用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clare Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)
樓主: SCParent
go

St Clare Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)   [複製鏈接]

siuwing2 發表於 16-9-24 10:03
想問樓主,如過去個星期四有sc primary offer,你會take 嗎?
如果唔take,只係大家理念唔同,其實搵學校或i ...

你覺得佢會唔會take?

我覺得佢去咗慶祝囉,唔會得閒係度開post。

hppa    發表於 16-9-24 11:02

siden 發表於 16-9-24 10:33

所以就係囉,點解要抹黑學校!啱咪讀唔啱咪唔讀囉,點會讀完三年先知吖。
平常心啦,樓主

引用:Quote:siuwing2+發表於+16-9-24+10:03+ 想

原帖由 siden 於 16-09-24 發表

世事都比你睇透

回覆:lightingchung 的帖子

我個人認為公開講衰學校此舉不合適,但反而我會同情樓主。當初選錯幼稚園,過去兩年一邊讀一邊「不滿」,以為坐半龍博升小,點知對學校教育方向失望之餘,見出生率高入半龍諗住穩陣啲,點之又墜馬,當中樓主嘅心情應該幾痛苦。發洩過後,希望樓主理性返,好好再計劃前路吧(申報:我本人不同意在網上公開平台披露機構/學校內政,樓主此舉是不合適,但我只想從樓主內心的糾結此點回應一下。作為過去/應屆/來屆幼稚園家長,此個案對最後選擇半龍幼稚園的決定有些警世作用)

回覆:suzuki12 的帖子

另外,其實我身邊也有朋友今年半龍幼稚園但入不到小學部,幸好該家長有定心理準備,不過過程係好痛苦(尤其是見其他同學仔可以升上小學部)

回覆 suzuki12 的帖子

呢個post都令我對考K1有少少反思...之前係諗住盡量考半龍,希望小學唔駛煩,但如中途落馬可能得不償失。我仔讀緊私幼N班,因是細仔,表現自然比其他同學遜色,但學校的教法不會調節,只會叫家長在家努力替孩子追上程度。我怕名幼半龍都是這樣,做細仔會成日追唔上,好多失敗感。

回覆:suzuki12 的帖子

香港的教育制度和整體環境都令人感到很大壓力,我很明白樓主的心情,可能本身對幼稚園教育質素有些期望,亦要面對所有家長也憂心的前路問題,我是外人,不便胡亂評論,祝福一切順利,遇到困難可迎刃而解。

結論:眼高手低,輸打贏要
樓主終於「bye」了!

mandy_ng207 發表於 16-9-24 12:04
回覆 suzuki12 的帖子

呢個post都令我對考K1有少少反思...之前係諗住盡量考半龍,希望小學唔駛煩,但如中 ...

半龍通常淺到你嫌佢太淺。
教得深的佔少數。

sheffield 發表於 16-9-24 08:32
回覆 LL222 的帖子

要看個人理解,你理解到是曲定直?

灣灣曲曲

siden 發表於 16-9-24 09:53
完全唔知你想講乜。

一句講哂,咁睇唔起traditional school, 請立即退學轉國際學校。

本身唔想咁直白:樓主既英文水平係無法子幫佢個女入到真·國際學校既。佢話佢個女之前係國際學校轉去sc應該係指用英普上課既本地幼稚園。依家既真·國際學校係你攞外國護照都唔係話入就入。

真心建議樓主刪帖,你現在氣在心頭,冷靜過後會後悔自己咁意氣用事。

另外,若要發脾氣留言也請用中文,因為真係唔好意思,你既英文水平真係大有空間改善,以免大家誤會你意思。

siden 發表於 16-9-23 18:37
邊會收硬。一早已經公布唔會全收。

讀「半龍」,居安思危係父母責任。

講得好, 連培正都已不是100%收足, 剩下可能只有培道"保證"上小. 不過家長又會話太淺, 學術太低. 真難應付.

見這個post 反而證明St clare選擇學生選擇家長確有一手 (emoji)

hppa    發表於 16-10-3 17:29

回覆樓主:

原樓主已經好慘,大家放過她吧

hppa  suffer the consequence from her own act  發表於 16-10-3 17:31

回覆:St Clare Kindergarten Bad Enough MUST READ (Updated)

引用:原樓主已經好慘,大家放過她吧+

原帖由 cloudcloudrobot 於 16-09-24 發表
原樓主已經好慘,大家放過她吧
贊成。如果當網友係你的朋友,站在他的立場,給她一點安慰了解就行,無謂追究事實真相。

hppa  suffer the consequence from her own act  發表於 16-10-3 17:32

引用:Quote:原帖由+cloudcloudrobot+於+16-09-24

原帖由 soniacky 於 16-09-24 發表
贊成。如果當網友係你的朋友,站在他的立場,給她一點安慰了解就行,無謂追究事實真相。

...

學校更慘,被惡意抵毀, (你看pengiun8回覆) ,叫樓主咪出貼,我一定追擊。

引用:+本帖最後由+lightingchung+於+16-9-24+21:

原帖由 lightingchung 於 16-09-24 發表
佢之前响小一選校果邊個帖仲離譜,好彩被關了帖,我就同情學校多啲喇!

lightingchung 發表於 16-9-24 20:50
學校更慘,被惡意抵毀, (你看pengiun8回覆) ,叫佢咪出貼,我一定追擊。

我覺得學校同職工更慘, 家長可以反擊, 學校同職工最少唔可以開名反擊. 惟有硬食.

依到95%以上家長的小朋友都唔係保證升小, 唔通個個都因聯繫小學唔收, 或派唔到, 考唔到好小學就走黎鬧間幼稚園教得唔好?!  你會教仔女唔開心就可以亂發皮氣嗎? 係要教人有同理心, 但亦要分是非黑白.

可能有家長話佢發表個人意見, 但我覺得一個家長, 如果覺得間幼稚園唔好, 老師唔好, 嬸嬸唔好就應該早轉走, 無謂害自己仔女讀了二年, 更不應到一派升小成績出就突然出黎鬧. 唔好就早轉. 令我想到好似有d 人去追求異性, 追唔到就話人有性病咁.

所以強烈要求,版主把此抺黑貼刪除

lightingchung 發表於 16-9-24 22:58
所以強烈要求,版主把此抺黑貼刪除

其實我唔明為咩 del 一個 post, 又唔 del 埋呢個。。。

‹ 上一主題|下一主題