QC/WYHK 行頭,聖鄧包底。 ...
人心難測, 掀涉到人既嘢, 就永遠有好多不明朗因素
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-7-26 09:49
灣仔女仔B1位多,要假設聖鄧既位一半男,一半女先可以得出此結論.但實際情況並非如此. 聖鄧既男女比例會 ...

這還建基於全部人排的次序相同

若果女仔只排B1A + B1C, 或者B1B + B1C, 便會出現有女校收不足B1學生.

另外亦會有邊緣人一開始求穩陣,先選B1C 男女校,若果這批最後都是B1女生,就會先爭奪這間B1C男女校的位,取決於隨機號碼.

回覆樓主:

太多變數,亦太多可能。跟住幾年升中人數上升,我估 band 1 仔 乙 2 放聖鄧應該會變常態 ( 其實不留都係 ), 各位家長唔知會唔會用 乙 2/3/4 黎放晒 band 1 同稔住偷雞呢?

係B1學位充足時, 應全票放晒所有可選既B1學校, 再排B2.
太早放B2其實係提早投降.

TSK係咪真係咁多B2學生入到呢? 我覺得反而係自行階段收既B2可能會多過統一派位時入. 點解?

自行階段, 多數人都搏高一線, TSK絕對唔會係大多數港島B1學生自行1既選擇, 反而會係B2頭/邊綠人既選擇, 所以自行會選TSK既, 應該係B2頭/邊綠人為主, B1生會較少

加上, 就算有選TSK做自行既B1生, 好大機會都只係自2既選擇, 相信有部份會收自1收咗, 咁TSK如果都留位俾呢個學生, 個位就會變咗由後補名單補上.

可能有人會話, 中西區, 南區無乜B1男校喎, 點會唔選TSK呀?
事實上, 好多家長仍然認為聖類斯同聖公會呂明才比TSK好, 咁佢地又點會捨近取遠呢? 至於東區, 仲有港島民生等大量選擇, 更加唔會同你爭TSK.

如果TSK係自行已經收咗一定數量B2生, 但仍然可以做到全英中, 即係收番嚟既學生有至少85%係屬於全港Top 40%, 咁可以估計, 其實係統一派位階段, 入到TSK其實應該絕大部份係B1學生.

否則TSK應該一早要開中文班了!

坑真反而有D奇怪, 年年收番~7X個小學部學生, 咁即係除咗聯繫個2X個位外, 每年都會用自行名額收番一大部份, 咁當中一定有部份係坑真小B2學生. 至於統一派位會否收到B2學生呢? 好難講了! 因為相信坑真既B1學生, 入晒坑真後, 仲有大量非保留位俾街外人抽. 灣仔區B1女生大戶應該係兩間軒小 (但佢地到今年都係一級唔夠30個女仔), 聖雅各, 但兩間軒小主要搏BPS, 所以實際係灣仔區會用乙1搏坑真既B1女生, 可能入晒都仲有位剩去乙2或以後..... 甚至留俾B2學生抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-26 12:10
係B1學位充足時, 應全票放晒所有可選既B1學校, 再排B2.
太早放B2其實係提早投降.
坑真果位80% B1生超級鐵粉一定好快回你...反駁你既睇法 ~~~

但...我暸解既同你差唔多...SKHTSK 統一得60個位...又係男女校
兩軒 + 聖雅各 + 李賜豪 + 真光男 + 宝血...好易掃晒
仲有位專家力捧成B2生偷雞大熱 ~~~

又睇吓過去幾年, 灣仔區沒有直屬小學而又有較多學生, B1比例較高既小學既學生升中分佈:

2011-2013:

累計軒上軒下寶血李賜豪
皇仁

華仁

聖公會鄧肇堅

瑪利曼

聖保祿天主教

聖保祿學校

聖芳濟各

真光

鄧鏡波

何東

維官

聖若瑟

高主教

英皇

庇理羅士

金文泰

英華女

2012-2014:

累計軒上軒下寶血李賜豪
皇仁

華仁

聖公會鄧肇堅

瑪利曼

聖保祿天主教

聖保祿學校

聖芳濟各

真光

鄧鏡波

何東

維官

聖若瑟

高主教

英皇

庇理羅士

金文泰

英華女

2013-2015:

