用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私係咪名幼著數?
樓主: pudog888
go

考直私係咪名幼著數?   [複製鏈接]

LinusYip 發表於 16-12-5 14:36
讀得名幼,通常有錢補習,
家境較好、媽媽不用工作,
多些接觸不同事物(如旅行),

小女之前都係讀所謂既名幼,未讀前,我都以為好多媽媽不用工作,成日去旅行,原來都和我一樣,要捱世界呢!讀名幼最大的好處時在叩門時有優勢,而考直私只會看學生當日既表現。

fixedstar99 發表於 16-12-6 22:17
小女個case,除佐校內成績優異獎,其他獎項全部與語言同表達能力有關,普通話、廣東話、英文、校內、校外 ...
"用心栽培個小朋友"

以上係可圈可點, 各自表述.

不過唔少家長確係認為"上COURSE" 係栽培既一大部份... (EK 問CENTER PM 一大堆)

歷史名幼唔係得個名, 佢比"上COURSE" 重要得多. EK 明天既例子亦係名燈!

BTW, 有朋友隨口UP 話, 發覺爸爸參與度高既小朋友, 表現會好D...

目測周圍結果亦係相符.

名幼個名係叩門階段可能幫你攞到參加入場券,不過成功與否仍看面試表現。

fixedstar99 發表於 16-12-6 22:17
小女個case,除佐校內成績優異獎,其他獎項全部與語言同表達能力有關,普通話、廣東話、英文、校內、校外 ...

請問就你所見,面試表現是否比獎狀重要(好多)?另外父母既工作/學歷背景重唔重要呢?

pudog888 發表於 16-12-5 11:40
考左咁10幾間直私,尤其入seond in時,好似見來見去其他小朋友都係讀個幾間名幼,究竟係讀名幼先考直私?定 ...

其實樓主係點定義「名幼」呢?係取決於名氣還是校內課程?還是考入名直/私小的百分比?

fatchoibaby 發表於 16-12-7 17:56
請問就你所見,面試表現是否比獎狀重要(好多)?另外父母既工作/學歷背景重唔重要呢?
...

獎狀唔重要。獲取獎狀既過程,如果提昇到細路某種能力,重要。

serinac 發表於 16-12-7 18:31
其實樓主係點定義「名幼」呢?係取決於名氣還是校內課程?還是考入名直/私小的百分比?
...

名幼意義係collective喎。 如果無你講既野,好難成為歷史名幼。 只係marketing名幼而已。

retriever 發表於 16-12-8 08:01
名幼意義係collective喎。 如果無你講既野,好難成為歷史名幼。 只係marketing名幼而已。
...

傳統自然是由於多年來有能力的家長及小孩子共同努力的成果。物以類聚,小學也會選擇這類幼稚園。每年收生階段總有一些新進學校與SC、KV等傳統學校vs,或者混在一起討論。但有時不同類的,的確很容易被發現。想成為名幼、名小也不只是注重宣傳,也要注重品德操守,自自然然也能聚集人群。

retriever 發表於 16-12-8 08:01
...

回到樓主的疑問,//究竟係讀名幼先考直私?定係讀名幼係著數d?//

首先,我覺得樓主唔係好清楚因果關係。這也是我想點出真名幼同 marketing 名幼的分別。真正名幼的「名」是由於他們在教學課程、培育方面做得好,加上有較好的資源投入,繼而年復一年地、穩定地培養出一批又一批表現優秀的畢業生,他們在小一面試和小學內的良好表現,同時又得到很多校長/老師的認同,於是「名」便慢慢一點一滴地累積起來。

有「名」後,跟著又會吸引更多有「要求」,亦願意投入心力和資源的家長幫子女報讀,造成良性循環,亦即是樓上所說的「自自然然也能聚集人群」。

其實小朋友/學生表現好是跟家庭支援有很大關係,呢點也從昨天發佈的PISA的研究結論中印證得到。所以點解咁多幼稚園/小學重視家校合作(emoji)

小女讀名幼, 佢果班大多都已經有直私收左.

佢學校將interview既野加入左教學課程, 另外又會有好多mock interview.
但佢學校讀書壓力唔大, 同學返學好開心.
我諗呢個就係名幼既優點, 有效既教學方法, 優秀既老師, 令小朋友愉快地吸收好多知識.

當然補品都好重要, 不過沒有補品, 就好似我囡, 都會有好offer, 只係唔係神級或者大家心中一線既姐.

serinac 發表於 16-12-7 18:31
...

好問題,其實我都冇真係諗名幼應具備乜條件,只係聽埋聽埋,知道LH, SC, GV個幾間出黎的小朋友學術語文都好好,就認定個幾間係名幼。

serinac 發表於 16-12-8 09:20
回到樓主的疑問,//究竟係讀名幼先考直私?定係讀名幼係著數d?//

首先,我覺得樓主唔係好清楚因果關係。 ...

謝謝分享

pudog888 發表於 16-12-8 11:47
好問題,其實我都冇真係諗名幼應具備乜條件,只係聽埋聽埋,知道LH, SC, GV個幾間出黎的小朋友學術語文都 ...

我個仔今年都有考小一,感覺你提到嗰幾間名幼,同幾年前比較,已經冇咁大嘅優勢,其中原因可能係其它幼稚園進步了很多,加上有更多父母願意投入心力、資源係培養小朋友度。有啲父母以為幫小朋友報乜補乜(只投入金錢,缺乏心力),小朋友就自然會掂架喇,但好多時都會事與願違

punlik 發表於 16-12-8 13:10
未出完結果姐, 好多人心儀既學校都未出OFFER.唔是鬥拿OFFER多, 只需要取得一間心儀既Offer. ...

我兩個小朋友都在其中兩間名幼讀,兩姐弟相差四年,目前仍有幾個朋友的小朋友讀緊家姐舊時間幼稚園,大致上都了解他們入2in/3in 或offer 的情況,唔係亂嗡當秘笈架 。不過,你可以話我sample 太少,冇參考價值啫⋯⋯

回覆:考直私係咪名幼著數?

我小朋友讀所謂的名幼……覺得優勢係有少少,主要都係睇面試表現

retriever 發表於 16-12-7 08:37
"用心栽培個小朋友"

以上係可圈可點, 各自表述.

你唔提我唔覺,一提醒起我家庭又係爸爸參與度十分高既!相信父親的影響力也不可小視

...

面試表現絕對最重要! 只不過其他因素亦有助學校揀出佢地想要既學生。父母背景睇唔睇? 呢個真係答唔到你。但很多申請表需要填寫父母職業,你話睇唔睇呢? 我估只係睇多睇少,或者幾時睇(eg 入2nd/3rd之後)既問題。

...

面試表現絕對最重要! 只不過其他因素亦有助學校揀出佢地想要既學生。父母背景睇唔睇? 呢個真係答唔到你。但很多申請表需要填寫父母職業,你話睇唔睇呢? 我估只係睇多睇少,或者幾時睇(eg 入2nd/3rd之後)既問題。
‹ 上一主題|下一主題