累計軒上軒下寶血李賜豪
皇仁

華仁

聖公會鄧肇堅

瑪利曼

聖保祿天主教

聖保祿學校

聖芳濟各

真光

鄧鏡波

何東

維官

聖若瑟

高主教

英皇

庇理羅士

金文泰

英華女

2014-2016:

累計軒上軒下寶血李賜豪
皇仁

華仁

聖公會鄧肇堅

瑪利曼

聖保祿天主教

聖保祿學校

聖芳濟各

真光

鄧鏡波

何東

維官

聖若瑟

高主教

英皇

庇理羅士

金文泰

英華女

幾間大戶多年嚟其實得 寶血 一校較多人入坑真, 但合計都係得10個至15個人, 但TSK合計4校已有~40人

統一派位時既學額:

TSK: 60
坑真: 44 (已扣除聯繫位)

TSK餘下 ~20個位, 坑真餘下 28-37個位

仲有聖雅各, 玫小等學校..... 不過睇落坑真餘下既位好似多D, 咁B2生有機會偷雞入既機會可能仲高

punlik 發表於 17-7-26 14:36
多謝你做咁多工夫來論證.1.如何知道入TSK個四十人是B1還是B22.. 真光剩餘位再減自己B1生應該所餘不多了. ...

TSK個40人係B1定B2, 甚至係自行定抽入呢, 只有TSK先會知

但齋睇大戶形勢, SJPS應該都會有1X-2X個入TSK, 但坑真呢? 我諗應該都係~10人

最後, 即係5間大戶, 約有5X人去TSK, ~2X人去坑真.

咁TSK會收爆既機會, 點睇都高過坑真

坑真相信係統一派位時, B1生應該不多於30人. 因為如果仲有太多B1人要靠統一派位, 坑真無乜可能調節到每年約7X人升上番坑真中 (聯繫位得~23個). 每年個少許差別, 就在於學生夠唔夠好彩.

所以即係坑真小既學生, 應該只會係非保留位攞多大約7個位 (當佢10個位), 咁仲有至少34個街外位.

扣番之前有得統計個4間大戶, 即係至少仲有20個位..... 扣埋SJPS可能會攞10個位, 即係
只計兩間軒小, SJPS, 寶血, 李賜豪

TSK: 60個位, 好大機會用盡
坑真: 44個位, 好大機會仲有10個或以上剩

punlik 發表於 17-7-26 14:54
SJPS應該都會有1X-2X個入TSK,就已經證明TSK收既是Band2生.
如果真是坑真比聖鄧機會大.擁有最多升中資料 ...
你又能肯定, 入得TSK都一定係統一派位嗎?

可能係自行入啊!

我之前都有講, TSK自行收到B2學生, 應該比統一派位多, 但不代表沒有.

反之似乎好多人以為統一派位入得坑真都係B1, 相信有機會唔係了!

我仔學校上年有學生全級考44, 入左聖鄧, 今年我仔考42,平均分八十幾, 其中有12個女生。 頭志願聖鄧, 二是RC, 三是St. L, 結果派到18志願。

hkpapa852 發表於 17-7-26 15:04
你又能肯定, 入得TSK都一定係統一派位嗎?

可能係自行入啊!

大穫,連SJPS叫做聖雅各,無任何直聯關係都未搞清楚,但提供分析咁耐 ~

punlik 發表於 17-7-26 15:13
TSK 自行收十幾個B2, 但派位就收60個B1. 唔合邏輯.而且依60個B1生自行部分沒選TSK.否則TSK應該先收依班人 ...
自行階段, 學校係被動, 而且只有申請人既相對次弟

申請人有幾多係B2, 學校亦唔能夠肯定 (當然睇學生校內排名可大致估到).

但問題係, 如果大部份申請人都係B2, 但你實都無得揀.

又或者好似我之前既推論, 就算有B1選, 但唔係自1選擇, 最後可能個學生被自1個間收咗, 所以學校除非寧願自行收唔足, 否則絕對有機會收咗一定數量既B2學生.

反之坑真係自行階段, 街外人有未必太多人去考 (名氣始終不如MSS, St Paul, 聖提女子, 英華女, BPS等)

如果唔信, 自己去問下港島區/灣仔區內既家長, 到底係B1定B2既學生家長, 會自行去搏TSK?

‹ 上一主題|下一主題